Από τις Αιγυπτιακές ταινίες στο Χόλιγουντ και πίσω: Η καριέρα του Ομάρ Σαρίφ μέσα από ταινίες και φωτογραφίες

Από τις Αιγυπτιακές ταινίες στο Χόλιγουντ: Η καριέρα του Ομάρ Σαρίφ μέσα από ταινίες και φωτογραφίες
Omar Sharif, who plays the part of Ali in âLawrence of Arabiaâ, arrives for the premier in Hollywood Dec. 21, 1962. (AP Photo)
Omar Sharif, who plays the part of Ali in âLawrence of Arabiaâ, arrives for the premier in Hollywood Dec. 21, 1962. (AP Photo)
ASSOCIATED PRESS

Ο θάνατος του Ομάρ Σαρίφ, σε ηλικία 83 ετών στο Κάιρο, μας θύμισε μερικές από τις ωραιότερες ερμηνείες του από το 1954 ως το 2003. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του μέσα από ταινίες και φωτογραφίες.

Sira Fi al-Wadi ,1954

Η πρώτη ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε ο μόλις 21 ετών τότε Ομάρ Σαρίφ με την μελλοντική σύζυγό του Φατέν Χαμάμα γυρίστηκε στην Αίγυπτο. Η ταινία κινείται σε ένα διαχρονικό μοτίβο: δύο νέοι των οποίων ερωτεύονται τρελά αλλά οι οικογένειες τους δεν τους θέλουν μαζί.

Λώρενς της Αραβίας, 1962

Το επικό δράμα που έκανε διάσημο τον Ομάρ Σαρίφ παγκοσμίως (γιατί στη Μέση Ανατολή ήταν ήδη σταρ) ήταν και η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του. Θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά.

Δόκτωρ Ζιβάγκο, 1965

Βασισμένο στο βιβλίο του Μπόρις Πάστερνακ, ο Δόκτωρ Ζιβάγκο παραμένει μια από τις χαρακτηριστικότερες ταινίες της δεκαετίας του '60. Η Τζούλι Κρίστι ίσως και να ήταν η πιο ταιριαστή κινηματογραφική του παρτενέρ.

Ένα αστείο κορίτσι, 1968

Ρομαντική μουσική κομεντί – με ένα ρόλο που μάλλον δεν πήγαινε πολύ στο Σαρίφ. Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση εκνευρίστηκε μάλιστα από τη συνεργασία του με τη Στράιζαντ η οποία στήριζε ανοιχτά το κράτος του Ισραήλ.

Αγάπησα έναν κατάσκοπο, 1974

Κατασκοπικό ρομάντσο με την Τζούλι Άντριους σε σκηνοθεσία Μπλέικ Έντουαρντς. Όχι από τις καλύτερες ταινίες του Έντουαρντς αλλά σίγουρα καλύτερη από αρκετές ταινίες που έκανε ο Σαρίφ εκείνη την περίοδο.

Ο κύριος Ιμπραΐμ και τα λουλούδια του Κορανίου,2003

Μια πολύ συγκινητική ερμηνεία από τον Ομάρ Σαρίφ στο ρόλο ενός ηλικιωμένου Μουσουλμάνου μαγαζάτορα που γίνεται φίλος με ένα αγόρι εβραϊκής καταγωγής στο Παρίσι του '60.

Η καριέρα του Ομάρ Σαριφ μέσα από 12 φωτογραφίες

Λώρενς της Αραβίας (1962)

Η καριέρα του Ομάρ Σαριφ μέσα από 12 φωτογραφίες

Δημοφιλή