ΔΙΕΘΝΕΣ
20/06/2015 14:52 EEST | Updated 20/06/2015 15:46 EEST

Εβδομάδα Αλληλεγγύης: Οι Ευρωπαίοι βγαίνουν στους δρόμους για την Ελλάδα

A protestor of the Avaaz organization holds up a poster during a demonstration for German-Greek solidarity prior to a bilateral meeting of German Chancellor Angela Merkel and the Prime Minister of Greece Alexis Tsipras at the chancellery in Berlin, Monday, March 23, 2015. (AP Photo/Markus Schreiber)
ASSOCIATED PRESS
A protestor of the Avaaz organization holds up a poster during a demonstration for German-Greek solidarity prior to a bilateral meeting of German Chancellor Angela Merkel and the Prime Minister of Greece Alexis Tsipras at the chancellery in Berlin, Monday, March 23, 2015. (AP Photo/Markus Schreiber)

Η Εβδομάδα Αλληλεγγύης για την Ελλάδα άνοιξε αυλαία σήμερα, Σάββατο, με πολλούς Ευρωπαίους να διαδηλώνουν στους δρόμους κατά των μέτρων λιτότητας στην χώρα μας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, περισσότεροι από 10.000 άτομα συμμετέχουν στην εκδήλωση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και την Ελλάδα, που διοργανώνει η γερμανική Αριστερά (Die Linke) σε συνεργασία με συνδικάτα και οργανώσεις, με τα συνθήματα «Να κάνουμε την Ευρώπη διαφορετική» και «Καλωσορίσατε πρόσφυγες» στο Βερολίνο.

Η πορεία ξεκίνησε το μεσημέρι από το ανατολικό Βερολίνο για να καταλήξουν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, όπου πραγματοποιείται συναυλία. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες έχει αφιερωθεί φέτος και στην Ελλάδα, ενώ θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Προσκεκλημένη της Αριστεράς, βρίσκεται στο Βερολίνο και συμμετέχει στη συγκέντρωση η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η οποία απηύθυνε και χαιρετισμό στους συγκεντρωθέντες.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ, με μήνυμά του στο «Twitter», δήλωσε ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «πρέπει να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη, ανθρωπιά και υπευθυνότητα προς τους πρόσφυγες».

Ανάλογη διαδήλωση έλαβε χώρα και στην Ιταλία, όπου περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Κολοσσαίο, αψηφώντας τη βροχή, ζητώντας «Να σταματήσει τώρα η σφαγή» των μεταναστών στη Μεσόγειο. Κάποιοι επωφελήθηκαν για να εκφράσουν αισθήματα αλληλεγγύης και στην Αθήνα.

«Είμαστε εδώ για να σώσουμε την Ευρώπη μας, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, των μεταναστών και της Ελλάδας. Η Ευρώπη πρέπει να ανήκει σε όλους και όχι μόνο στους Γερμανούς και τις τράπεζες», δήλωσε ένας 66χρονος συνταξιούχος.

Εκδήλωση έγινε και στο Παρίσι, η οποία οργανώθηκε μέσω κοινωνικών δικτύων και είχε σύνθημα: «Ελλάδα, Γαλλία, Ευρώπη: Η λιτότητα σκοτώνει, η δημοκρατία πεθαίνει... Αντιστεκόμαστε».

Στο ίδιο πνεύμα και οι Ιρλανδοί, με πολίτες να κάνουν πορεία στο κέντρο του Δουβλίνου κρατώντας ελληνικές σημαίες.

«Οι σημερινές μαζικές κινητοποιήσεις σε Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι, Δουβλίνο και Ρώμη έστειλαν ηχηρό μήνυμα: η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες διαδήλωσαν για έναν διαφορετικό ευρωπαϊκό δρόμο, στον αντίποδα της μνημονιακής λογικής. Έναν δρόμο σαν αυτόν για τον οποίο παλεύει η Ελληνική κυβέρνηση.

Γι’ αυτό άλλωστε οι διαδηλωτές σήμερα εξέφρασαν την αμέριστη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα. Ο αγώνας μας είναι και δικός τους αγώνας. Μια άλλη Ευρώπη είναι αναγκαία, μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή», δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναφερόμενος στην συγκεκριμένη κίνηση.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως παρόμοιες εκδηλώσεις θα λαμβάνουν χώρα καθ' όλη την εβδομάδα σε όλη την Ευρώπη.