ΔΙΕΘΝΕΣ
10/08/2015 12:52 EEST | Updated 10/08/2015 13:13 EEST

Μπορείτε να λύσετε το μυστήριο αυτού του μεσαιωνικού σπαθιού;

Τhe River Witham Sword and its mysterious inscript

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη καλεί το κοινό να βοηθήσει στην επίλυση ενός μυστηρίου σχεδόν 800 ετών. Τι είναι γραμμένο σε αυτό το σπαθί;

Το δίκοπο σπαθί ζυγίζει 1.19 κιλά και έχει μήκος σχεδόν ένα μέτρο ενώ το μήκος της λαβής του είναι 16,51 εκατοστά.

"Αν χτυπήσει με επαρκή δύναμη, θα μπορούσε εύκολα να τεμαχίσει το κεφάλι ενός άνδρα στα δύο" ανέφερε η Julian Harrison, επιμελήτρια της βιβλιοθήκης.

Το Βρετανικό Μουσείο, δήλωσε η λεπίδα του πιθανόν κατασκευάστηκε στη Γερμανία τον 13ο ή στις αρχές του 14ου αιώνα, αλλά το ίδιο το ξίφος είναι Αγγλικό.

Η επιγραφή γράφει:

+NDXOXCHWDRGHDXORVI+

Σε ένα υστερόγραφο στο blog του, ο Marc van Hasselt του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης εικάζει ότι η γλώσσα είναι τα Λατινικά και ότι το ND ίσως σημαίνει Nostrum Dominus" (ο Κύριος μας) ή "Nomine Domini" (στο όνομα του Κυρίου) και θα μπορούσε να αναφέρεται σε κάποιον Άγιο. Όσο αφορά το XOX μπορεί να αναφέρεται στην Αγία Τριάδα.

Το ξίφος εκτίθεται μαζί με ένα χειρόγραφο του 14ου αιώνα (Grandes chroniques de France), όπου απεικονίζεται η γαλλική εισβολή στη Νορμανδία το 1203. Κάποιοι πολεμιστές φαίνονται να κρατούν παρόμοια σπαθιά. Το σπαθί και τα χειρόγραφα είναι μέρος της έκθεσης: "Magna Carta: Law, Liberty, Legacy exhibition".

Το Βρετανικό Μουσείο έχει αποκλείσει μια πιθανή προέλευση από τους Βίκινγκ. Οι υπεύθυνοι της Βιβλιοθήκης ελπίζουν πως θα λάβουν και άλλες βοηθητικές επιστολές, που θα ρίξουν κι άλλο φως στο μυστηριώδες ξίφος.

Το ξίφος, το οποίο βρέθηκε στον ποταμό Witham στο Lincolnshire το 1825, είναι στη διάθεση της Βρετανικής Βιβλιοθήκης μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.