ΔΙΕΘΝΕΣ
19/07/2015 15:00 EEST | Updated 19/07/2015 17:37 EEST

Μέρκελ: Ναι στις ελαφρύνσεις χρέους, όχι στο κούρεμα

ASSOCIATED PRESS
German Chancellor Angela Merkel addresses journalists during press conference in Sarajevo, Bosnia, Thursday, July 9, 2015. Merkel is on a Balkan trip to Albania, Serbia and Bosnia, which are all looking to becoming European Union members one day.(AP Photo/Amel Emric)

Διαπραγματεύσιμες θεωρεί τις ελαφρύνσεις χρέους με την μορφή μεγαλύτερων χρόνων αποπληρωμής των δανείων και χαμηλότερων επιτοκίων η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά απορρίπτει για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. «Αυτό δεν γίνεται στην νομισματική ένωση», επισημαίνει, ενώ σε ό,τι αφορά το Grexit, σημειώνει ότι η επιλογή ήταν στο τραπέζι, «αλλά εμείς αποφασίσαμε για μια άλλη (επιλογή)».

Υπάρχει μια εντολή για διαπραγματεύσεις για νέα βοήθεια για την Ελλάδα και τώρα πρέπει να γίνει γρήγορα διαπραγμάτευση για ένα νέο πακέτο βοήθειας, τονίζει η Καγκελάριος σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η οποία θα προβληθεί αργότερα απόψε και ασκεί κριτική στην Ελλάδα ότι οι κυβερνήσεις της ανέβαλλαν για πολύ καιρό τις μεταρρυθμίσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση αν πληγώνεται προσωπικά όταν την παρουσιάζουν ως ψυχρή και άκαρδη σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η κυρία Μέρκελ απαντά αρνητικά και διευκρινίζει ότι κάνει αυτό που πιστεύει ότι πρέπει να γίνει: «Ένας συμβιβασμός μόνο για τον συμβιβασμό και για να έχουμε καλή ατμόσφαιρα, δεν θα λύσει τα προβλήματα στην Ευρώπη. Πάρα πολλές φορές αποφασίσαμε πράγματα που δεν τηρήθηκαν και αυτό οδηγεί στο ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη έναντι της Ευρώπης μειώνεται. Αυτό πρέπει να βελτιωθεί. Πρέπει να βγούμε από την κρίση πιο δυνατοί και σε αυτό υπάρχουν στιγμές όπου το θέμα δεν είναι η δημοτικότητα και τα βραβεία ομορφιάς, αλλά το να γίνει αυτό που είναι το σωστό».

Στην ίδια συνέντευξη, αναφερόμενη στο ζήτημα των προσφύγων, η Καγκελάριος παραδέχθηκε ότι το «Δουβλίνο» δεν ανταποκρίνεται πλέον στα δεδομένα και προειδοποίησε ότι «εάν δεν καταλήξουμε σε μια νέα λύση, σε μια δίκαιη κατανομή των βαρών σε ό,τι αφορά τη υποδοχή προσφύγων, τότε η Συνθήκη του Σένγκεν, η οποία εγγυάται την ελεύθερη διακίνηση, δεν θα μπορεί να έχει ισχύ».

Σε ό,τι αφορά τις φήμες που θέλουν την ίδια και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έχουν διαφορετικές απόψεις για την ελληνική κρίση, η κυρία Μέρκελ τις απορρίπτει κατηγορηματικά και σημειώνει ότι δεν θέλει να συνεχίσει αυτή την συζήτηση: Διαμάχη για την πορεία στην κρίση με την Ελλάδα δεν υπάρχει, επιμένει.

«Σε μένα δεν ήρθε κανείς να μου ζητήσει την παραίτησή του», δηλώνει και προσθέτει ότι «ο υπουργός Οικονομικών τώρα θα κάνει τις διαπραγματεύσεις, όπως κι εγώ».

Αντίστοιχα υποβαθμίζει και τις υποθέσεις περί διαμάχης μεταξύ του κ. Σόιμπλε και του Αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Εμείς τώρα θα εργαστούμε από κοινού στον συνασπισμό αλλά και στο κόμμα», σημειώνει, ενώ, ερωτώμενη σε σχέση με τις διαρροές από τους βουλευτές του κόμματός της κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής για το ελληνικό πρόγραμμα, περιορίζεται να δηλώσει ότι «υπάρχει η πλειοψηφία και μόνο αυτό μετράει».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post