ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/07/2015 13:52 EEST | Updated 03/07/2015 14:01 EEST

Κατσέλη: Στο 1 δισ. τα διαθέσιμα των τραπεζών. Εξασφαλισμένη ρευστότητα στα ΑΤΜ ως τη Δευτέρα.

ASSOCIATED PRESS
People wait to be allowed into a bank to withdraw a maximum of 120 euros ($134) for the week, in central Athens, Friday, July 3, 2015. As Greek banks and markets remain closed Friday for a fifth day, rival campaigns scrambled to roll out their messages. And a prediction from the International Monetary Fund that Greece will need piles of additional cash from eurozone countries and others over the next three years put even more pressure on the government. (AP Photo/Emilio Morenatti)

Η ρευστότητα από τα ΑΤΜ είναι εξασφαλισμένη ως τη Δευτέρα, δήλωσε η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη. Όπως σημείωσε, το πρωί της Δευτέρας συνεδριάζει η ΕΚΤ και ανάλογα με την απόφαση θα ληφθούν αποφάσεις για το πόσες υπηρεσίες θα ανοίξουν. Επίσης πρόσθεσε ότι έχει συσταθεί επιτροπή της ΤτΕ και της ΕΕΤ για να δουν το πλαίσιο των υπηρεσιών διευκόλυνσης συναλλαγών καθώς θα συνεχίζονται τα capital controls.

Τα διαθέσιμα των τραπεζών, είπε η κ. Κατσέλη, ανέρχονται σε περίπου 1 δις ευρώ, καθώς υπολογιζόταν ότι από τα ΑΤΜ θα γίνονταν αναλήψεις 600 εκατ. και έγιναν 390 εκατ. Όσον αφορά στις συντάξεις υπολογίζονταν εκροές 350 εκατ. και έχουν φύει 80 εκατ.

Οι ειδικές εγκρίσεις προβλέπονταν 650 εκατ. και τελικά περιορίστηκαν στα 400 εκατ. σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει καμία πιθανότητα για να πέσει το ποσό του ορίου αναλήψεων κάτω από τα 60€

Από πλευράς του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης διαβεβαίωσε ότι τα μηχανήματα είναι φορτωμένα για όλο το Σαββατοκύριακο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα έλαβε χώρα έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Γιάννη Βαρουφάκη, του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και των τραπεζιτών.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η κ. Κατσέλη και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να ενημερώσουν τον υπουργό για την κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.