ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/06/2015 09:18 EEST | Updated 12/06/2015 11:01 EEST

Μαξίμου: Επιστημονική φαντασία τα σενάρια περί άφιξης του Brussels Group στην Αθήνα

ASSOCIATED PRESS
Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Προηγούμενη αναφορά του Αθηναϊκού Πρακτορείου περί επικείμενης άφιξης των μελών του Brussels Group στην Αθήνα, με σκοπό τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, διέψευσαν κυβερνητικές πηγές, κάνοντας λόγο για «προϊόν επιστημονικής φαντασίας».

Σημειώνεται πως, επιπρόσθετα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε μεταδώσει ότι οι διαπραγματεύσεις θα άρχιζαν εκ νέου το Σάββατο.

Aπό πλευράς του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικό με συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων της Ελλάδας και των θεσμών στην Αθήνα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι 19 εκπρόσωποι των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης και οι θεσμοί βρίσκονται στην Μπρατισλάβα για την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup. Ερωτηθείς σχετικά με την αποχώρηση των κλιμακίων του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες, παρέπεμψε σε δήλωση του ίδιου του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος νωρίτερα είπε ότι δεν ερμηνεύεται αυτή η κίνηση ως αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα καθώς το ίδιο το ΔΝΤ δήλωσε πως παραμένει σε πλήρη συνεργασία με την Ελλάδα.

Στο μεταξύ η πίεση δείχνει να εντείνεται εκ νέου, μετά το σχετικά αισιόδοξο κλίμα των τελευταίων ημερών: Το Bloomberg μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές, ότι στην Ελλάδα έχει δοθεί περιθώριο 24 ωρών προκειμένου να υποβάλει νέες προτάσεις- περιλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και το ΦΠΑ- ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το «θρίλερ» των διαπραγματεύσεων, λίγο μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις συνομιλίες και τη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι οι διαπραγματεύσεις ξαναρχίζουν, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι η μόνη επιλογή που έχει η Ελλάδα είναι να πάρει τις σκληρές αποφάσεις που ζητούν οι δανειστές της, εάν θέλει να εξασφαλίσει περαιτέρω δάνεια και να αποφύγει τη χρεοκοπία.