ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23/06/2015 17:29 EEST | Updated 23/06/2015 17:30 EEST

Μίκης Θεοδωράκης: «Όταν ασκείς πίεση σε έναν λαό, τότε αυτός κάποτε σηκώνεται»

ASSOCIATED PRESS
Music composer Mikis Theodorakis at the Aristotle Square in the northern port of Thessaloniki, Wednesday, June 8, 2011. Theodorakis, who won an Academy Award for his score in the film Zorba the Greek, is angry at municipal authorities' refusal to let him use Thessaloniki's central Aristotle Square for an anti-austerity protest Thursday. The municipality asked Theodorakis to choose another square, arguing that his protest would cause unnecessary disruption in the city's commercial center. The c

Στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ξένους δανειστές αναφέρθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουγό Αλέξη Τσίπρα να μην «να μην πάει στην ίδια κατεύθυνση με τους προκατόχους του».

Σε συνεντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «όταν ασκείς πίεση σε έναν λαό, τότε αυτός κάποτε σηκώνεται», και έστειλε το μήνυμα «σ' αυτούς που θέλουν να μας στήσουν στον τοίχο».

Ο κ. Θεοδωράκης παρομοίασε την Ευρώπη σαν μια τεράστια αράχνη και «ο καθένας ο οποίος πέφτει στα δίχτυα της είναι χαμένος», ενώ τόνισε ότι «εμείς οι Έλληνες έχουμε καταφέρει πολλά».

Ο Μίκης Θεοδωράκης έκανε επίσης λόγο για προδοσία από την πλευρά των προηγούμενων κυβερνήσεων και ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει πίσω τα «ασημικά» που πούλησαν οι προηγούμενοι.

«Από την αρχαιότητα είναι έτσι: η προδοσία ήρθε συχνά από μέσα. Οι προκάτοχοι της σημερινής κυβέρνησης τα υπέγραψαν όλα, πούλησαν τα ελληνικά ασημικά και μας είπαν ότι ο Σόιμπλε είναι ο αρχηγός. Τώρα εναπόκειται στον Αλέξη Τσίπρα να τα πάρει πίσω.

Ελπίζω ότι δεν θα πάει στην ίδια κατεύθυνση με τους προκατόχους του», δήλωσε ο κ. θεοδωράκης.

Η διαδήλωση του 2012 που δέχθηκε χημικά

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την συμμετοχή του πλέον σε μαζικές κινητοποιήσεις, ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρεται στην τελευταία διαδήλωση που συμμετείχε, στις 12 Φεβρουαρίου του 2012, στην οποία βρέθηκε μαζί με τον Μανώλη Γλέζο.

«Εκείνος περπατούσε, εγώ ήμουν στο αμαξίδιο. Ξαφνικά βρεθήκαμε μέσα στο πλήθος, όπως πρέπει και να συμβαίνει, όταν συμμετέχεις σε μια διαδήλωση. Ήταν κατά της πολιτικής λιτότητας, η οποία μας έσπρωξε στην δυστυχία. Σήμερα είμαστε πάλι εκεί όπου ξεκινήσαμε μετά την Χούντα: στο μηδέν. Μετά έγινε αναταραχή. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και εγώ δέχτηκα μια γερή δόση στο πρόσωπο, διότι είχα σηκωθεί και έπεσα πίσω στο αμαξίδιό μου. Νεαροί που ήθελαν να βοηθήσουν μου φόρεσαν μια μάσκα οξυγόνου, αλλά ήταν πολύ αργά. Τα πνευμόνια μου έπαθαν μεγάλη ζημιά και έπρεπε να μείνω επί εβδομάδες στο κρεβάτι, δεν είμαι πλέον ο παλιός Μίκης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην αναζήτηση της αρμονίας, τόσο στη μουσική όσο και στη ζωή, ο Μίκης Θεοδωράκης εξηγεί ότι κάποτε η ζωή μας είχε έναν φυσικό ρυθμό, τον οποίο έχουμε χάσει, ενώ βυθιζόμαστε σε μια τεράστια διακίνηση χρήματος και σε έναν καταιγισμό πληροφοριών.

«Χάνουμε τον ανθρωπισμό, την ανθρωπιά μας. Διψάμε λοιπόν για αυθεντική αρμονία, όχι για αυτήν που έρχεται ως ψευδαίσθηση. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να αντιμετωπίζουν την δυσαρμονία και να αναγνωρίζουν την ψεύτικη αρμονία», σημειώνει και, απευθυνόμενος στην πολιτική, τονίζει ότι «είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να δημιουργείς καταστάσεις ψεύτικης αρμονίας».