WSJ: Ούτε η Γερμανία έχει εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί από την Ελλάδα

Ποιες μεταρρυθμίσεις; Ούτε οι Γερμανοί δεν τις έχουν εφαρμόσει, σύμφωνα με την WSJ
sooc

Την οικονομική συνταγή που επιβάλλει η Γερμανία στην Ελλάδα στηλιτεύει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία αναφέρει πως πολλές από τις μεταρρυθμίσεις δεν τις έχει εφαρμόσει ούτε η ίδια.

Ειδικότερα σε άρθρο με τίτλο «Η Γερμανία δεν έχει πάρει κάποια από τα οικονομικά φάρμακα που συνταγογραφήθηκαν για την Ελλάδα», η Wall Street Journal επισημαίνει ότι οι περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις στην Αθήνα αντλούν την έμπνευσή τους από την την αγορά εργασίας, την πρόνοια και τα μέτρα του προϋπολογισμού που η Γερμανία θέσπισε το 2003 και το 2004. Μία περίοδο που η χώρα πάλευε να αντιμετωπίσει την υψηλή ανεργία και την χαμηλή ανάπτυξη.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κάποιες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις όπως για παράδειγμα η άρση των περιορισμών για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και η απελευθέρωση του κλάδου των φαρμακείων, προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και ίσως βρίσκονταν αντιμέτωπα με πολιτικές και νομικές αντιδράσεις, εάν κάποιος επιχειρούσε να τα εφαρμόσει στη Γερμανία.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε την κατηγορία ότι ορισμένα από τα μέτρα που οι πιστωτές της Ευρωζώνης ζητούν από την Ελλάδα θα ήταν απαγορευμένα στις χώρες τους. Είπε επίσης ότι οι οικονομικές και δημοσιονομικές δυσκολίες στην Ελλάδα απαιτούν μια πιο επιθετική δράση.

«Με όλο το σεβασμό δεν μπορείτε απλά να συγκρίνετε την κατάσταση στην Ελλάδα με αυτή άλλων χωρών. Το είδος των αποφάσεων που πρέπει να λάβει η Ελλάδα με όλο το σεβασμό είναι δύσκολες. Η σύγκριση δεν είναι έγκυρη», τόνισε την Τρίτη ο κ. Σόιμπλε.

Οι επικρίσεις οικονομολόγων

Ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η οικονομική μηχανή της Γερμανίας δεν χρειάζεται επειγόντως επιδιόρθωση, το γεγονός ότι το Βερολίνο αποφεύγει να προχωρήσει σε κάποια από τα μέτρα που συνταγογραφεί για άλλες χώρες θα μπορούσε να ενισχύει τη λαϊκίστικο αφήγημα που κερδίζει έδαφος σε όλη την Ευρώπη. Ότι δηλαδή μια Ευρώπη υπό την Γερμανία είναι αποφασισμένη να τιμωρήσει την Ελλάδα.

Οι οικονομολόγοι έχουν επικρίνει επίσης τη Γερμανία για τους ιδιαίτερα προστατευτικούς νόμους σε εργασιακά θέματα, τους απαρχαιωμένους κανόνες που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό σε κλάδους όπως οι ασφάλειες και η παροχή νομικών υπηρεσιών και για την πρόσφατη κατάργηση παλαιότερων αλλαγών.

Όπως επισημαίνει η WSJ, η Γερμανία έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ στο πλαίσιο του 5% συγκρινόμενο με το σχεδόν 26% στην Ελλάδα το υψηλότερο στο μπλοκ. Επίσης η Γερμανία ξεχωρίζει για ένα αρκετά μεγάλο πλεόνασμα του προϋπολογισμού της, τις ισχυρές εξαγωγές και το καλά χρηματοδοτούμενο κοινωνικό κράτος. Αν και η ταχεία γήρανση του πληθυσμού της εγείρει ερωτηματικά σχετικά με το πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι πιστωτές θέλουν η Ελλάδα να άρει τις εξαιρέσεις που επιτρέπουν στους εργαζομένους να βγαίνουν πρόωρα σε σύνταξη – πριν τα 67 – και να εξορθολογίσουν το περίπλοκο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ωστόσο, όταν η Γερμανία άρχισε να αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη το 2007, επέλεξε να το κάνει με πιο αργούς ρυθμούς, κλιμακωτά έως το 2029. Πέρυσι μείωσε και πάλι το όριο συνταξιοδότησης για κάποιους εργαζομένους και αύξησε τις συντάξεις για άλλους, με πολλά οικονομικά ινστιτούτα να επικρίνουν την κίνηση αυτή ως δημοσιονομικά ανεύθυνη, αναφέρει η Wall Street Journal.

Η αναμόρφωση της αγοράς εργασίας της Γερμανίας που έγινε πριν από μια 10ετία χαιρετίστηκε την εποχή που έγινε ως βαθιά και περιελάμβανε σημαντικές περικοπές για τα γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας. Ωστόσο οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν κάποια από τα αυστηρότερα στην Ευρώπη πλαίσια νομικής προστασίας σε ό,τι αφορά την απόλυσή τους και γενναιόδωρες άδειες.

Οι Γερμανοί εργάστηκαν λιγότερες ώρες

Πέρυσι, οι Γερμανοί εργαζόμενοι εργάστηκαν λιγότερες ώρες απ' ότι οι εταίροι τους στον ΟΟΣΑ, αν και η παραγωγικότητα σε όρους ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας ήταν περίπου 70% υψηλότερη στη Γερμανία απ’ ό,τι στην Ελλάδα.

Τα μέτρα που θέλει η Γερμανία να εφαρμόσει η Ελλάδα περιλαμβάνουν την «πλήρη απελευθέρωση» της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, συνεχίζει το άρθρο.

Το καθεστώς των Κυριακών και των δημόσιων αργιών «ως ημέρες ανάπαυλας από την εργασία και πνευματικής βελτίωσης» κατοχυρώνεται στο γερμανικό Σύνταγμα και εφαρμόζεται αυστηρά, αν και υπάρχουν κάποια παραθυράκια.

Η χαλάρωση των κανόνων για την ιδιοκτησία των φαρμακείων είναι ακόμα ένα μέτρο που πρέπει να εφαρμόσει η Γερμανία. Το 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε στη Γερμανία και την Ιταλία στη δικαιοσύνη για τους περιορισμούς στα φαρμακεία, με το δικαστήριο ωστόσο να θεωρεί ότι είναι δικαιολογημένοι για λόγους δημόσιας υγείας.

Η Γερμανία «έχει ακόμα πολλές αδυναμίες» σχολίασε στην εφημερίδα ο Μαρτσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών DIW. «Αλλά το θέμα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Δημοφιλή