ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/06/2015 17:37 EEST | Updated 22/06/2015 19:38 EEST

Τι περιλαμβάνει η νέα ελληνική πρόταση

Twitter

Μετά από σχεδόν πέντε μήνες διαπραγματεύσεων η τελευταία ελληνική πρόταση που παρουσιάστηκε στους θεσμούς «δεν αποτελεί μέρος του προγράμματός της κυβέρνησης» όπως δηλώνουν ανοιχτά κυβερνητικά στελέχη τη στιγμή που έχει πλέον διαρρεύσει τα βασικά της σημεία. Σε αρκετά σημεία φαίνεται πλέον να υπάρχει σύγκλιση, αφού τα μέτρα έχουν γίνει πλεόν πολύ συγκεκριμένα ενώ παραμένουν και αρκετά «γκρίζα» σημεία σε επιμέρους τομείς στα οποία φαίνεται πως ακόμη δίνεται «μάχη».

Η ελληνική πρόταση προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα 1% και 2% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, αντί για 3% και 4,5% και για την επόμενη χρονιά προβλέπεται απαλλαγή από μέτρα ύψους 8,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με το Μαξίμου. «Σε βάθος πενταετίας ο συνολικός δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίζεται φτάνει τα 15,4 δισ. ευρώ, πάνω, δηλαδή, από το 8,5% του σημερινού ΑΕΠ» αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη και τονίζουν πως μεταξύ των βασικών χαρακτηριστικών της ελληνικής πρότασης είναι η μη περαιτέρω επιβάρυνση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Βασικό ζητούμενο είναι πάντα η διευθέτηση του χρέους και της μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης, θέμα για το οποίο προτείνεται η εξαγορά των ομολόγων Τρισέ [SMP Bonds] ύψους 27 δισ. ευρώ από τον ESM, ώστε με αυτό τον τρόπο να λήγουν μετά το 2022, να έχουν χαμηλότερα επιτόκια, ενώ να δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Επίσης, σύμφωνα με πηγές στο Μαξίμου «το σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες, μέσω ενός επενδυτικού πακέτου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Αναλυτικά τα μέτρα που προβλέπει η ελληνική πρόταση:

Εισφορά αλληλεγγύης: Προτάθηκε τροποποίηση στις κλίμακες οι οποίες είναι:

 • 12.000 – 20.000 ευρώ 0,7% [από 1%]
 • 20.001 – 30.000 ευρώ 1,4% [από 2%]
 • 30.001 – 50.000 ευρώ 2,0% [από 2%]
 • 50.001 – 100.000 ευρώ 4,0% [από 3%]
 • 100.001 – 500.000 ευρώ 6,0% [από 4%]
 • Πάνω από 500.000 ευρώ 8,0% [νέα κλίμακα]

ΦΠΑ: Στην πρόταση παραμένουν οι τρεις συντελεστές 23%, 13% και 6% [από 6,5%]. Ενέργεια, νερό, εστίαση διατηρούνται στο μεσαίο συντελεστή ενώ μειώνεται, έστω κατά 0,5%, ο ΦΠΑ σε φάρμακα/βιβλία. Οι θεσμοί ζητούσαν δύο συντελεστές [11% και 23%] όπου τα φάρμακα εντάσσονταν στο 11% και ενέργεια, νερό, εστίαση στο 23%.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι Θεσμοί ζητούσαν: την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολογίας εισοδήματος, την κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης, την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, την διενέργεια μελέτης για την κοινωνική πολιτική με στόχο την περικοπή δαπανών κατά 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ.

Αντ' αυτού με την ελληνική πρόταση:

Αυξάνεται από το 2016, κι όχι από το 2015, ο συντελεστής φορολογίας των ΑΕ και ΕΠΕ [όχι των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων] από το 26% στο 29%.

Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδος πάνω από 500.000 ευρώ.

Αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας [αυτοκίνητα άνω των 2500 κ.εκ., πισίνες, αεροπλάνα, ιδιωτικά σκάφη άνω των 10 μέτρων].

Εφαρμόζεται ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων και θα διεξαχθούν διαγωνισμοί για τις τηλεοπτικές άδειες και τις άδειες κινητής τηλεφωνίας.

Επιβάλλεται φορολογία στα ηλεκτρονικά παίγνια (VLTs).

Μειώνονται οι αμυντικές δαπάνες κατά 200 εκατ. ευρώ.

Στο τομέα της φορολογικής διοίκησης οι θεσμοί απαιτούσαν τη μείωση του ποσού των 1500 ευρώ και την κατάργηση του ανώτατου ορίου 25% στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στην εφορία αλλά και την αύξηση του επιτοκίου που εφαρμόζεται στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών. Όπως όμως τονίζουν πηγές στο Μαξίμου «Η κυβέρνηση με βάση το πρόγραμμά της πέτυχε και θα περιληφθούν στην συμφωνία:

Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πετρελαίου, μεταξύ άλλων και μέσω του εντοπισμού των αδήλωτων δεξαμενών.

Εντατικοποίηση των ελέγχων στα τραπεζικά εμβάσματα [π.χ. λίστα Λαγκάρντ] και εφαρμογή μέτρων για την εθελοντική αποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων.

Ενίσχυση της διοικητικής επίλυσης διαφορών για την επιτάχυνση των εκκρεμών υποθέσεων.

Προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Φοροαπαλλαγές σε μόνιμους κατοίκους νησιών με χαμηλά εισοδήματα».

Πρόωρες συντάξεις: Η ελληνική πλευρά πρότεινε τον περιορισμό τους από το 2016 σταδιακά μέχρι το 2025, διατηρώντας τις εξαιρέσεις για ειδικές κατηγορίες [βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες ΑΜΕΑ], χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα.

Συνταξιοδοτήσεις: Στην ελληνική πρόταση δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στα 67 έτη, όπως ζητούνταν για όσους βγουν στη σύνταξη από την 30η Ιουνίου 2015.

ΕΚΑΣ: Και στη νέα πρόταση δεν προβλέπεται κατάργηση αλλά προτείνετε αντικατάσταση από το από ένα νέο πλαίσιο προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος: Η ελληνική πρόταση δεν προβλέπει εφαρμογή της ρήτρας καθώς θα μείωνε τις συντάξεις κατά 500 εκατ. ευρώ.

ΟΓΑ: Υπάρχει πρόταση για αύξηση της σύνταξης ανασφάλιστων του ΟΓΑ.

Φόροι υπέρ τρίτων: Προτείνεται να διατηρηθούν σε περιπτώσεις που χρηματοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα.

Εργασιακά: Η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε τη διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2015, και θα επαναφέρει το προηγούμενο πλαίσιο. Επίσης αρνήθηκε να νομοθετήσει υπέρ των μαζικών απολύσεων ενώ δεν αποδέχθηκε «να μην ανακληθούν οι νομικές παρεμβάσεις της προηγούμενης περιόδου στα εργασιακά». Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμη να νομοθετήσει για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αγορές προϊόντων: Κατατέθηκε πρόταση για την πάταξη των μονοπωλίων και των ολιγοπωλίων, την πτώση των τιμών των προϊόντων και τη συνακόλουθη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη μείωση του διοικητικού κόστους, την προώθηση των εξαγωγών, και την απλοποίηση των διαδικασιών λειτουργίας των επιχειρήσεων σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς. Περιλαμβάνει επίσης στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλειστές αγορές, απορρίπτοντας την προσέγγιση των θεσμών για την εφαρμογή των «υπολοίπων» του προηγούμενου προγράμματος σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς του γάλακτος, των αρτοποιείων, των φαρμακείων και την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ενέργεια: Απορρίπτεται στην ελληνική πρόταση το αίτημα των θεσμών για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς και τη λειτουργία της «μικρής ΔΕΗ».

Δημόσιος Τομέας: Δεν θα γίνει καμία περικοπή σε μισθούς του δημόσιου τομέα, με βάση τα όσα ίσχυαν στις 31/12/2014.

Διαφθορά: Μέχρι το τέλος Ιουλίου, η κυβέρνηση θα καταθέσει μια ολοκληρωμένη Στρατηγική Πρόταση ενάντια στη διαφθορά.

Ιδιωτικοποιήσεις: Προβλέπεται ελάχιστο ποσό επένδυσης για κάθε ιδιωτικοποίηση, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, δέσμευση από τη πλευρά των επενδυτών για την προώθηση της τοπικής οικονομίας, υποχρεωτική συμμετοχή του δημοσίου στο κεφάλαιο, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομίας. Εξαιρείται η μεταφορά [πώληση] των μετοχών του ΟΤΕ από τη λίστα των προαπαιτούμενων των θεσμών.

Νωρίτερα, στο έγγραφο το οποίο διέρρευσε αναγράφονται τα δημόσια έσοδα τα οποία υπολογίζει να αποκομίσει η κυβέρνηση. Στο έγγραφο αυτό αν και φαίνεται ότι δεν θίγονται οι συντάξεις με την ελληνική κυβέρνηση να μην κάνει έτσι άμεσα πίσω από την πιο κόκκινη από τις κόκκινες της γραμμές της προτείνει την αύξηση εισφορών υγείας και καθιερώνει στο 5% την εισφορά στις επικουρικές ενώ προτείνει την ακύρωση της μείωση κατά 3,9% στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων. Επίσης καταργεί σταδιακά την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Ειδικότερα αναγράφεται:

 • ΦΠΑ. Παραμένει με συντελεστές 6-13-23% προβλέπονται έσοδα 680 εκατ. ευρώ φέτος και 1,360 δισ. ευρώ το 2016
 • Πρόωρες συντάξεις. Η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων θα αποδώσει 60 εκατ. ευρώ φέτος και 300 εκατ. ευρώ το 2016.
 • Αύξηση εισφορών. Η ακύρωση της μείωσης κατά 3,9% στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων (2,9% και 1% αντίστοιχα) φέρνει έσοδα 350 εκατ. ευρώ φέτος και 800 εκατ. το 2016.
 • Αύξηση εισφορών υγείας στις συντάξεις. Η εισφορά αυξάνει από το 4% στο 5% και αποδίδει 135 εκατ. φέτος και 270 εκατ. του χρόνου.
 • Καθιέρωση εισφοράς 5% στις επικουρικές συντάξεις. Στόχος εσόδων 240 εκατ. ευρώ το 2016. Αύξηση της εισφοράς για επικουρικά Ταμεία από 3 στο 3,5% για 120 εκατ. ευρώ φέτος και 250 εκατ. το 2016
 • Έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ. Το όριο για την εισφορά στις επιχειρήσεις μειώνεται στις 500.000 ευρώ, ενώ αυξήσεις επιβάλλονται στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
 • Αύξηση έκταλτης εισφοράς αλληλεγγύης με στόχο έσοδα 220 φέτος και 250 το 2016.
 • Περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016
 • Επιβολή φόρου στις διαφημίσεις για έσοδα 100+100 εκατ. ευρώ στη διετία
 • Αύξηση φόρου πολυτελούς διαβίωσης για Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής και πισινών με στόχο 47 + 47 εκατ. ευρώ.
 • Φρουτάκια (VLTs) με στόχο έσοδα 25 εκατ. φέτος συν 225 εκατ. το 2016.
 • Άδειες κινητής τηλεφωνίας από 4G και 5G με στόχο 350 εκατ. ευρώ το 2016.

Sponsored Post