ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/06/2015 15:59 EEST | Updated 28/06/2015 22:50 EEST

Κλειστές οι τράπεζες τη Δευτέρα - Επιβολή ορίου στις αναλήψεις

Sooc

Κλειστές θα παραμείνουν από σήμερα Δευτέρα και μέχρι και την επόμενη Δευτέρα 6 Ιουλίου οι ελληνικές τράπεζες ενώ αναμένεται να επιβληθεί όριο στις αναλήψεις που θα γίνονται από τα ATM το οποίο φέρεται να είναι σύμφωνα με πληροφορίες στα 60 ευρώ την ημέρα ανά καρτά. Το ποσό αυτό μπορεί να τροποποιηθεί με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Όλες οι εντός Ελλάδος συναλλαγές με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες είναι ελεύθερες. Αντίστοιχα όλες οι εντός Ελλάδος συναλλαγές μπορούν να διενεργηθούν μέσω phone banking ή e-banking. Οι συναλλαγές που γίνονται μέσω καρτών που είναι συνδεδεμένες με λογαριασμούς εξωτερικού (τουρισμός) δεν εμπίπτουν στα capital controls.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται σήμερα Δευτέρα να υπάρξει τραπεζική αργία για όλη την επόμενη βδομάδα, ενώ θα παραμείνει κλειστό το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας που είχε συνεδριάσει την Κυριακή ήταν να παραμείνουν κλειστές οι ελληνικές τράπεζες για σήμερα Δευτέρα.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ότι «στο Συμβούλιο υπήρξε πολύ καλή συνεργασία, με ταύτιση απόψεων και απόλυτη σύμπνοια. Κάναμε πολύ καλή δουλειά».

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, εξερχόμενη του υπουργείου Οικονομικών συνέστησε ψυχραιμία:

«Ο κόσμος θα ενημερωθεί με ψυχραιμία από τον αρμόδιο υπουργό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι προβλέπουν τα capital controls για την Ελλάδα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες οι εκτός Ελλάδας πληρωμές θα εγκρίνονται από τριμερή επιτροπή που θα συσταθεί σε κάθε τράπεζα και από μια κεντρική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών.

Η κωδικοποίηση των μέτρων στηρίχθηκε στην εμπειρία της Κύπρου και είναι έτοιμη εδώ κα καιρό. Δύσκολη είναι η εφαρμογή των μέτρων από τις τράπεζες. Υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν πέντε μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες στις ελληνικές τράπεζες υπάρχουν 3,5 δισ. ευρώ (1,5 δισ. ρευστό και 2 δισ. σε λογιστική μορφή) περίπου τα οποία επαρκούν για μία εβδομάδα, ενώ εάν από Τρίτη ξεκινήσουν οι πληρωμές αυτές εκτιμάται ότι θα φτάσουν μέχρι την Κυριακή περίπου. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει και σχετική μέριμνα για τους συνταξιούχους.

H κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει αυτή την κίνηση και προσπάθησε να πείσει τον Γιάννη Στουρνάρα να αναλάβει την ευθύνη των capital controls. Ωστόσο ο κ. Στουρνάρας αντέδρασε έντονα (λέγεται ότι απέιλησε με παραίτηση) και δικαιολογημένα, διότι δεν νομιμοποιείται η ΤτΕ να αποφασίσει τέτοια μέτρα.

Να σημειωθεί ότι η εβδομάδα που αρχίζει είναι η εβδομάδα πληρωμής μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ μεγάλο ερώτημα παραμένει το γεγονός του τι θα συμβεί με όσους συνταξιούχους δεν έχουν κάρτα για να σηκώνουν χρήματα από τα ATM.

Το αίτημα της ΟΤΟΕ

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Ελλάδα αποφάσισε να κλείσει για αύριο Δευτέρα τις τράπεζες προκειμένου να αποτρέψει μία οικονομική κατάρρευση.

Νωρίτερα συνεδρίασε και η Ομοσπονδία Τραπεζικών Υπαλλήλων η οποία με προτάσεις ζήτησε από την ΤτΕ τη λήψη μέτρων προκειμένου μα διασφαλιστεί η ομαλότητα των συναλλαγών.