ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/06/2015 11:29 EEST | Updated 28/06/2015 11:50 EEST

Διατήρηση της παροχής ρευστότητας μέσω ELA στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Meinzahn

Την απόφαση το επίπεδο της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, όπως ανακοινώθηκε.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ΕΚΤ «λαμβάνει απόφαση την απόφαση για το δημοψήφισμα και τη μη παράταση του προγράμματος προσαρμογής της Ε.Ε. και θα συνεργαστεί στενά με την ΤτΕ για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η στήριξη έκτακτης ρευστότητας διατηρείται στο επίπεδο της Παρασκευής (26 Ιουνίου). Το δ.σ. είναι έτοιμο να εξετάσει εκ νέου την απόφαση, ενώ παρακολουθεί την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις για αλλαγές στη νομισματική πολιτική».

Στην ίδια ανακοίνωση το δ.σ της ΕΚΤ χαιρέτισε την δέσμευση που ανέλαβαν οι υπουργοί των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της ανθεκτικότητας των οικονομιών της ζώνης του ευρώ και να είναι έτοιμη να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, , δήλωσε: «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση των κρατών μελών στην υπόσχεση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των αδυναμίες των οικονομιών της ζώνης του ευρώ».

Aπο την πλευρα του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει ότι:«Η Τράπεζα της Ελλάδα, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα των Financial Times, οι ελληνικές τράπεζες βασίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ καθώς συνεχίζονται οι αναλήψεις «δισεκατομμυρίων ευρώ» από τους λογαριασμούς των καταθετών. Απόφαση παύσης της παροχής χρηματοδότησης μέσω ELA στο υπάρχον επίπεδο θα καθιστούσε πρακτικά αδύνατον για τις τράπεζες να ικανοποιήσουν την απαίτηση των πελατών τους για μετρητά.

«Αναλυτές προειδοποιούν ότι, εάν η ΕΚΤ σταματήσει τη χρηματοδότηση, η Αθήνα αναπόφευκτα θα αναγκαζόταν να επιβάλει “bank holiday” τη Δευτέρα, κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για δραστικά capital controls» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Υπογραμμίζεται ότι στην ΕΚΤ απαγορεύεται από τους ίδιους της τους κανόνες να παρέχει ELA σε αναξιόχρεες τράπεζες, και κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι, απουσία ενός βιώσιμου προγράμματος διάσωσης, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για το διοικητικό συμβούλιο να προβεί σε κάποια θετική αξιολόγηση.

Μέχρι τώρα, η ΕΚΤ είχε επιλέξει τη συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών παρά την επιτάχυνση των αναλήψεων, αλλά κάποια «γεράκια» στο δ.σ., περιλαμβανομένου του Γιενς Βάιντμαν, προέδρου της Μπούντεσμπανκ, έχουν ασκήσει δριμεία κριτική σε αυτή την απόφαση. «Ο ELA, που είχε δημιουργηθεί ως προσωρινή πηγή ρευστότητας για οικονομικά ασφαλείς τράπεζες με αντάλλαγμα καλά ενέχυρα, παρέχεται για παρατεταμένη χρονική περίοδο και έχει γίνει η μόνη πηγή χρηματοδότησης των τραπεζών» είπε την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη.

Από πλευράς του, σημειώνεται ότι ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του δ.σ., Έβαλντ Νοβότνι διευκρίνισε ότι χρεοκοπία δεν σημαίνει αποχώρηση από το ευρώ, χωρίς όμως να υπάρχει εγγύηση ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, επεσήμανε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση. Επίσης, προειδοποίησε ότι αρχίζει η διαδικασία αδυναμίας πληρωμών αν δεν πληρωθεί την Τρίτη η δόση των 1,6 δισ. Πρόσθεσε δε, ότι στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα μπορούσε βασικά οποιαδήποτε στιγμή να υπάρξει μια θετική έκπληξη, αλλά «έως τώρα συνέβαιναν πάντα αναπάντεχα, αρνητικά γεγονότα».