Τσίπρας: Το δημοψήφισμα θα γίνει. Είμαστε ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Τσίπρας: Το δημοψήφισμα θα γίνει. Είμαστε ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Το δημοψήφισμα δεν είναι για την παραμονή ή όχι στην Ευρωζώνη, αυτή είναι δεδομένη, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτό που διακυβεύεται είναι εάν θα επιλεγεί να γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι υπάρχει σταθερή πρόθεση επίτευξη συμφωνίας με όρους βιωσιμότητας και προοπτικής και εκτίμησε ότι μετά την απόφαση περί δημοψηφίσματος έπεσαν καλύτερες προτάσεις στο τραπέζι για το χρέος και την αναδιάρθρωσή του. «Αμέσως καταθέσαμε αντιπροτάσεις» επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι αν υπάρξει θετική κατάληξη στο Eurogroup «θα ανταποκριθούμε άμεσα».

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, η ελληνική κυβέρνηση είναι ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα παραμείνει ως το τέλος και θα είναι εκεί και τη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πάντοτε η δημοκρατική επιλογή βρισκόταν στον πυρήνα των ευρωπαϊκών παραδόσεων και χρησιμοποιώντας τα παραδείγματα των δημοψηφισμάτων στη Γαλλία για το ευρωσύνταγμα και στην Ιρλανδία για την ακύρωση της συνθήκης της Λισσαβώνας και την επαναδιαπραγμάτευση, που είχε αποτέλεσμα να κερδηθούν καλύτεροι όροι. «Στην Ελλάδα είχαμε άλλα μέτρα και σταθμά» υποστήριξε, σημειώνοντας ότι η επικράτηση ακραίων συντηρητικών κύκλων στην Ευρώπη είχε συνέπεια την ασφυξία στις τράπεζες για να «περαστεί ο εκβιασμός σε κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «απαράδεκτο» στην Ευρώπη της αλληλεγγύης να «έχουμε αυτές τις εικόνες της ντροπής, να κλείνουν οι τράπεζες επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθεί ο λόγος στον λαό.

Απευθυνόμενος στους συνταξιούχους, είπε ότι «οφείλουμε μια εξήγηση...για να προστατέψουμε τις δικές σας συντάξεις δίνουμε τη μάχη τόσους μήνες», για μια «αξιοπρεπή σύνταξη και όχι σε απλό φιλοδώρημα». Ήθελαν συντριπτική μείωση συντάξεων, είπε, για αυτό αρνηθήκαμε και «για αυτό μας εκδικούνται».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δόθηκε τελεσίγραφο για εφαρμογή της ίδιας συνταγής, το οποίο δεν έγινε δεκτό. Η αυτονόητη διέξοδος, πρόσθεσε, ήταν «να απευθυνθούμε στον λαό». Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, πρόσθεσε.

Ο σειρήνες της καταστροφής οργιάζουν, συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας ότι «σας εκβιάζουν και σας καλούν να ψηφίσετε ναι σε όλα τα μέτρα χωρίς αντίκρισμα εξόδου. Να πείτε κι εσείς ναι σε όλα, να γίνετε κι εσείς ένα με αυτούς, συνένοχοι στη διαιώνιση των μνημονίων».

Το «όχι», πρόσθεσε, δεν είναι απλά σύνθημα, αλλά αποφασιστικό βήμα για καλύτερη συμφωνία μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής, ξεκάθαρη επιλογή του λαού για το πώς θα ζήσει μετά. «”Όχι” δεν είναι ρήξη με την Ευρώπη, αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών, ισχυρή πίεση για μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία που θα δίνει λύση στο χρέος». «Όχι», συνέχισε, σημαίνει πίεση ισχυρή, για κοινωνικά δίκαιη συμφωνία, με μεταρρυθμίσεις που θα τιμωρήσουν τους φύλακες της διαπλοκής και θα αντιμετωπίζει την ανθρωπιστική κρίση και θα δημιουργεί συνολικό δίχτυ ασφάλειας για όσους βρίσκονται στο περιθώριο εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να είναι προσωρινές οι δυσκολίες. «Επιμένουν κάποιοι να συνδέουν το αποτέλεσμα με την παραμονή στο ευρώ, μιλούν τάχα για κρυφό σχέδιο». Λένε εν γνώσει τους ψέματα. «Όσοι τα λένε προσφέρουν κακή υπηρεσία στον λαό και στην Ευρώπη» υποστήριξε.

Εν συνεχεία υπενθύμισε ότι ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, και είχε πει και τότε ότι οι πολιτικές λιτότητας πρέπει να σταματήσουν και ότι η Ευρώπη πρέπει να πάψει να φέρεται αντιδημοκρατικά. «Ο λαός επισφράγισε την εκτίμηση αυτή, αλλά ορισμένοι αρνούνται να το παραδεχτούν» ανέφερε.

Όσοι θέλουν μια Ευρώπη κολλημένη σε λογικές αυταρχισμού και μη σεβασμού στη δημοκρατία, μια επιδερμική ένωση, δεν είναι οραματιστές, αλλά άτολμοι πολιτικοί που αδυνατούν να σκεφτούν ως Ευρωπαίοι, σημείωσε. Επίσης, εξαπέλυσε επίθεση κατά των αντιπάλων της κυβέρνησης, λέγοντας ότι το εγχώριο πολιτικό σύστημα οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και τώρα «μας ρίχνει τα βάρη» και ονειρεύεται «ολική επαναφορά».

«Μιλούν για πραξικόπημα. Η δημοκρατία δεν είναι πραξικόπημα, αλλά οι δοτές κυβερνήσεις» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας ότι η παρούσα κατάσταση δεν θα συνεχιστεί για πολύ. Μισθοί συντάξεις και καταθέσεις «δεν θα χαθούν στον βωμό σκοπιμοτήτων και εκβιασμών. Αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη της άμεσης λύσης μετά τη δημοκρατική διαδικασία» σημείωσε, καλώντας τον λαό να ενισχύσει την προσπάθεια. «Σας καλώ να πούμε όχι στις συνταγές των μνημονίων, να απαντήσετε καταφατικά στην προοπτική μιας βιώσιμης λύσης» δήλωσε. «Είναι η ευθύνη μας προς γονείς, παιδιά και τους εαυτούς μας, χρέος απέναντι στην ιστορία».

Δημοφιλή