Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατηγορείται αστυνομικός που φαίνεται σε βίντεο να πυροβολεί αφροαμερικανό

Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατηγορείται αστυνομικός που φαίνεται σε βίντεο να πυροβολεί αφροαμερικανό

Η κατηγορία της ανθρωποκτονίας αποδόθηκε σε έναν λευκό αστυνομικό ο οποίος στις 19 Ιουλίου πυροβόλησε και σκότωσε έναν αφροαμερικανό οδηγό στο Σινσινάτι των ΗΠΑ. Εάν ο 25χρονος καταδικασθεί αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

«Υπήρχε πρόθεση να σκοτώσει...Δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνει αστυνομικός» δήλωσε ο εισαγγελέας Joe Deters.

Ο αστυνομικός, Ray Tensing, ο οποίος υπηρετούσε στο τμήμα ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, σταμάτησε για έλεγχο τον 43χρονο Samuel DuBose καθώς έλειπε από το όχημά του η μπροστινή πινακίδα.

Όπως φαίνεται από το οπτικό και ηχητικό υλικό, από την κάμερα που έφερε ο αστυνομικός επάνω του, ακολουθεί ένας διάλογος που σύμφωνα με τον εισαγγελέα δεν δικαιολογούσε τη χρήση βίας που οδήγησε στο θάνατο τον αφροαμερικανό.

Ο Tensing υποστήριξε ότι ο 43χρονος προσπάθησε να τον παρασύρει με το αυτοκίνητό του και πυροβόλησε προκειμένου να αμυνθεί.

Η σφαίρα βρήκε τον Samuel DuBose στο κεφάλι.

Στο βίντεο ο αστυνομικός ακούγεται να ζητεί επανειλημμένα από τον οδηγό την άδεια οδήγησής του για να λάβει την απάντηση ότι έχει άδεια αλλά δεν πιστεύει πως την έχει μαζί του.

Στη συνέχεια ο Tensing ζητεί από τον Samuel DuBose να λύσει τη ζώνη ασφαλείας του, ενώ προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα και ο DuBose τον εμποδίζει . Σε εκείνο το σημείο το βίντεο αρχίζει και τρέμει και τότε ακούγεται ένας πυροβολισμός με τον αφροαμερικανό οδηγό να πέφτει στη θέση του συνοδηγού και το αυτοκίνητο κινείται για μερικά μέτρα πριν ακινητοποιηθεί.

Το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι απέλυσε αμέσως μετά το περιστατικό τον αστυνομικό.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος τού Ray Tensing δήλωσε σοκαρισμένος με την κατηγορία που αποδόθηκε στον πελάτη του. Υποστήριξε πως ο πελάτης του δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον 43χρονο.

Μάλιστα είπε πως δεδομένου του πολιτικού κλίματος στη χώρα με τα πολλά περιστατικά αστυνομικής βίας από λευκούς αστυνομικούς εις βάρος αφροαμερικανών πολιτών κάποιοι θέλουν να κάνουν τον Tensing εξιλαστήριο θύμα.

Όσον αφορά την οικογένεια του θύματος, μέσω του δικηγόρου τους ζήτησαν από την τοπική κοινότητα να προβούν σε ειρηνική διαμαρτυρία δίνοντας μάλιστα έμφαση σε αυτό υποστηρίζοντας πως και ο γιος τους ήταν φιλειρηνικός άνθρωπος.

Δημοφιλή