ΕΙΔΗΣΕΙΣ
09/07/2015 10:34 EEST | Updated 09/07/2015 11:11 EEST

Βαρουφάκης από το...καφενείο της Βουλής: Ο Σόιμπλε ελέγχει το Εurogroup. Είχε πλήρες σχέδιο για Grexit

huffpost greece

Μετά από 5 μήνες διαρκών διαπραγματεύσεων, συγκρούσεων με τους δανειστές, μάχες εντός και εκτός Eurogroup ο τέως ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης περνά τώρα περισσότερες ώρες στη Βουλή και συναναστρέφεται περισσότερο και με τους συναδέλφους του. Στις φωτογραφίες που «τραβήχτηκαν» το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κ.Βαρουφάκης φαίνεται να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των βουλευτών. Μάλλον είναι ασφαλές να εικάσουμε πως τους περιγράφει στιγμές από την διαπραγμάτευση και τις συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες...

O κ.Βαρουφάκης έκανε την «παρθενική» του εμφάνιση ως βουλευτής στον συγκεκριμένο χώρο και μιλώντας και με δημοσιογράφους απέφυγε να τοποθετηθεί για την τρέχουσα επικαιρότητα ενώ περιορίστηκε να απαξιώσει με τα λεγόμενά του το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο πρώην Υπουργός, αφού ζήτησε να μην το αποκαλούν πλέον «Υπουργό» αλλά Γιάνη, ερωτηθείς να σχολιάσει την επικαιρότητα και πως «βλέπει τα πράγματα» απάντησε «no comments» αλλά παράλληλα δήλωσε ότι παρακολουθεί εναγωνίως τις εξελίξεις και όταν σχολιάστηκε η απάντηση «εναγωνίως» ανταπάντησε ότι « Άμα δεν παρακολουθείς εναγωνίως είσαι επικίνδυνος».

Χαρακτηριστική πάντως ήταν η τοποθέτηση του κ. Βαρουφάκη για το Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα. Σε ερώτηση αν «Αυτό που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο θεωρείτε ότι ήταν ένα συν άσχετα με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης» ο πρώην Υπουργός επανέλαβε το « Ουδέν σχόλιο» αλλά λίγο αργότερα απαξίωσε το Ευρωκοινοβούλιο λέγοντας ότι «δεν έχω την καλύτερη άποψη για το Ευρωκοινοβούλιο. Δεν είναι Κοινοβούλιο. Ένα σώμα που δεν νομοθετεί δεν είναι Κοινοβούλιο. Είναι μη Κοινοβούλιο»

Ο κ. Βαρουφάκης πάντως παρέσχε στήριξη στον διάδοχό του Ευκλείδη Τσακαλώτο καθώς όπως είπε « Καταλαβαίνω τον Τσακαλώτο. Είναι φίλος μου. Η συμπαράσταση μου στον υπουργό είναι σιωπηλή και ενεργή. Είμαι πίσω του και τον νιώθω». Πάντως για το αν είχε αυτές τις μέρες επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και πάλι δεν απάντησε ενώ ερωτηθείς για το δημοψήφισμα, το χαρακτήρισε «επικό και μεγαλειώδες».

Ο διάλογος με δημοσιογράφους είναι χαρακτηριστικός:

Δημοσιογράφος: κ.Υπουργέ

Βαρουφάκης: Δεν είμαι υπουργός. Βουλευτής είμαι

Δημοσιογράφος:Μια φορά υπουργός πάντα υπουργός

Βαρουφάκης: Όχι προτιμώ να είμαι βουλευτής και να με λένε Γιάνη

Δημοσιογράφος:Κεντρίζετε το ενδιαφέρον πάντως των συναδέλφων σας στο ΣΥΡΙΖΑ

Βαρουφάκης: Είμαστε συνάδελφοι και συζητάμε, δεν κλέβω κανένα ενδιαφέρον

Δημοσιογράφος:Πως βλέπετε τα πράγματα

Βαρουφάκης: No comments

Δημοσιογράφος:Αυτό δεν είναι καλό

Βαρουφάκης: Νo comment κανένα σχόλιο. Παρακολουθούμε εναγωνίως τις εξελίξεις

Δημοσιογράφος:Εναγωνίως;

Βαρουφάκης: Άμα δεν παρακολουθείς εναγωνίως είσαι επικίνδυνος.

Δημοσιογράφος:Αυτό που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο θεωρείτε ότι ήταν ένα συν άσχετα με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Βαρουφάκης: Ουδέν σχόλιο

Δημοσιογράφος:Συνάδελφοι σας λένε ότι ήταν μια ιστορική στιγμή η παρουσία του πρωθυπουργού άνοιξε μια συζήτηση μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο

Βαρουφάκης: Δεν έχω την καλύτερη άποψη για το Ευρωκοινοβούλιο. Δεν είναι Κοινοβούλιο. Ένα σώμα που δεν νομοθετεί δεν είναι Κοινοβούλιο

Δημοσιογράφος:Πως θα το χαρακτηρίζατε;

Βαρουφάκης: Μη Κοινοβούλιο

Δημοσιογράφος:Τι περιμένετε; Τι θα έχουμε τη Δευτέρα;

Βαρουφάκης: …. Καταλαβαίνω τον Τσακαλώτο. Είναι φίλος μου. Η συμπαράσταση μου στον υπουργό είναι σιωπηλή και ενεργή. Είμαι πίσω του και τον νιώθω.

Δημοσιογράφος:Έχετε μιλήσει με τον πρωθυπουργό αυτές τις μέρες;

Βαρουφάκης: Ουδέν σχόλιο

Δημοσιογράφος:Θα έχουμε ένα συν ή ένα πλην στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων

Βαρουφάκης: Ουδέν σχόλιο

Δημοσιογράφος:Πως είδατε το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος

Βαρουφάκης: Επικό και μεγαλειώδες.

Δημοσιογράφος:Ψήφισαν όχι για ναι;

Βαρουφάκης: ...

Λίγο αργότερα είχε συζήτηση και με άλλους δημοσιογράφους στους οποίους φέρεται να αποκάλυψε πως στη Γερμανία υπήρχε σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία τα επόμενα 24ωρα, αρχικά είπε «no comment (ουδέν σχόλιο)» και αμέσως μετά πρόσθεσε πως «θα ήθελα να υπάρξει συμφωνία αρκεί να είναι συμφωνία λύση. Για την ώρα δεν μπορούμε να προδικάσουμε κανένα αποτέλεσμα».

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει «μετρημένο» πλάνο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και «αυτή η στιγμή είναι η καλύτερη για να το πετύχει», εκτίμησε ο τέως υπουργός ενώ σε ερώτηση εάν οι Γερμανοί έχουν υπολογίσει το κόστος ενός grexit είπε ότι ο κ. Σόιμπλε θεωρεί πως οι απώλειες είναι ελεγχόμενες.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη ο κ. Σόιμπλε είναι ο μόνος Υπουργός της Ευρωζώνης με συντεταγμένη σκέψη και συγκεκριμένο πλάνο, ενώ ελέγχει απόλυτα την πλειοψηφία του Eurogroup, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας. Ο κ. Βαρουφάκης έχει πλήρη συναίσθηση ότι έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών μετά τις επίμονες πιέσεις που άσκησαν ο κ. Σόιμπλε και άλλοι ομόλογοί του της Ευρωζώνης αλλά και από το εσωτερικό.

Photo gallery O Βαρουφάκης στο καφενείο της Βουλής See Gallery