ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24/07/2015 07:28 EEST | Updated 24/07/2015 07:30 EEST

Από προσωρινός και μεταβατικός, τελικά ''μόνιμος'' έως την Άνοιξη του 2016

Sooc

Πρόεδρος για τους επόμενους οκτώ μήνες, χωρίς αστερίσκους, υποσημειώσεις και προϋποθέσεις θα ειναι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης μετά και την ομόφωνη απόφαση του πολιτικού συμβουλίου και της εκτελεστικής γραμματείας.

Τότε και μόνο τότε, την Άνοιξη του 2016 δηλαδή, θα πραγματοποιηθεί η εκλογή νέου αρχηγού της ΝΔ και μέχρι τότε ο ίδιος θα απολαμβάνει της στήριξης σχεδόν του συνόλου της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και θα ειναι εκείνος που σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, θα την οδηγήσει στην εκλογική αναμέτρηση.

Στην πραγματικότητα η Πολιτική Επιτροπη που συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή, καλειται να επικυρώσει και τυπικά αυτή την αποφαση και να ορίσει το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές οι οποίες θα γίνουν με ανοιχτές διαδικασίες, χωρίς δηλαδή να αλλάξει το καταστατικό, όπως τουλαχιστον είχε προτείνει ο Βαγγελης Μειμαρακης.

Ετσι σε οκτώ μήνες απο σήμερα, η εκλογή νέου προέδρου θα γίνει με βάση το καταστατικό, δηλαδή από την βαση, όπως ακριβώς και το 2009, απώτατο χρονικό όριο είναι ο Μάιος του επόμενου έτους και το τακτικό συνέδριο θα διεξαχθεί υπό τον νέο αρχηγό.

Σε όλη αυτή την διαδικασία ο κ.Μεϊμαρακης είχε την στήριξη τόσο απο τον Κώστα Καραμανλή όσο και απο τον Αντώνη Σαμαρά, που θεώρησαν πολιτικά ηθικό να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στον νέο Προεδρο.

Το παρασκήνιο της όλης διαδικασίας πάντως δεν ηταν αναίμακτο, αφού προς στιγμή δημιουργήθηκε ένταση με αφορμή τον τρόπο εκλογής του προέδρου.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης επέμειναν στο θέμα της εκλογής από την βάση και όχι απο το Συνέδριο, ενώ στο τέλος αποδέχθηκαν την πρόταση Μεϊμαράκη να οριστεί ως απώτατο χρονικό όριο για τη διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού ο Μάρτιος του 2016.

Στην παρέμβασή του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε καθαρό χρόνο ώστε να διαχειριστεί την πολιτική συγκυρία και τα ανοιχτά πολιτικά ζητήματα, δεσμευόμενος παράλληλα οτι θα ακολουθήσει πίστα το γράμμα του καταστατικού.

Ένταση δημιουργήθηκε, ωστόσο, ανάμεσα στον κ.Μεϊμαρακη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την ημερομηνία εκλογής του προέδρου και το περιεχόμενο πρόσφατης συνομιλίας τους.

Ενδεικτικός ειναι ο διάλογος που είχαν:

-Μεϊμαράκης: «Στην συνάντηση που είχαμε μετά την παραίτηση Σαμαρα που έθεσες ως ημερομηνία εκλογής προέδρου την 7η Σεπτεμβρίου»

-Μητσοτάκης: «Ποτέ δεν το είπα αυτο. Την ημερομηνία 30 Αυγούστου ποιος την έθεσε;»

-Μεϊμαράκης: «Η κατάσταση στη χώρα είναι κρίσιμη, εάν δεν έχει ο πρόεδρος χρόνο μπροστά του και ισχυρή νομιμοποίηση, θα φύγει».

Θέμα πιθανού επαναπροσδιορισμού των αποφάσεων έθεσε ο Μάκης Βορίδης τονίζοντας οτι αν υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις τότε πιθανόν να ανατραπούν και οι οποίες αποφάσεις των οργάνων.

Ενώ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ζήτησε να προηγηθεί το συνέδριο της εκλογής προκειμένου εκεί να τεθούν θέματα ιδεολογικής ταυτότητας.