Τη Δευτέρα και σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής θα αναζητηθεί πολιτική λύση ή θα επέλθει ρήξη

Τη Δευτέρα και σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής θα αναζητηθεί πολιτική λύση ή θα επέλθει ρήξη
BERLIN, GERMANY - MARCH 23: In this photo provided by the German Government Press Office (BPA), German Chancellor Angela Merkel and Greek Prime Minister Alexis Tsipras talk at the start of their meeting at the Chancellery on March 23, 2015 in in Berlin, Germany. (Photo by Guido Bergmann-Bundesregierung via Getty Images)
BERLIN, GERMANY - MARCH 23: In this photo provided by the German Government Press Office (BPA), German Chancellor Angela Merkel and Greek Prime Minister Alexis Tsipras talk at the start of their meeting at the Chancellery on March 23, 2015 in in Berlin, Germany. (Photo by Guido Bergmann-Bundesregierung via Getty Images)
Handout via Getty Images

Μετά από τέσσερα 24ωρα ανησυχητικής στασιμότητας στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων Ελλάδας και θεσμών για το «ελληνικό ζήτημα», φαίνεται πως ήρθε η ώρα της κρίσης για τη χώρα και την Ευρωζώνη. Η Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα και η οποία αποφασίστηκε κατόπιν ελληνικού αιτήματος - όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης- συνιστά όπως φαίνεται την τελευταία «μεγάλη ζαριά» τόσο για την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης όσο και για την Αθήνα. Το Eurogroup της Πέμπτης ολοκληρώθηκε και χωρίς να σημειωθεί καμία απολύτως πρόοδος, παρά τα σενάρια της τελευταίας στιγμής και η επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης να υποχωρήσει παρά τις πιέσεις που ασκούνται, φαίνεται πως τη δικαίωσε αφού πήρε αυτό που ήθελε. Διαπραγμάτευση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και πολιτική λύση.

Είναι χαρακτηριστικό πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι όταν ενημερώθηκαν για τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής, σχολίαζαν εμφανώς ικανοποιημένοι- έως και ανακουφισμένοι- πως αυτό ακριβώς ήταν που επιζητούσε η Αθήνα και αυτόν τον στόχο εξυπηρέτησε η μέχρι τώρα στάση της.

Το δύσκολο τρίμερο που μεσολαβεί

Ωστόσο, αυτό το τριήμερο που μεσολαβεί μέχρι οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ να συναντηθούν στις Βρυξέλλες και να καθίσουν στο τραπέζι της πολιτικής διαπραγμάτευσης, φαίνεται πως θα είναι μακρύ και ψυχοφθόρο. Αυτό μάλιστα έγινε κατέστη σαφές μετά την ατυχής διαχείριση από διεθνή ΜΜΕ διαρροής από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Δημοσίευμα του Reuters συγκεκριμένα, ανέφερε πως κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ απευθύνθηκε στο μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ και τον ρώτησε εάν θα ανοίξουν την Παρασκευή οι ελληνικές τράπεζες, δεδομένης της σημαντικής εκροής καταθέσεων που καταγράφεται όσο πλησιάζουμε στην εκπνοή της παράτασης της δανειακής σύμβασης χωρίς να «κλείνει» η συμφωνία. Η απάντηση του κ.Κερέ «Αύριο ναι, για τη Δευτέρα δεν ξέρω» σε συνδυασμό με αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος προς την ΕΚΤ για τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας 3δισ. ευρώ ήταν αρκετά για να πυροδοτήσουν σενάρια περί σχεδίου επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων (capital control).

Αμέσως ήρθε η διάψευση του δημοσιεύματος από την ΕΚΤ σχετικά με την «δήλωση» του Κερέ ενώ και ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup δήλωσε κατηγορηματικά «Αρνούμαι κατηγορηματικά διαρροές από το Eurogroup σχετικά με αναφορά που υποστηρίζει πως η ΕΚΤ ενημέρωσε πως οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να μην ανοίξουν τη Δευτέρα» ενώ υποστήριξε ότι αποτελεί βασική αρχή της νομισματικής ένωσης η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και μία αντίθεση απόφαση θα συνιστούμε παραδοχή αποτυχίας. Λίγο αργότερα διαψεύστηκε και η πληροφορία πως η ΤτΕ ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Πως θα πάει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Το μεγάλο ερώτημα πάντως και το βασικό ενδιαφέρον αφορούν πλέον το «πως θα πάει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής». Νέα πρόταση στο Eurogroup της Πέμπτης από ελληνικής πλευράς ή θεσμών δεν κατατέθηκε. Ο δε κ.Βαρουφάκης σε δηλώσεις του αμέσως μετά φάνηκε να επιμένει και να στηρίζει την πρόταση που μετέφεραν την περασμένη Κυριακή κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και η οποία δεν συζητήθηκε ποτέ, καθώς η αντιπροσωπεία των θεσμών δήλωσε πως δεν ήταν εξουσιοδοτημένη να διαπραγματευτεί. Όλος περιέργως όμως ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί αλλά και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην κοινή συνέντευξη Τύπου, δήλωναν πως αναμένουν συγκεκριμένη πρόταση από την Αθήνα τονίζοντας πως θα πρέπει να γίνουν «εύλογοι συμβιβασμοί» και υποστηρίζοντας τις προτάσεις που έχουν παρουσιάσει οι θεσμοί. Υπήρχαν όμως και οι διαρροές πως ο πρόεδρος της Κομισιόν, έχει ήδη στα χέρια του μια νέα πρόταση να παρουσιάσει στην Ελλάδα ενώ αναμένεται να έχει και νέα τηλεφωνική επικοινωνία με την Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα εντός του Σαββατοκύριακου.

Ιδιαίτερα κρίσιμο βέβαια σημείο, είναι το θέμα του δημοσίου χρέους και της παράτασης της δανειακής σύμβασης. Σε ό,τι αφορά το πρώτο το ερώτημα είναι σε τι είδους αναφορά – δέσμευση στοχεύει η Αθήνα σχετικά με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και με τι είναι διατεθειμένο να συμβιβαστεί ενώ για το θέμα της παράτασης φαίνεται πως συνεχίζουν να είναι στο τραπέζι τα σενάρια περί τετράμηνης ή εννεάμηνης αν και δεν αποκλείεται μέχρι τη Δευτέρα να υπάρχουν και άλλες προτάσεις.

Δημοφιλή