Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης το προσχέδιο του μνημονίου

Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης το προσχέδιο του μνημονίου
SOOC.gr

Στα χέρια της ελληνικής πλευράς βρίσκεται το προσχέδιο του νέου Μνημονίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία έως την Τρίτη ή Τετάρτη στα κείμενα για το νέο δάνειο και τα μέτρα που θα το συνοδεύουν, ώστε να προλάβουν να ψηφιστούν από το ελληνικό και τα ξένα κοινοβούλια, προκειμένου η χώρα μας να λάβει τα πρώτα 25 δισ. στη χώρα μας και να αποφευχθεί ένα δάνειο – γέφυρα.

Μέχρι τη Δευτέρα πρέπει να ξεκαθαρίσει και να συμφωνηθεί ποιά θα είναι η τελική μορφή του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αλλά και πώς θα γίνει διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Μέχρι στιγμής τα ανοιχτά μέτωπα για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία φέρονται να είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα «κόκκινα» δάνεια και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η πρόωρη συνταξιοδότηση και η τελική μορφή του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Εν τω μεταξύ συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών έχει από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μάλιστα ο κ. Σταθάκης ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Welt am Sonntag» η οποία αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας βρίσκονται λίγο πριν την ολοκληρώσή τους, απάντησε ότι οι πληροφορίες αυτές μπορεί να είναι και σωστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Welt am Sonntag» από κύκλους της τηλεδιάσκεψης των θεσμών με τους εταίρους της Ευρωζώνης «οι Θεσμοί βλέπουν μια ρεαλιστική πιθανότητα για συνεννόηση ως την Τρίτη σε μια συμφωνία επί της αρχής».

Επιπλέον αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι η Ελλάδα είναι σε έναν καλό δρόμο σε ό,τι αφορά τα άμεσα μέτρα, ενώ τονίζεται ότι θα ήταν πιθανή μια απόφαση της Βουλής στην Αθήνα την Πέμπτη, και την Παρασκευή των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε η Ελλάδα να πληρώσει στις 20 Αυγούστου την ΕΚΤ και δεν θα ήταν απαραίτητο ένα πρόγραμμα-γέφυρα και επιπλέον δισεκατομμύρια» τονίζει η εφημερίδα.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (ΟΔΕ), που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής κυβερνητικές πηγές λένε ότι «ήταν θετική η εισήγηση και από τους τέσσερις θεσμούς ότι η Ελλάδα κάνει τα συμφωνηθέντα»

Κάνουν επίσης σαφές ότι δεν μπήκε από καμία πλευρά αίτημα για δάνειο-«γέφυρα».

Δημοφιλή