ΔΙΕΘΝΕΣ
10/08/2015 17:35 EEST

Ισπανία: Για λίγες ώρες τα ΑΤΜ στη Μαδρίτη, έγιναν...κάλπες και έδιναν δραχμές

luzinterruptus/ L. Martínez

Και ξαφνικά στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, την μαγευτική Μαδρίτη τα ΑΤΜ μετατράπηκαν σε κάλπες...Σαν να μην έφτανε όμως αυτό ανάλογα με το ψηφοδέλτιο που έπεφτε σε αυτή την περίεργη κάλπη, επιστρέφονταν...δραχμές! Όλα αυτά για περίπου 7 ώρες, σε επτά διαφορετικά ΑΤΜ.

Αυτός ήταν πραγματικά ευφάνταστος τρόπος με τον οποίο η ομάδα καλλιτεχνών luzinterruptus επέλεξε να τιμήσει, όπως δηλώνουν οι δημιουργοί του project, το «ΟΧΙ» που είπε η πλειοψηφία των Ελλήνων, μέσω του δημοψηφίσματος του Ιουλίου, στα μέτρα λιτότητας που προσπάθησαν να της επιβάλλουν οι δανειστές.

«Είδαμε αυτό όχι μόνο ως ένα μέσο για την εδραίωση της λαϊκής κυριαρχίας» αναφέρουν χαρακτηριστικά και εξηγούν πως αποφάσισαν να βγουν στους δρόμους και να γιορτάσουν το γεγονός με τον δικό τους τρόπο. Έτσι για κάθε ψηφοδέλτιο του «ΟΧΙ» που είχε τοποθετηθεί στην κάλπη, αντιστοιχούσε ένα χαρτονόμισμα σε δραχμές που ερχόταν ως ανταμοιβή αφού όπως αναφέρουν «Θέλαμε να γιορτάσουμε την πιθανότητα ότι τα ΑΤΜ στην Ελλάδα θα μπορούσαν να έχουν το δικό τους νόμισμα...ένα νόμισμα που δεν εμπίπτει στην επιζήμια επιρροή του Eurogrou».

Ωστόσο, το project τους δεν «κράτησε» αρκετά αφού την επόμενη ημέρα οι υπεύθυνοι των υποκαταστημάτων των τραπεζών- όπου τα ΑΤΜ είχαν μετατραπεί κάτι ανάμεσα σε ΑΤΜ και κάλπη- τα απομάκρυναν ενώ και το ίδιο project είχε χάσει, όπως αναφέρουν τα μέλη της ομάδας luzinterruptus, αφού η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους δανειστές, τα μέτρα είχαν περάσει από τη Βουλή. Η δε συμφωνία, κατά την άποψή τους, απλά θα «επιβάλει στον ελληνικό λαό να θυσιαστεί» ώστε «τα ΑΤΜ, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας , να επιστρέψουν στη διανομή ευρώ, ασχέτως πόσο “θανατηφόρα” είναι»...

Το μήνυμά της ομάδας δε κλείνει ως εξής: «Σε κάθε περίπτωση, η πράξη έγινε και ίσως στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον να αποκτήσει και πάλι νόημα. Εν τω μεταξύ, θέλουμε να δείξουμε όλοι σεβασμό μας στον ελληνικό λαό».

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post