ΔΙΕΘΝΕΣ
18/06/2015 16:30 EEST | Updated 18/06/2015 16:30 EEST

Σουηδία: Ανοίγει το πρώτο τμήμα Επειγόντων για άνδρες που έχουν πέσει θύματα βιασμού

Kenny_lex/Flickr
Entrén på insidan av Södersjukhuset sedd via en av huvud korridorena.

Ένα νοσοκομείο στη Στοκχόλμη πρόκειται να καταστεί σύντομα το πρώτο ιατρικό κέντρο στη Σουηδία, με τμήμα επειγόντων περιστατικών για άνδρες, που έχουν πέσει θύματα βιασμού.

Όπως σημειώνεται, η εν λόγω κίνηση, σκοπό έχει να διασφαλίσει την ισότητα των φύλων, όσον αφορά τη φροντίδα και το ενδιαφέρον που δίνεται, για θύματα και των δύο φύλων.

Η νέα αυτή μονάδα του ξενοδοχείου Södersjukhuset αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τον ερχόμενο Οκτώβρη, και θα δέχεται αγόρια και άνδρες που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ ήδη λειτουργεί αντίστοιχο τμήμα για τις γυναίκες, όπου παρέχεται φροντίδα σε περίπου 600 ή 700 ασθενείς ετησίως.

«Υπάρχει μια γενική αντίληψη πως οι άνδρες δεν είναι δυνατόν να πέσουν θύματα βιασμού», επεσήμανε η Lotti Helström, ιατρός του νοσοκομείου, μιλώντας στο δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας. Υπογράμμισε, όμως, πως είναι δυνατόν οι άνδρες να υποφέρουν ακόμη περισσότερο από τις γυναίκες.

«Στις έρευνες, οι επιπτώσεις στην υγεία δείχνουν να είναι σημαντικότερες για τους άνδρες, τόσο όσον αφορά τη σωματική όσο και τη πνευματική τους κατάσταση. Είναι πιο μεγάλη η πιθανότητα για έναν άνδρα που έχει πέσει θύμα βιασμού να αναπτύξει συμπτώματα νευρικής διαταραχής, μετά από το συμβάν», είπε, προσθέτοντας πως το θέμα που αφορά τους άνδρες ως θύματα βιασμού παραμένει ένα «τεράστιο ταμπού».

Υποστήριξε, ακόμη, πως οι άνδρες είναι πολύ πιο πιθανό να βιαστούν από κάποιον άλλο άνδρα, παρά γυναίκα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα «σεξουαλικής ταυτότητας» για τα θύματα.

Όπως είναι λογικό, ο οργανισμός RFSU, που εργάζεται για την ισότητα των φύλων, χαιρέτησε το άνοιγμα της νέας κλινικής.

«Υπάρχουν μύθοι που επικρατούν για τον ανδρισμό, που καθιστούν δύσκολο το να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους, άνδρες που έχουν κακοποιηθεί», σημείωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού.

Σύμφωνα με έρευνα που είχε διεξάγει ο RSFU, για το 2014, οι άνδρες των περισσότερων περιφερειών της Σουηδίας δεν ήξεραν που θα μπορούσαν να απευθυνθούν σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, ύστερα από κάποια σεξουαλική επίθεση εις βάρος τους.

«Μια κλινική που θα εστιάζει στους άνδρες που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά, θα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση για τις εμπειρίες σεξουαλικής κακοποίησης, μεταξύ των ανδρών, και θα γίνει πιο δυνατό να μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των ανδρών, σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση».

Σημειώνεται πως περίπου 370 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης αγοριών και ανδρών καταγράφηκαν κατά το 2014, στη Σουηδία, με τους ειδικούς να πιστεύουν πως ο αριθμός είναι κατά πολύ υψηλότερος.

Η χώρα, εξάλλου, κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως στις περιπτώσεις βιασμού, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται η Σουηδία ως «η πρωτεύουσα των βιασμών της Δύσης».