Ένα «Phenomenon» ξεκινά φέτος το καλοκαίρι στην Ανάφη

Ένα «Phenomenon» ξεκινά φέτος το καλοκαίρι στην Ανάφη
Phenomenon

Όταν σκέφτεσαι την Ανάφη, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι το άγονο τοπίο της, οι λόφοι με τα θυμάρια, η Χώρα με τα λευκά σπίτια, οι αμμουδερές παραλίες, η θάλασσα. Για όσους την έχουν επισκεφθεί τόσο οι εικόνες όσο και οι αναμνήσεις που επιστρέφουν είναι πολύ περισσότερες. Κατά πάσα πιθανότητα, ωστόσο, κανείς δεν σκέφτεται την τέχνη και τα εικαστικά όταν του μιλούν για την Ανάφη. Και όχι άδικα καθώς ο συγκεκριμένος τομέας είναι από μικροσκοπικός έως ανύπαρκτος στο απομακρυσμένο νησί των Κυκλάδων.

Κάτι που έρχονται να αλλάξουν οι συλλέκτες Ιορδάνης Κερενίδης και Piergiorgio Pepe, οι οποίοι επέλεξαν την Ανάφη για να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό πολιτιστικό φαινόμενο. Φεύγοντας για λίγο από το Παρίσι στο οποίο ζουν και εργάζονται, οι δύο συλλέκτες θα οργανώσουν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης στην Ανάφη με τον τίτλο «Phenomenon». Ο απώτερος στόχος τους μάλιστα, είναι το Phenomenon να καθιερωθεί ως ένα πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης που θα πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στο νησί.

Το φαινόμενο είναι κάτι που γίνεται ορατό ή έρχεται στο φως, αλλά μπορεί, το ίδιο εύκολα, να ξαναπέσει στην αφάνεια ή τη λήθη. Σε αυτό το απομακρυσμένο νησί, το οποίο ο Απόλλωνας αποκάλυψε ξαφνικά μέσα από το σκοτάδι, το πρόγραμμα διερευνά τη δυνατότητα της σύγχρονης τέχνης να λειτουργήσει ως ένας φακός που αποκαλύπτει το αόρατο, θολώνει το προφανές και δίνει πρόσβαση σε νέους κόσμους. Αντιμέτωποι με τα όριά μας, μέσα από το αισθητήριο σοκ του εκθαμβωτικού φωτός και της απέραντης θάλασσας, καλούμαστε να πειραματιστούμε, να χαράξουμε καινούριους χάρτες, να αλλάξουμε προοπτική και να (επανα)δημιουργήσουμε αναμνήσεις.

Στην πρώτη παρουσίαση του Phenomenon στην Ανάφη, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 19 Ιουλίου, θα πάρουν μέρος επτά καλλιτέχνες με παγκόσμια και αναγνωρισμένη καριέρα. Κώστας Μπασάνος, Alejandro Cesarco, Daniel Gustav Cramer, Angela Detanico/Rafael Lain, Haris Epaminonda και Νίνα Παπακωνσταντίνου θα δημιουργήσουν in situ έργα που θα παρουσιαστούν ως μέρος της έκθεσης. Επιπλέον, οι καλλιτέχνες και οι υπόλοιποι καλεσμένοι θα συμμετάσχουν σε μια σειρά από εκδηλώσεις, διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες, προβολές, περιπάτους και άλλες δραστηριότητες.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο σχολείο, ένα νεοκλασικό κτίριο στη Χώρα, καθώς και σε εξωτερικούς χώρους. Θα λειτουργήσει ως ένα ανοιχτό φόρουμ, όπου οι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν έργα σε σχέση με το νησί και την ιδέα του προγράμματος. Όσον αφορά στην πρώτη έκδοση, η έκθεση διερευνά τις έννοιες του ορατού και αόρατου και το πέρασμα από το ένα στο άλλο.

Ο Ιορδάνης Κερενίδης είναι Διευθυντής Ερευνών στο Centre National de Recherche Scientifique στους Κβαντικούς Υπολογιστές και ο Piergiorgio Pepe είναι Διευθυντής Δεοντολογίας και Ηθικής στον κλάδο Φαρμακοβιομηχανίας και Λέκτορας στο πανεπιστήμιο SciencePo. Ξεκίνησαν τη συλλογή τους το 2007, όταν εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι. Από την αρχή, η συλλογή έχει επικεντρωθεί σε μία τέχνη που είναι εννοιολογική, αυστηρή στη μορφή της, αλλά, ταυτόχρονα, πολιτική και κοινωνική, μία τέχνη που αναφέρεται ή χρησιμοποιεί τη γλώσσα για να αμφισβητήσει κανονιστικές ή δυαδικές διαιρέσεις, όπως το "ορατό / αόρατο" ή "λέξη / αντικείμενο», δίνοντας προτεραιότητα στη διαφορετικότητα των απόψεων και τη ρευστότητα των ταυτοτήτων.

Στόχος τους είναι η μακροπρόθεσμη υποστήριξη των καλλιτεχνών των οποίων το έργο, κατά τη γνώμη τους, θα εξακολουθήσει να είναι σημαντικό στο χρόνο.

PHENOMENON

Πρόγραμμα φιλοξενίας: 6 - 10 Ιουλίου

Έκθεση: 11 - 19 Ιουλίου

Δημοφιλή