Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς με σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης στις βαλίτσες του

Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς με σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης στις βαλίτσες του
Sooc

Στην καρδιά των γεγονότων τις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου στο περιθώριο θα έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί όλες τις λεπτομέρειες απο τις ολονύκτιες διαβουλεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τους θεσμούς, αφού αναμένεται να έχει σύντομες συναντήσεις τόσο με τον κ.Γιούνκερ όσο και με την Άνγκελα Μέρκελ.

Ήδη πάντως πριν αναχωρήσει από την Αθήνα φρόντισε να δώσει το στίγμα των προθέσεων του (Crash) μιλώντας για πρώτη φορά ανοιχτά για το ενδεχόμενο μιας μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τον Τσίπρα, αν χαθεί η δεδηλωμένη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα ουσιαστικά προτείνει τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης χωρίς τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εφόσον η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει απώλειες κατά τη διαδικασία έγκρισης της επικείμενης συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές της χώρας.

«Αν η κυβερνητική πλειοψηφία δεν στηρίξει την όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, έχουμε απώλεια της δεδηλωμένης» αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Και, ασφαλώς, πρέπει να υπάρξει άλλος κυβερνητικός συνασπισμός στη συνέχεια. Και αυτό απαιτεί μια μεγάλη εθνική συνεννόηση. Και για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και για την έξοδο από την κρίση».

Σε ερώτημα αν ο ίδιος θα συμμετείχε σε μία κυβέρνηση υπό τον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ απαντά: «Αν ο κ. Τσίπρας έχανε τη δεδηλωμένη, ούτε εκείνος θα ήταν σωστό να παραμείνει πρωθυπουργός. Και, εν πάσει περιπτώσει, δική μου επιδίωξη δεν είναι να μπω σε μια κυβέρνηση από τη σημερινή Βουλή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές άμεσα, γιατί δεν το αντέχει η χώρα».

Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν απωλεσθεί η δεδηλωμένη, το μόνο που μπορεί να γίνει, «είναι ο κ. Τσίπρας, με όσους δικούς του συμφωνούν, να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Ευρώπη, με τη βοήθεια τη δική μας και έτσι να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα τα προχωρήσει όλα αυτά».

«Σε μια τέτοια μεταβατική κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ούτε εγώ θα συμμετάσχω ούτε ο κ. Τσίπρας θα θέλει να συμμετάσχει» λέει με νόημα.

Τα σενάρια της οικουμενικής κυβέρνησης ή των πρόωρων εκλογών βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των συσκέψεων των επιτελών της ΝΔ, αφού εκτιμούν ότι με δεδομένες τις συνθήκες θεωρείται αδύνατον να περάσει ομαλά από τη Βουλή η όποια συμφωνία.

Ίσως για αυτόν τον λόγο η γενική προσέγγιση - ίσως και η προετοιμασία - του γαλάζιου στρατοπέδου έχει να κάνει με την εκδοχή ραγδαίων εξελίξεων το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σαμαράς ζητά κυβέρνηση με δοτό πρωθυπουργό

Σε έντονο ύφος ήταν η απάντηση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στις τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά: «Την ώρα που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δίνουν σκληρή μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, ο κ. Σαμαράς εκφράζει τους μύχιους πόθους του. Ζητά κυβέρνηση με δοτό πρωθυπουργό προκειμένου να υπογράψει και να εφαρμόσει ό, τι ζητούν οι δανειστές. Άραγε αυτές τις σκέψεις τις κρατά για τον εαυτό του ή τις μοιράζεται με Ευρωπαίους αξιωματούχους;»

Δημοφιλή