Reuters: Εκκίνηση των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα

Reuters: Εκκίνηση των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα
A European Union Flag flies in Athens, on Monday, Jan. 30, 2012 as the ancient Parthenon temple is seen in the background. EU leaders in Brussels Monday are expected to consider the progress of negotiations with Greece for a major debt-relief deal and second bailout loan agreement. (AP Photo/Petros Giannakouris)
A European Union Flag flies in Athens, on Monday, Jan. 30, 2012 as the ancient Parthenon temple is seen in the background. EU leaders in Brussels Monday are expected to consider the progress of negotiations with Greece for a major debt-relief deal and second bailout loan agreement. (AP Photo/Petros Giannakouris)
ASSOCIATED PRESS

Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών για το νέο πρόγραμμα βοήθειας θα έπρεπε να αρχίσουν τη Δευτέρα έπειτα και από την επίλυση λογιστικών ζητημάτων που είχαν σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση των συναντήσεων την εβδομάδα που μας πέρασε αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι συναντήσεις με τους αξιωματούχους από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ έπρεπε να ξεκινήσουν την Παρασκευή αλλά καθυστέρησαν λόγω οργανωτικών ζητημάτων όπως η τοποθεσία που θα διεξάγονταν οι συζητήσεις αλλά και θέματα ασφαλείας.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας, που επικαλείται το Reuters χωρίς να τον κατονομάζει, εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν επισήμως τη Δευτέρα, κατόπιν της επίλυσης ορισμένων λογιστικών ζητημάτων. Ο ίδιος σύμφωνα με το πρακτορείο αρνήθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να κρατήσει τους δανειστές μακριά από τα κυβερνητικά υπουργεία.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να επισκεφθούν το γενικό λογιστήριο του κράτους» δήλωσε ο Έλληνας αξιωματούχος σύμφωνα με το Reuters.

Επίσης ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης κληθείς να απαντήσει εάν η ελληνική κυβέρνηση επιτρέψει τους εκπροσώπους των θεσμών να επισκεφθούν την Αθήνα, απάντησε ότι «εάν η συμφωνία λέει ότι πρέπει να πρέπει να επισκεφθούν κάποιο υπουργείο, εμείς πρέπει να το αποδεχθούμε».

Την ίδια ώρα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο μία πηγή του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας, μετέδωσε ότι οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των πιστωτών αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα «έως αύριο (Κυριακή) το βράδυ».

Ο Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ράσμους Ρέφερ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο Νικόλα Τζαμαριόλι, υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα μεταβούν στην Αθήνα, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτή η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν δεν επιβεβαίωσε, ωστόσο, την ακριβή ημερομηνία άφιξης των εκπροσώπων των πιστωτών στην Αθήνα, αναφέροντας μόνο ότι θα μεταβούν στην ελληνική πρωτεύουσα «τις επόμενες ημέρες».

Δεν επιβεβαιώνεται η άφιξη του ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσιγκτον, η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου βρίσκεται ακόμα στην Ουάσιγκτον, δεν έχει λάβει εντολή για αναχώρηση και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να μεταβεί στην Αθήνα εάν δεν ρυθμιστούν τα θέματα της διαμονής και του τόπου των συναντήσεων.

Άλλωστε, η ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρει ότι «θα συζητήσουμε με τις Αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους το χρόνο και τους όρους των συνομιλιών», κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει η ίδια πηγή, η κ. Βελκουλέσκου τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει πολλά εσωτερικά ραντεβού για την Ελλάδα.

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, πριν από την Τετάρτη, θα συνεδριάσει και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την ενημέρωση των μελών, οπότε αναμένεται να καταστούν περισσότερο σαφείς οι προθέσεις του Ταμείου.

Τα εσωκομματικά στο ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα το Reuters σημειώνει ότι o Aλέξης Τσίπρας προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματός του, μετά την έντονη αντίδραση της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να δηλώνει μιλώντας το Σάββατο στην εφημερίδα «Επένδυση» ότι «η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει με κυβέρνηση μειοψηφίας. Χρειάζεται μία καθαρή, ισχυρή λύση».

Ο κ. Τσίπρας, συνεχίζει το δημοσίευμα του Reuters, αυτή τη στιγμή είναι ο πλέον δημοφιλής πολιτικός στην Ελλάδα, έχει καταστήσει σαφές ότι προτεραιότητά του, προτού κληθεί να αντιμετωπίσει το εσωκομματικό αντάρτικο, είναι η διασφάλιση της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Σημειώνεται σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» το 61% των ερωτηθέντων έχουν θετική άποψη για τον Αλέξη Τσίπρα και το 36% εκφράζουν αρνητική άποψη.

Στο πλευρό του κ,. Τσίπρα και ο κ. Φλαμπουράρης ο οποίος μιλώντας στο Σκάι απηύθυνε έκκληση στους διαφωνούντες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψουν την αντιπολίτευση.

«Εξακολουθούν να είναι οι σύντροφοί μου και τους καλώ να λογικευτούν έστω και την τελευταία στιγμή...Πρέπει να καταλάβουν ότι η Αριστερά είναι στην εξουσία και δεν ανήκουν πλέον σε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Τώρα πρέπει να συζητήσουμε για το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται» είπε.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα για τις επόμενες ημέρες, τα βήματα των διαπραγματεύσεων έχουν ως εξής:

-Λήψη της επιστολής της κυβέρνησης με την οποία θα απαιτείται νέο πρόγραμμα και νέο δάνειο από το ΔΝΤ (απεστάλη και επιβεβαιώθηκε)

-Καθορισμός των διαδικαστικών των συζητήσεων (πού θα γίνονται, εάν οι επικεφαλής των θεσμών θα συζητούν με τους υπουργούς)

-Συμφωνία πάνω στο νέο μακροοικονομικό και δημοσιονομικό πλαίσιο. Ήδη, όπως επισημαίνεται, η Κομισιόν εκτιμά πως μετά την τραπεζική αργία και τα capital controls, η Ελλάδα θα βιώσει ύφεση της τάξης του 2%-4%.

-Διαμόρφωση νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα.

-Ολοκλήρωση του νέου Μνημονίου μέσα στον Αύγουστο

Σημειώνεται ότι έχει αναφερθεί από τους Financial Times πως εξετάζεται το ενδεχόμενο σύγκλησης του Eurogroup στις 11 Αυγούστου, με θέμα την αξιολόγηση της τεχνικής συμφωνίας που θα πρέπει να έχει επιτευχθεί ως τότε. Απώτερος στόχος είναι μέχρι τις 20 Αυγούστου να έχει εκταμιευθεί η 1η δόση του προγράμματος, ο οποίος ωστόσο έχει χαρακτηριστεί ως «φιλόδοξος».

Δημοφιλή