ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29/07/2015 08:46 EEST | Updated 29/07/2015 09:26 EEST

Επείγουσα έρευνα για ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων στο Plan B του Βαρουφάκη

SOOC.gr

Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή τις μηνυτήριες αναφορές που κατατέθηκαν για την υπόθεση σχεδιασμού εναλλακτικού σχεδίου για το νόμισμα από τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, όσον αφορά μη πολιτικά πρόσωπα, διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος.

Η έρευνα στρέφεται αποκλειστικά στην ποινική αξιολόγηση ενεργειών μη πολιτικών προσώπων, που ενεπλάκησαν στο αποκαλούμενο «Plan B» που ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι σχεδίαζε για την περίπτωση που δεν εξελίσσονταν ομαλά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών διαβιβάστηκαν, από χθες, από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, τόσο οι μηνυτήριες αναφορές δικηγόρων που ζητούν την άσκηση ποινικών διώξεων για όσα μη πολιτικά πρόσωπα μετείχαν στον σχεδιασμό περί εναλλακτικού νομίσματος του πρώην υπουργού Οικονομικών, όσο και το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» .

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες δικηγόρους, τα πρόσωπα που μετείχαν στην ομάδα που σχεδίαζε την εναλλακτική λύση πρέπει να ελεγχθούν αν έχουν παραβιάσει το νόμο περί προσωπικών δεδομένων, αν έχουν -εφόσον είναι υπάλληλοι του Δημοσίου- διαπράξει παράβαση καθήκοντος , παράβαση κρατικών μυστικών, ενέργειες για παραχάραξη νομίσματος κλπ. Οι μηνυτές ζητούν, επίσης, να διερευνηθεί αν οι εμπλεκόμενοι συνιστούν «εγκληματική ομάδα».

Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χρ.Ντζούρας.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης, Μιχάλης Χατζηθεοδώρου διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα περί κάθε είδους επέμβασης στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χατζηθεοδώρου είχε χαρακτηριστεί σε διάφορα δημοσιεύματα του Τύπου ως ο «άνθρωπος κλειδί» του Γιάνη Βαρουφάκη στο πλαίσιο του «Plan B» του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα αναλάμβανε το δύσκολο τεχνικό κομμάτι του σχεδίου.

Εν τω μεταξύ στη Βουλή διαβίβασε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, τη μηνυτήρια αναφορά του δικηγόρου Αθηνών Παναγιώτη Γιαννόπουλου, κατά του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αναφορικά με τις ενέργειές του για το Plan B.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο Stern για το συγκεκριμένο ζήτημα (παράλληλο νόμισμα) δηλώνει: «Πάνω σε αυτό το θέμα οικοδόμησα και την επιστημονική μου καριέρα». Υπογράμμισε δε πως η εισαγωγή του παράλληλου νομίσματος δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. «Γι΄ αυτό χρειάζεται κανείς όλους τους διαθέσιμους πόρους. Know-how. Τα διαθέτει αυτά άραγε η Ελλάδα; Σε αυτές τις θεωρητικές σκέψεις το ζητούμενο ήταν πάντα να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)