Αποφασισμένος ο Τσίπρας: Εφαρμόζει συμφωνία, ξεκαθαρίζει το τοπίο στο κόμμα

Σηκώνει το «γάντι» ο Τσίπρας: Ξεκαθάρισμα του τοπίου στο εσωτερικό του κόμματος
sooc

Το «γάντι» του ξεκαθαρίσματος του τοπίου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε ο πρωθυπουργός την Τρίτη. Ο Αλέξης Τσίπρας μετά από ημέρες όπου φαίνεται ότι τηρούσε στάση αναμονής απέναντι στις κινήσεις και τις δηλώσεις στελεχών τού κόμματός του, άνοιξε τα χαρτιά του και κάλεσε όσους στηρίζουν, αλλά δεν ψηφίζουν να μην κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής του υπογραφής.

«Μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα», είπε και συνέχισε προαναγγέλοντας ένα θερμό φθινόπωρο για το εσωτερικό του κόμματος. «Ο “κομματικός” ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον “κοινωνικό”», υπογράμμισε και συμπλήρωσε «και να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα».

Ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης το πρωί της Τρίτης με στενούς του συνεργάτες έδειξε διατεθειμένος και αποφασισμένος να εφαρμόσει το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους εταίρους καθώς όπως ανέφερε δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.

Αυτός είναι άλλωστε και ο άξονας γύρω από τον οποίο κινήθηκε το μήνυμά του - αποδέκτες του οποίου είναι τόσο ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης όσο και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ανάμεσα τους και ο κ. Λαπαβίτσας, ενώ δεν εξαιρούνται και όσοι ακόμη ανήκουν σε εκείνους οι οποίοι την προηγούμενη Τετάρτη είπαν όχι ή/και δήλωσαν παρών κατά την ψηφοφορία του πρώτου πακέτου με τα προαπαιτούμενα για τη συμφωνία με τους δανειστές μέτρα.

Το μήνυμα - καταπέλτης του πρωθυπουργού θέλει να δείξει και να αναδείξει ενδεχομένως το πόσο σημαντική είναι η ψηφοφορία την Τετάρτη η οποία έρχεται μεν χωρίς το κόκκινο για τη ΝΔ πανί της φορολογίας των αγροτών, αλλά και χωρίς τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό (πχ κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων), που θα έφερνε εντονότερους τριγμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τα σενάρια εκλογών να μην έχουν κοπάσει και να παραμένουν χωρίς σαφή χρονικό ορίζοντα, η κυβέρνηση πάει... Βουλή με γνώμονα να μην πέσει κάτω από τους 120, τον αριθμό-κλειδί για την πολιτική της επιβίωση στα έδρανα της Ολομέλειας.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η Πολιτική Γραμματεία συνεδριάζει ίσως την Πέμπτη, ενώ δεν αποκλείεται να συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο.

Δημοφιλή