ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12/06/2015 15:25 EEST | Updated 12/06/2015 20:29 EEST

Η στρατιωτική ισχύς και επιρροή των μεγάλων δυνάμεων. Χάρτες με τις στρατιωτικές βάσεις που διατηρούν ανά τον κόσμο

Alexander Aksakov via Getty Images
SEVASTOPOL, CRIMEA - MARCH 18: Soldiers sing a song while marching on the streets as people celebrate the first anniversary of the signing of the decree on the annexation of the Crimea by the Russian Federation, on March 18, 2015 in Sevastopol, Crimea. Crimea, an internationally recognised Ukrainian territory with special status, was annexed by the Russian Federation on March 18, 2014. The annexation, which has been widely condemned, took place in the aftermath of the Ukranian revolution. (Photo by Alexander Aksakov/Getty Images)

Αναλύοντας τη στρατιωτική παρουσία μιας χώρας στο εξωτερικό είναι πάντα ένας καλός τρόπος για να αξιλογήσει κανείς την παγκόσμια επιρροή που διαθέτει. Πόσο ισχυρές λοιπόν έιναι σε αυτόν τον τομέα οι χώρες που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε ποιες χώρες του εξωτερικού διαθέτουν στρτιωτικές βάσεις;

Όπως φαίνεται και στο infographic του Statista.com οι ΗΠΑ σε αυτό το πεδίο έρχονται πρώτες και με διαφορά με βάσεις σε 30 χώρες από το Γκουαντάναμο της Κούβας έως το Τζιμπουντί της Αφρικής. Η δε Ρωσία, με αρκετά επιθετικό τρόπο εδραιώνει και πάλι την επιρροή της σε πακγκόσμιο επίπεδο ενώ διατηρεί στρατιωτικές βάσεις πρωτίστως στην Κεντγρική Ασία και την Ανατολική Ευρώπη ενώ διαθέτει και ναυτικές εγκαταστάσεις στην Ταρτούς της Συρίας.

Η Κίνα φαίνεται να έχει αυξήσει ραγδαία την οικονομική αλλά και στρατιωτικής της ισχύς. Παρά το γεγονός όμως πως διαθέτει τον μεγαύτερο στρατό δεν διαθέτει μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό. Εκτιμάται ωστόσο πως σύντονμα θα αποκτήσει μια στο Ομπόκ του Ντζιμπουτί.

You will find more statistics at Statista