Ξανά με απώλειες από τον ΣΥΡΙΖΑ, «πέρασε» το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων από τη Βουλή

Ξανά με απώλειες από τον ΣΥΡΙΖΑ, «πέρασε» το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων από τη Βουλή
Menelaos Myrillas / SOOC

Με απώλειες για ακόμη μια φορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπερψηφίστηκε το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων από τη Βουλή.

«Ναι» ψήφισαν 230 βουλευτές, «όχι» 63 βουλευτές -εκ των οποίων οι 31 του ΣΥΡΙΖΑ- ενώ παρόντες δήλωσαν 5 βουλευτές (όλοι του ΣΥΡΙΖΑ). Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές.

Έτσι οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ ανήλθαν στους 36 βουλευτές (τα «όχι» και τα «παρών»), έναντι των 39 της προηγούμενης ψηφορορίας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ «όχι» ψήφισαν οι Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Κώστας Ζαχαριάς, Ιωάννης Σταθάς, Αθανάσιος Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχαήλ Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος (παρών στο άρθρο 2) Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Κώστας Δελημήτρος, Αθανάσιος Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Ευστάθιος Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλειος Κυριακάκης, Ιωάννης Ζερδελής και Αλεξάνδρα Τσανάκα.

«Παρών» δήλωσαν οι Ηρώ Διώτη, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Τζίκα Κωστοπούλου, Νίνα Κασιμάτη, Βασιλική Λέβα.

«Ναι» ψήφισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, αν και στην πρώτη ψηφοφορία καταψήφισε. Ναι είπε και ο Μιχελογιαννάκης.

«Ναι» επί της αρχής, παρών στο 1, ναι στο 2 είπε η Καββαδία.

Η Βασιλική Κατριβάνου ψήφισε «ναι» επί της αρχής, στο άρθρο ένα «παρών» και ναι στο 2.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η συγκυβέρνηση μετρά 126 βουλευτές εντός κομματικής γραμμής. Μετά τις απώλειες του πρώτου πακέτου, το στοίχημα της κυβέρνηση ήταν να μην υπάρξουν πρόσθετες απώλειες και σε κάθε περίπτωση να μην πέσει κάτω από τους 120 βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ψηφοφορία για τα πρώτα μέτρα, την περασμένη Τετάρτη, 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν, 6 δήλωσαν «παρών», ενώ μία βουλευτής ήταν απούσα.

Πολλά θα κριθούν και από τη συνάντηση που θα έχουν στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα της Προέδρου της Βουλής και σε συνέχεια της επιστολής της.

Η διαδικασία άρχισε για μια ακόμη φορά αργότερα από το επιθυμητό. Σύμφωνα με την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων, η διαδικασία άρχισε στις 21.30 (με την συζήτηση επί της διαδικασίας να μετρά πάνω από μια ώρα) με την ονομαστική ψηφοφορία να διεξάγεται μετά τις 3 τα ξημερώματα.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε πολλά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το Grexit και προαπαιτούμενο είναι κάποιοι να μην το αναφέρουν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης εκτίμησε ότι οι κίνδυνοι χρεοκοπίας και Grexit δεν εξαφανίστηκαν, αναφέροντας ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καλοβλέπουν την έξοδο από το ευρώ.

Πολλές οι αντεγκλήσεις και στη συζήτηση επί της διαδικασίας στην Ολομέλεια, με τη ΝΔ και το Ποτάμι να καλούν την κυβέρνηση να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής, ενώ ευθύνες στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το bank run επέρριψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

-Ενσωμάτωση της εσωτερική έννομη τάξης η οδηγία 2014/59/ΕΕ, που θεσπίζει το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την ανάκαμψη και εξυγίανση των τραπεζών και κατοχυρώνει την προστασία των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα δε με τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση έως το τέλος τους έτους διασφαλίζεται η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Δημοφιλή