ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κραυγή αγωνίας από φορείς του τουρισμού: Να ανοίξουν οι τράπεζες το συντομότερο

sooc

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τουρισμό εξαιτίας των capital controls που έχουν επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες. Επιχειρήσεις και φορείς της τουριστικής αγοράς εκπέμπουν SOS για το άνοιγμα των τραπεζών το συντομότερο δυνατόν, καθώς όπως προειδοποιούν σε περίπτωση που παραμείνουν κλειστές και την επόμενη βδομάδα η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.

Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί αρκετές ακυρώσεις στις κρατήσεις. Πρόκειται κυρίως για ακυρώσεις που είχαν κάνει όσοι Έλληνες είχαν προετοιμαστεί για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και κάποιοι μεμονωμένοι ξένες τουρίστες. Από τους tour operators ευτυχώς δεν σημειώνονται τουλάχιστον μέχρι στιγμής μεγάλες ακυρώσεις.

«Ακόμη δεν έχουμε μεγάλες ακυρώσεις από τους tour operators», τονίζει στην HuffPost Greece, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συνδέσμου εν Ελλάδι Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ξενοφώντας Πετρόπουλος, ο οποίος συμπληρώνει:

«Αυτό που καταγράφεται είναι μία μείωση κατά 30% στις κρατήσεις των led-bookings». Των τουριστών δηλαδή που επισκέπτονται κάθε χρόνο στη χώρα μας αλλά μεμονωμένα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου, Γιώργος Μπαφίτης υπογραμμίζει στην HuffPost Greece, πως «υπάρχουν κάποιες κρατήσεις οι οποίες αφορούν Έλληνες και αγγίζουν 50% κυρίως λόγω της ανησυχίας τους για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Από την πλευρά των tour operators δεν υπάρχουν ακυρώσεις μέχρι στιγμής».

SOS για την επόμενη εβδομάδα

Αυτό που έχει σημασία είναι πως μέχρι στιγμής η κατάσταση χαρακτηρίζεται από τους φορείς της αγοράς ως διαχείρισιμη. Με λίγα λόγια, ναι μεν έχει σημειωθεί ζημιά στον τουρισμό αλλά ακόμη η σεζόν μπορεί να σωθεί. Ωστόσο εάν οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές για τις επόμενες μία ή δύο βδομάδες τότε η ζημιά θα είναι ολοκληρωτική και η χρονιά χαμένη.

«Μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι δύσκολη λόγω της έλλειψης ρευστότητας αλλά ακόμη είναι διαχειρίσιμη. Εάν όμως συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και για τις επόμενες 10-12 μέρες τότε θα έχουμε πρόβλημα», τονίζει στην HuffPost Greece o κ. Πετρόπουλος.

Παρόμοια είναι η άποψη και του κ. Μπαφίτη.

«Αυτή η εκκρεμότητα με τις τράπεζες πρέπει να τελειώσει όσο γίνεται γρηγορότερα, διότι εάν συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα θα έχουμε πρόβλημα. Για το λόγο αυτό εκφράζουμε την αγωνία μας».

Popular in the Community