ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/08/2015 10:00 EEST | Updated 12/08/2015 10:00 EEST

Κως: Σε εξέλιξη η ταυτοποίηση 2.000 μεταναστών. Κόντρα μεταξύ του δημάρχου και της Χριστοδουλοπούλου

ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images
Migrants wait for a registration procedure at the stadium on the Greek island of Kos, on August 11, 2015. Police on the Greek island on Kos hit migrants with truncheons to prevent a stampede, a day after an officer was caught on camera slapping a migrant. The incident occurred as hundreds of migrants were being relocated to a local football stadium, after camping alongside roads and beaches across the island for weeks. AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS (Photo credit should read ANGELOS TZOR

Ηρέμησαν όπως φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, τα πνεύματα στην Κω έπειτα από το ξέσπασμα πολλών μεταναστών που κατήγγειλαν τις συνθήκες διαβίωσης και ζητούσαν έγγραφα προκειμένου να φύγουν από το νησί.

Χθες η αντίδραση των μεταναστών προέκυψε όταν οι αρχές αποφάσισαν να μεταφέρουν τους μετανάστες στο κεντρικό γήπεδο του νησιού με τους τελευταίους να αρνούνται να υπακούσουν και είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε χρήση πυροσβεστήρων προκειμένου να τους απωθήσουν.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κυρίτσης έκανε έκκληση προς τον Πρωθυπουργό να μεσολαβήσει προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου και να χυθεί αίμα, ενώ κατηγόρησε την αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου για ανυπαρξία.

Λίγες ώρες αργότερα εστάλησαν στο νησί της Κω δύο διμοιρίες ΜΑΤ για να συνδράμουν στην ταυτοποίηση των μεταναστών.

Σήμερα Τετάρτη ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών, περίπου 2.000 έχει μεταφερθεί στο γήπεδο του νησιού και οι διαδικασίες καταγραφής συνεχίζονται εντατικά, ενώ, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών αποχώρησε από το νησί.

 Για μερική αποκατάσταση της τάξης στο νησί μετά τις ενισχύσεις που ελήφθησαν, έπειτα από αίτημα, έκανε λόγο ο δήμαρχος της Κω Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Ωστόσο συνεχίζεται κόντρα του με την κ. Χριστοδουλοπούλου. Η κ. Χριστοδουλοπούλου με δήλωσή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» λέει πως ο δήμαρχος της Κω, έχει το πανελλήνιο ρεκόρ αδιαφορίας για την πόλη του και τον κατηγορεί ότι σαμποτάρισε τη λύση του ξενοδοχείου Captain Elias και κάθε άλλη λύση φιλοξενίας, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποφύγει τις ροές.

«Και τώρα που κατάλαβε ότι μ’ αυτήν την τακτική δεν κατάφερε τίποτα, απειλεί, υβρίζει και παραπληροφορεί. Ας ασχοληθεί επιτέλους με το νησί όπως έχει καθήκον και ας συνεργαστεί με τους κρατικούς φορείς για τη λύση του προβλήματος, με τη δημιουργία μόνιμου χώρου φιλοξενίας των προσφύγων στην Κω» αναφέρει στην απάντησή της.

Από την πλευρά του ο δήμος χαρακτηρίζει την κ. Χριστοδουλοπούλου ως ανεύθυνη, ανύπαρκτη και κατ’ επίφαση υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, προσθέτοντας ότι αποτελεί τον καταστροφέα της Κω.

«Δημιούργησε μια υγειονομική βόμβα , στοιβάζοντας εκατοντάδες μετανάστες σε ένα ακατάλληλο και εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο. Τους άφησε χωρίς τροφή, υγειονομική παρακολούθηση και χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας. Απέφυγε ν’ αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης του χώρου γιατί γνώριζε και γνωρίζει ότι αυτό ενέχει ποινικές ευθύνες. Να είναι βέβαιη ότι δεν θα τις αποφύγει» λέει ο δήμος και ενημερώνει ότι θα κινήσει τις νομικές διαδικασίες για την σφράγιση του ξενοδοχείου Κάπτεν Ηλίας, για λόγους που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια.

«Η κα.Τασία δημιούργησε το πρόβλημα στην Κω και έχει το θράσος να κουνά το δάχτυλο στους πολίτες του νησιού και στο Δήμο της Κω» αναφέρει ο δήμος και ζητεί όλες οι αρμοδιότητες για το μεταναστευτικό να περιέλθουν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Sponsored Post