Πιθανή η πρώτη εκταμίευση δόσης ως τις 20 Αυγούστου

Πιθανή η πρώτη εκταμίευση δόσης ως τις 20 Αυγούστου
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος
ASSOCIATED PRESS

Η πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος στήριξης είναι πιθανό να γίνει ως τις 20 Αυγούστου, καθώς η Ελλάδα οδεύει προς το να ολοκληρώσει το σχέδιο συμφωνίας με τους δανειστές ως την Τρίτη, δήλωσε στο Reuters μια πηγή ενήμερη για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (ΟΔΕ), που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Οι συνομιλίες προχωρούν ομαλά και ενδέχεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, είπε η ίδια πηγή. Εάν το σχέδιο του μνημονίου κατανόησης και μια επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους έχουν ετοιμαστεί, όπως σχεδιάζεται, την Τρίτη, η ελληνική κυβέρνηση και η Βουλή των Ελλήνων αναμένεται ότι θα τα εγκρίνουν ως την Πέμπτη, κατά την ίδια πηγή.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν κατόπιν να συναντηθούν ή να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη για να εγκρίνουν την τριετή δανειακή σύμβαση της Αθήνας, ανέφερε η πηγή.

Η Ελλάδα αναμένεται να επικυρώσει άλλον έναν νόμο πακέτο που θα περιλαμβάνει διάφορες μεταρρυθμίσεις πριν από την 20ή Αυγούστου παράλληλα με τις εθνικές διαδικασίες έγκρισης της συμφωνίας ώστε να λάβει έγκαιρα μια πρώτη δόση και να κάνει την αποπληρωμή ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λήγουν την 20ή Αυγούστου, τόνισε η ίδια πηγή.

«Όλοι δουλεύουν στο Σχέδιο Α — μια συμφωνία και την εκταμίευση ως την 20ή Αυγούστου» της πρώτης δόσης του δανείου των έως και 86 δισ. ευρώ, ανέφερε σχετικά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν εκφράστηκαν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των χωρών μελών κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της ΟΔΕ, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, εν μέρει διότι δεν υπήρχε κάτι για το οποίο χρειαζόταν να ληφθεί απόφαση.

Ορισμένες χώρες, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, ήθελαν να προσδιοριστούν σαφώς οι δεσμεύσεις για πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, πέραν των άμεσων ενεργειών που θα γίνουν, αναφέρθηκε σχετικά.

Στο μεταξύ, σημειώνεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε φέρεται να υποστηρίζει τη λύση μιας νέας χρηματοδότησης-γέφυρας προς την Ελλάδα, αντί της ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής», όπως όλα δείχνουν, το εάν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία ή αν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα-γέφυρα θα ξεκαθαρίσει τη Δευτέρα, καθώς αν οι διαπραγματεύσεις βαίνουν προς ολοκλήρωση, θα πρέπει την Πέμπτη, 13 Αυγούστου, να έχει ψηφιστεί η συμφωνία από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Αμέσως μετά, στις 14 Αυγούστου, και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει ψηφίσει το νέο Μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα μέτρα, θα συνεδριάσει το Eurogroup για να δώσει το τυπικό «πράσινο φως» στη συμφωνία. Και θα ακολουθήσουν τα άλλα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης που πρέπει να ψηφίσουν τη συμφωνία έως τις 18 Αυγούστου. Αν δεν μπορέσει να υλοποιηθεί το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, τότε θα απαιτηθεί ένα νέο δάνειο-γέφυρα για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 20 Αυγούστου.

Welt am Sonntag: Λίγο πριν το τέλος οι διαπραγματεύσεις

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Welt am Sonntag» από κύκλους της τηλεδιάσκεψης των θεσμών με τους εταίρους της Ευρωζώνης.

«Οι Θεσμοί βλέπουν μια ρεαλιστική πιθανότητα για συνεννόηση ως την Τρίτη σε μια συμφωνία επί της αρχής», αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε έναν καλό δρόμο σε ό,τι αφορά τα άμεσα μέτρα, ενώ τονίζεται ότι θα ήταν πιθανή μια απόφαση της Βουλής στην Αθήνα την Πέμπτη, και την Παρασκευή των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε η Ελλάδα να πληρώσει στις 20 Αυγούστου την ΕΚΤ και δεν θα ήταν απαραίτητο ένα πρόγραμμα-γέφυρα και επιπλέον δισεκατομμύρια» συνεχίζει η εφημερίδα, αλλά επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΕ, επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές.

«Η γερμανική πλευρά κατέστησε σαφές ότι βλέπει σε κάποια σημεία ακόμη ανάγκη αποσαφήνισης, πχ σε ό,τι αφορά το πώς θα αντιμετωπιστεί στη συμφωνία η πιο πρόσφατη αρνητική οικονομική εξέλιξη στην Ελλάδα. Υπάρχει δε ανάγκη για συζήτηση στο θέμα των στόχων του προϋπολογισμού και στο ζήτημα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θέλησε να σχολιάσει, επικαλούμενο τις διαπραγματεύσεις οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», γράφει η «Welt am Sonntag».

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή