ΔΙΕΘΝΕΣ
18/06/2015 14:25 EEST

«Τελείωσε» ο Ψυχρός Πόλεμος; Διεθνή επιτροπή που θα εξετάσει αν όντως η NASA έφτασε στο φεγγάρι ζητά κορυφαίος Ρώσος αξιωματούχος

history.nasa.gov/ap11ann/kippsphotos/5875.jpgpurpleslog.wordpress.com/2009/07/20/thinking-about-apollo..." data-caption="history.nasa.gov/ap11ann/kippsphotos/5875.jpgpurpleslog.wordpress.com/2009/07/20/thinking-about-apollo..." data-credit="purpleslog/Flickr">

Περαιτέρω δείχνουν να εντείνονται οι- όλο και πιο τεταμένες τους τελευταίους μήνες - σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις Η.Π.Α.

Όπως φαίνεται, η νέα πράξη αμφισβήτησης από την πλευρά της Ρωσίας στο πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, εστιάζει στο παρελθόν, αναθερμαίνει μια κόντρα περασμένων δεκαετιών και «ψυχραίνει» εκ νέου θα λέγαμε, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Αυτό γιατί στη ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια δημοσιεύεται ένα άρθρο του Βλαντίμιρ Μάρκιν, κρατικού αξιωματούχου και εκπροσώπου της Διερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας, στο οποίο υποστηρίζεται η άποψη πως μια έρευνα που θα εστίαζε στις αποστολές των αμερικανών που έφτασαν στο φεγγάρι, θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα εικόνα των τότε δεδομένων.

Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον Μάρκιν, εστιάζεται στην «εξαφάνιση» του αρχικού υλικού, στο οποίο αποτυπωνόταν η πρώτη προσγείωση στο φεγγάρι το 1969, και τα ακριβή στοιχεία των σεληνιακών πετρωμάτων- συνολικού βάρους περίπου 380 κιλών- τα οποία έχουν μεταφερθεί στη Γη έκτοτε, με διαδοχικές αποστολές.

«Δεν υποστηρίζουμε πως δεν πέταξαν στο φεγγάρι, και πως απλώς έφτιαξαν ένα βίντεο για αυτό. Αλλά όλα αυτά τα επιστημονικά- ή, ίσως, πολιτιστικά- μνημεία είναι μέρος της κληρονομιάς της ανθρωπότητας, και η εξαφάνιση τους χωρίς ίχνος είναι μια κοινή απώλεια για όλους μας. Μια έρευνα θα μπορέσει να αποκαλύψει τι συνέβη πραγματικά», είναι η άποψη του.

Σημειώνεται πως, το 2009, η NASA είχε επιβεβαιώσει πως είχε διαγράψει το εν λόγω υλικό από τα αρχεία της, μαζί με 200.000 άλλες κασέτες, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα.

Ωστόσο, έκτοτε, η NASA έχει και πάλι στη διάθεση της υλικό που αποτυπώνει την προσγείωση, χρησιμοποιώντας αρχείο άλλων πηγών, όπως το CBS. Υποστηρίζεται, ακόμη, πως λόγω των προσπαθειών αποκατάστασης του υλικού που έχουν γίνει, η ποιότητα της εικόνας που υπάρχει σήμερα είναι ανώτερη από εκείνη της αρχικής λήψης, που έχει χαθεί.

Ο ακριβής λόγος, που ο Βλαντίμιρ Μάρκιν, θεωρεί πως θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι πτυχές, γύρω από τις προσγειώσεις στο φεγγάρι που έλαβαν χώρα μεταξύ 1969 και 1972, δεν είναι γνωστός.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, όμως, η αναφορά που κάνει στο κείμενο του στην περίφημη υπόθεση διαφθοράς της FIFA που προέκυψε τις τελευταίες εβδομάδες, για την οποία σημειώνει χαρακτηριστικά πως «οι εισαγγελείς των Η.Π.Α. έχουν ανακηρύξει τους εαυτούς τους σε στους απόλυτους κριτές των παγκόσμιων γεγονότων στο ποδόσφαιρο».

Με αφορμή την συμβολή των Η.Π.Α. στην υπόθεση, υποστηρίζει πως με ανάλογο τρόπο, διεθνείς ερευνητές θα μπορούσαν να εξετάσουν τα στοιχεία αυτά του παρελθόντος των Η.Π.Α.