ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/07/2015 20:36 EEST | Updated 07/07/2015 21:02 EEST

Τσίπρας: Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για μία βιώσιμη λύση

Μετά το σαφές τελεσίγραφο των Ευρωπαίων ηγετών της ζώνης του ευρώ ότι η Ελλάδα έχει προθεσμία έως την Πέμπτη για να καταθέσει νέες προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους ίδιους να προτίθενται να συνεδριάσουν σε νέα Σύνοδο Κορυφής των 28 την ερχόμενη Κυριακή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος υπογραμμίζοντας ότι «η διαδικασία θα είναι ταχύτατη» αφού όπως τόνισε «ξεκινά από τις επόμενες ώρες».

Σκοπός μας ανέφερε είναι «να έχουμε καταλήξει το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας σε συμφωνία», η οποία τόνισε θα πρέπει να είναι «κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη για την Ελλάδα και την ευρωζώνη».

Περιγράφοντας το πλαίσιο αυτής εξήγησε ότι «περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο κοινωνική δικαιοσύνη και από την άλλη πλευρά ως αντάλλαγμα την δέσμευση για επαρκή κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών μεσοπρόθεσμα». Και πρόσθεσε: «Ισχυρό επενδυτικό πακέτο για να αντιμετωπιστούν προβλήματα κυρίως της ανεργίας καθώς και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για αναγκαία αναδιάρθρωση χρέους».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι για τη βιώσιμη αυτή συμφωνία που θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση «ισχυρό όπλο είναι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας είπε «είμαι χαρούμενος να πω ότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι όλοι κατανοούν ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό στο οποίο καλούμαστε όλοι μαζί με ευθύνη να δώσουμε λύση».

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:

Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα, τόσο στο Eurogroup, όσο και στη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης, τις ελληνικές προτάσεις, έτσι όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική από το χθεσινό Συμβούλιο των πολιτικών Αρχηγών.

Βασική κατεύθυνση μια συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη. Από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει ως αντάλλαγμα τη δέσμευση για επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο, πακέτο επενδύσεων, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα κυρίως της ανεργίας, καθώς και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους.

Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα. Η διαδικασία θα είναι γρήγορη, θα είναι ταχύτατη. Ξεκινά από τις επόμενες ώρες με στόχο να έχουμε καταλήξει μέχρι τέλος της εβδομάδας, το αργότερο.

Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια, έχοντας ως ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που ήταν σαφής, τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για μια βιώσιμη συμφωνία που θα τελειώνει αυτή τη συζήτηση, στην οποία αναφερθήκατε πριν από λίγο, μια και καλή και θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση.

Είμαι χαρούμενος να πω ότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι όλοι κατανοούν πως δεν έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα στο οποίο καλούμαστε όλοι μαζί με ευθύνη να δώσουμε λύση.