ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/06/2015 12:51 EEST | Updated 12/06/2015 13:05 EEST

Reuters: Οι σκέψεις των κεντρικών τραπεζιτών για την Ελλάδα σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών

DANIEL ROLAND via Getty Images
The euro sign sculpture is pictured in front of the building that used to host the headquarters of the European Central Bank ( ECB ) in Frankfurt am Main, western Germany, on January 26, 2015, a day after the results of the general elections in Greece, won by the radical leftist Syriza party. Its 40-year-old leader Alexis Tsipras has vowed to end austerity policies and renegotiate the country's debt, putting him on a collision course with other European leaders, particularly German Chancellor An

Στο ενδεχόμενο διακοπής της παροχής ρευστότητας προς την Ελλάδα μέσω του ELA προσανατολίζεται η ΕΚΤ στα τέλη του μήνα, σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε αθέτηση πληρωμών, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει προς το ΔΝΤ 1,6 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του Ιούνη ώστε να αποφευχθεί μία αθέτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ», σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κατάσταση «σκουραίνει» όχι μόνο ανάμεσα στους ηγέτες των χωρών μελών αλλά και μεταξύ των 19 κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο Reuters, ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες προετοιμάζονται να «συγκρατήσουν» τον μηχανισμό σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.

«Καθώς η συζήτηση είναι σε εξέλιξη με την ελπίδα της συμφωνίας θα ήταν τρελό για την ΕΚΤ να αποσύρει τον ELA», ανέφερε στο Reuters πρόσωπο που γνωρίζει για τις συζητήσεις.

Εάν η Ελλάδα προχωρούσε σε αθέτηση πληρωμών τα πάντα θα άλλαζαν ανέφερε η ίδια πηγή.

Μία άλλη πηγή ανέφερε επίσης ότι ο τερματισμός (cap) του ELA και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι μόνο θέμα χρόνου» και χαρακτήρισε την αθέτηση πληρωμών ως σημείο καμπής.