Σενάρια επί σεναρίων για τις ελληνικές τράπεζες: Διαψεύδει ΤτΕ τα περί αιτημάτων για έκτακτη ρευστότητα - Διαψεύδει ΕΚΤ τα περί capital control

Σενάρια επί σεναρίων για τις ελληνικές τράπεζες
Menelaos Myrillas / SOOC

Σενάρια επί σεναρίων κυκλοφόρησαν μετά το τέλος του Eurogroup για τις ελληνικές τράπεζες.

Το πρόβλημα της ρευστότητας είναι γνωστό, και όπως μετέδωσαν πολλά ελληνικά και ξένα μέσα, μετά από απόφαση του κεντρικού Τραπεζίτη της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρας, η οποία λήφθηκε στο Δ.Σ. της ΤτΕ το βράδυ της Πέμπτης, ζητήθηκε έκτακτη χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ μέσω του ELA για να αποσοβήσει τυχόν προβλήματα, λόγων των υψηλών εκροών καταθέσεων. Ωστόσο, λίγο αργότερα, ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, χωρίς πάντως να κατονομάζεται, διέψευσε αυτές τις πληροφορίες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Παρόλα αυτά, όπως μεταδίδουν πολλά ξένα μέσα -μεταξύ των οποίων και το Reuters- η ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης για να αποφασίσει εάν θα παράσχει έκτακτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA.

Φωτιές άναψε δημοσίευμα του Reuters

Λίγο νωρίτερα, φωτιές είχε ανάψει δημοσίευμα του Reuters, στο οποίο ανέφερε ότι στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Eurogroup, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ανοίξουν αύριο, Παρασκευή.

«Αύριο ναι. Τη Δευτέρα δεν ξέρω» φέρεται να απάντησε ο Κερέ, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να υπάρξει capital control.

Διέψευσαν ΕΚΤ και Βαρουφάκης

Την φωτιά έσπευσε να σβήσει η ίδια η ΕΚΤ διαψεύδοντας το δημοσίευμα.

Το ίδιο έκανε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε μετά το Eurogroup.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ρωτήθηκε εάν αληθεύουν τα νούμερα που είχε δημοσιεύσει νωρίτερα το Reuters ότι οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες εκτοξεύτηκαν στα περίπου 2 δισ. ευρώ το τριήμερο από Δευτέρα έως Τετάρτη, και απάντησε:

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αυτά τα στοιχεία, αλλά σίγουρα είναι ανησυχητικά. Εάν οι πολίτες αποσύρουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες, είναι πολύ ανήσυχοι για το τι επιφυλάσσει το μέλλον».

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα έκαναν λόγο για «σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης».