Όταν ο Σαμαράς άκουσε τη Μέρκελ να ζητά συμφωνία πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα

Όταν ο Σαμαράς άκουσε τη Μέρκελ να ζητά συμφωνία πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα
German Chancellor Angela Merkel, left, welcomes the Prime Minister of Greece, Antonis Samaras for a meeting at the chancellery in Berlin, Tuesday, Jan. 8, 2013. (AP Photo/Markus Schreiber)
German Chancellor Angela Merkel, left, welcomes the Prime Minister of Greece, Antonis Samaras for a meeting at the chancellery in Berlin, Tuesday, Jan. 8, 2013. (AP Photo/Markus Schreiber)
ASSOCIATED PRESS

Αντιμέτωπος με τους πλέον ανησυχητικούς προβληματισμούς των ηγετών των Κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης βρέθηκε ο Αντώνης Σαμαράς στη σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, όπου κυριάρχησε το ελληνικό ζήτημα.

Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή όταν ο πρόεδρος της ΝΔ άκουσε με αμηχανία και προβληματισμό την Γερμανίδα Καγκελάριο από το βήμα να προειδοποιεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές την ερχόμενη Δευτέρα και σε έντονο ύφος να δίνει το στίγμα το προθέσεων της όταν ανέφερε ότι δεν θα δεχθεί «να την εκβιάσει» η Ελλάδα...

Το κλίμα για την Ελλάδα στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ήταν βαρύ και σε αρκετά σημεία τεταμένο, με τον πρόεδρος της ΝΔ να αντιλαμβάνεται ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι όχι μόνο έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση άλλα κυρίως δεν δείχνουν και καμία διάθεση να την επανακτήσουν.

Ίσως για αυτό και ο ίδιος - ως συνολικό συμπέρασμα από τις επαφές που είχε στο περιθώριο - έλεγε σε συνεργάτες του ότι ο πρωθυπουργός με τους χειρισμούς του βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο και οδηγεί την χώρα ανάμεσα σε μια πολύ κακή συμφωνία και σε μία χρεοκοπία.

Πάντως στην παρέμβαση του στη σύνοδο του ΕΛΚ ζήτησε από τους κεντροδεξιούς πρωθυπουργούς να στηρίξουν έστω και την ύστατη στιγμή την Ελλάδα επισημαίνοντας τις θυσίες των πολιτών όλα αυτά τα χρονιά ανεξαρτήτως, όπως είπε, των κραυγαλέων λαθών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στάθηκε ιδιαιτέρως στην ανάγκη να τονωθεί η αναπτυξιακή πολιτική απέναντι στην ραγδαία αύξηση της φορολόγησης σημειώνοντας παράλληλα την θετική του θέση στην μείωση των δαπανών του κράτους.

«Θα αγωνιστούμε για να μειωθούν τα φορολογικά βάρη και να περιοριστούν οι δαπάνες του σπάταλου κράτους. Μόνο έτσι μπορεί η Ελλάδα να βγει από την κρίση. Με ανάπτυξη!» είπε με νόημα ο κ.Σαμαράς.

Φρόντισε πάντως να στείλει και ένα σαφές μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας μιλώντας για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας.

«Σήμερα, η εθνική ενότητα, η ενότητα όλων των Ελλήνων, είναι πιο απαραίτητη παρά ποτέ. Η ομοψυχία μας ως έθνος, δεν είναι μια ωραία λέξη. Είναι το μεγαλύτερο όπλο μας! Το όπλο που δεν νικιέται ποτέ... Οι μέρες που έρχονται είναι δύσκολες. Αλλά οι Έλληνες, ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δοκιμασία».