ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/06/2015 09:08 EEST | Updated 18/06/2015 09:08 EEST

MarketWatch: Τα τρία σημάδια του Grexit

ASSOCIATED PRESS
Pedestrians pass a plaque of a Greek one-drachma coin, which was replaced by the euro in 2002, outside Athens City Hall, on Wednesday, Nov. 2, 2011. Greek Prime Minister George Papandreou will try to win over irate European leaders later Wednesday, hours after persuading his cabinet to back a hugely-controversial referendum on the debt-crippled country's latest rescue package. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Αέρα...Αποκάλυψης έχει άρθρο ανάλυσης στο MarketWatch (11wall.st), το οποίο υπογράφει ο Μάθιου Λιν, στο οποίο παρουσιάζονται τα «τρία σημάδια που θα σας πουν ότι πρέπει να αρχίσετε να δίνετε και πάλι προσοχή» όσον αφορά σε ένα ενδεχόμενο Grexit.

«Πώς θα προστατέψετε τον εαυτό σας από το να εξαντληθείτε από την όλη “saga”- και να καταλάβετε εάν αυτή τη φορά το ενδεχόμενο Grexit είναι αληθινό; Θα υπάρξουν τρία μεγάλα σημάδια: Μία επιτάχυνση της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Ένα πακέτο έκτακτης βοήθειας που συντίθεται για την Ελλάδα. Και ένα πάγωμα της διατραπεζικής αγοράς δανεισμού. Μέχρι να αρχίσουν να αναβοσβήνουν κόκκινα όλα αυτά τα προειδοποιητικά φώτα, όλες οι φήμες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι μόνο αυτό- φήμες».

Όπως συμπληρώνεται στο δημοσίευμα, το ελληνικό ζήτημα αρχίζει να κάνει το Game of Thrones να μοιάζει απλό. «Μία σειρά ειδικών που ακούγονται πολύ σοφοί συνεχίζουν να μας λένε ότι βρισκόμαστε “πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυχτα”, ή τρία, ή δύο. Αλλά τα μεσάνυχτα δεν φτάνουν ποτέ. Είναι πολύ εύκολο για τον μέσο επενδυτή απλά να τους αποκλείσει και να σταματήσει να προσέχει» αναφέρεται.

Όπως συμπληρώνεται, ακόμα και αν η Ελλάδα κάνει τις πληρωμές που επίκεινται στο ΔΝΤ, υπάρχουν ακόμα πολλές άλλες, που ουδείς γνωρίζει πώς θα γίνουν.

Το πρώτο σημάδι (η απότομη αύξηση της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ) θα λάβει χώρα χωρίς κάποια εξήγηση. «Αν πλησιάζει Grexit, η ΕΚΤ θα είναι η πρώτη που θα το ξέρει,...αν συμβεί, θα θέλει να είναι σίγουρη ότι θα κυκλοφορεί αρκετό ρευστό στο σύστημα, και ο ευκολότερος τρόπος για αυτό θα είναι η αύξηση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE)».

Το δεύτερο σημάδι θα είναι φήμες για πακέτο έκτακτης βοήθειας για την Ελλάδα, καθώς θα περάσει έξι πολύ δύσκολους μήνες εάν βρεθεί εκτός κοινού νομίσματος, μέχρι να κόψει δικό της νόμισμα και σταθεί στα πόδια της. «Ουδείς θέλει να δει τη χώρα να καταρρέει στο χάος, ή να πέφτει στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Τους πρώτους λίγους μήνες, θα χρειαστεί οικονομική υποστήριξη, απλά για να πληρώνει για καύσιμα και φάρμακα, και πιθανώς κάποια τεχνική βοήθεια. Θα αρχίσουν να υπάρχουν διαρροές για δημιουργία σχεδίων για να βοηθηθεί η χώρα, με επικεφαλής μάλλον τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, καθώς θα είναι οι δύο χώρες που δεν έχουν εμπλακεί εξαρχής στην πρόκληση της καταστροφής».

Τρίτον, η διατραπεζική αγορά δανεισμού θα παγώσει, συμπληρώνεται. «Τίποτα μεγάλο δεν μπορεί να συμβεί χωρίς κάποιος κάποια στιγμή να το αντιληφθεί...οι τράπεζες θα σταματήσουν να δανείζουν η μία στην άλλη».

Κάποια από αυτά τα σημάδια υπάρχουν ήδη, αναφέρεται, ωστόσο ένα Grexit δεν θα βρίσκεται κοντά παρά μόνο εάν υπάρχουν και τα τρία ταυτόχρονα. «Μέχρι τότε οι επενδυτές μπορούν να απορρίψουν όλες τις εικασίες ως απλό “θόρυβο”» καταλήγει το κείμενο.