ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21/06/2015 16:15 EEST | Updated 21/06/2015 16:15 EEST

Λούκα Κατσέλη: Θα υπάρξουν συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images
Greek Economy,Competitiveness and Shipping Minister Louka Katseli gives a press conference at the Foreign Press Association of Greece on July 6, 2010. Katseli's conference focused on informing the international public opinion about the new legal and administrative measures, concerning issues related to her duties. AFP PHOTO/ Louisa Gouliamaki (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

Η πρόεδρος της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας εκτίμησε ότι «θα βρεθεί» μία συμφωνία με τους πιστωτές (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) προκειμένου να αποφευχθεί μία στάση πληρωμών της χώρας, προειδοποιώντας για τις «πολύ σοβαρές συνέπειες» που θα είχε ένα αντίθετο σενάριο, μεταδίδει το BBC.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία και η Ελλάδα κηρυχθεί αφερέγγυα, θα υπάρξουν συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα, όμως νομίζω πως η κοινή λογική θα επικρατήσει και πως θα βρεθεί μία συμφωνία», δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα Κυριακή από το BBC.

«Δεν μπορώ να φανταστώ [ότι θα υπάρξει] στάση πληρωμών στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Πιστεύω πως οι συνέπειες για την Ευρωζώνη θα ήταν πολύ σοβαρές», πρόσθεσε η κ. Κατσέλη.

«Αν οι αγορές αντιλαμβάνονταν ότι η απόφαση να ενταχθεί μία χώρα στην Ευρωζώνη δεν είναι αμετάκλητη και πως, για μερικά δισεκατομμύρια [ευρώ] μπορείτε να την ακυρώσετε και μία κυβέρνηση να κηρυχθεί αφερέγγυα, τότε θα υπήρχαν κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον του επόμενου μέλους της Ευρωζώνης σε θέση αδυναμίας ή εναντίον του ευρώ», εκτίμησε.

«Θα ήταν τρελό να εισέλθουμε, για μία διαφορά δύο ή τριών δισεκατομμυρίων, σε αυτά τα ταραγμένα νερά και να πάρουμε τέτοια ρίσκα για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.