ΔΙΕΘΝΕΣ
16/07/2015 13:50 EEST | Updated 16/07/2015 13:51 EEST

Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και η Siemens πάνε για μπίζνες στο Ιράν

Sean Gallup via Getty Images
BERLIN, GERMANY - JULY 13: German Vice Chancellor and Economy and Energy Minister Sigmar Gabriel prepares to board a German delegation flight to China after Eurozone and Greek government representatives agreed on a new financial aid package for debt-stricken Greece earlier in the day on July 13, 2015 in Berlin, Germany. Gabriel is also chairman of the German Social Democrats (SPD), the junior coalition partner in the current German government, and the SPD will have to approve the latest aid pac

Δύο ημέρες μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις, προάγγελο της εξόδου της Τεχεράνης από τη διεθνή απομόνωση, το Βερολίνο ετοιμάζονται να συμμετάσχει στην κούρσα των επενδύσεων προς τη μεγάλη και πολλά υποσχόμενη ιρανική αγορά.

Ο Αντικαγκελάριος Sigmar Gabriel ετοιμάζεται για τριήμερη επίσκεψη στο Ιράν επικεφαλής ολιγομελούς γερμανικής αντιπροσωπείας. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας δεν επιβεβαίωσε το χρόνο της επίσκεψης, όμως δήλωσε: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά της γερμανικής βιομηχανίας για τη εξομάλυνση και ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με το Ιράν, κυρίως μετά την πυρηνική συμφωνία».

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Bijan Zanganeh κάλεσε τον Sigmar Gabriel για συνομιλίες σχετικά με την επέκταση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων με τη Γερμανία.

Ένας εκπρόσωπος της Siemens AG δήλωσε ότι προσεκλήθη να συνοδεύσει την αντιπροσωπεία του Αντικαγγελαρίου , και πρόσθεσε ότι η εταιρεία" πιθανώς" θα στείλει αντιπρόσωπό της στο ταξίδι.

Στις αρχές Μαΐου, ο Gabriel είχε συναντηθεί με τον κ Zanganeh στο Βερολίνο, μια σπάνια συνάντηση με κυβερνητικό αξιωματούχο στην Ευρώπη πριν από την πυρηνική συμφωνία.

Ο γερμανικός σύνδεσμος βιομηχάνων (BDI) προβλέπει ότι οι γερμανικές εξαγωγές είναι πιθανόν να εκτοξευθούν στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ μεσοπρόθεσμα από 2,4 δισ. κατά το περασμένο έτος, με πρώτους τους τομείς του αυτοκινήτου, των χημικών, των υπηρεσιών υγείας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το Ιράν φλερτάρει με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιδίωξη της χώρας είναι να γίνουν επενδύσεις στο τεράστιο ενεργειακό δυναμικό της, προσφέροντας εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς επιδιώκει να διαφοροποιήσει από τη Ρωσία.