ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29/06/2015 18:35 EEST | Updated 30/06/2015 04:16 EEST

Υποβάθμιση της Ελλάδας σε «CCC» από S&P και Fitch Ratings. Ουάσινγκτον: Δεν θέλουμε να δούμε την Ελλάδα εκτός ευρώ

A picture shows Ratings agency Standard & Poor's logo in their Paris office prior a yearly  press conference about 'macro economic outlook and general trends on credit markets, focus on credit condition in France and in Europe by sector' in Standard & Poor's offices in Paris on December 8, 2011.   AFP PHOTO   ERIC PIERMONT        (Photo credit should read ERIC PIERMONT/AFP/GettyImages)
AFP via Getty Images
A picture shows Ratings agency Standard & Poor's logo in their Paris office prior a yearly press conference about 'macro economic outlook and general trends on credit markets, focus on credit condition in France and in Europe by sector' in Standard & Poor's offices in Paris on December 8, 2011. AFP PHOTO ERIC PIERMONT (Photo credit should read ERIC PIERMONT/AFP/GettyImages)

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν θα ήθελε να δει την Ελλάδα να αποχωρεί από την ευρωζώνη», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Τόνερ σημείωσε ακόμη ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι συζήτησε το θέμα του χρέους της Ελλάδας με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στη Βιέννη.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε τη Δευτέρα το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε CCC- από CCC, με αρνητική προοπτική, εκτιμώντας ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη είναι πλέον 50%.

Ο S&P ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ελλείψει μιας μεταβολής των συνθηκών προς το καλύτερο, κάτι που δεν αναμένει να συμβεί, η Ελλάδα θα αθετήσει τις πληρωμές του χρέους της προς ιδιώτες επενδυτές μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε το αξιόχρεο 4 ελληνικών τραπεζών, μειώνοντάς το στη βαθμίδα της «μερικής χρεοκοπίας» (Restricted Default, RD) μετά την επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου, υποβαθμίστηκαν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδα, η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank Εργασίας και η Alpha Bank τόσο για τα μακροπρόθεσμα όσο και για τα βραχυπρόθεσμα αξιόγραφά τους στη βαθμίδα RD από CCC και C αντίστοιχα.

Η ενέργεια αυτή του οίκου, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, αντανακλά την άποψή του ότι «οι τράπεζες αυτές έχουν καταρρεύσει και θα κήρυτταν πτώχευση εάν δεν επιβάλλονταν έλεγχοι κεφαλαίων, ενόψει της μεγάλης εκταμίευσης καταθέσεων και της απόφασης της την 28η Ιουνίου να μην αυξήσει το όριο της έκτακτης ρευστότητας (ELA)», όπως ανέφερε ο Fitch.