Έκρυθμη η κατάσταση στη Κω. Εξεγέρθηκαν οι μετανάστες και ζητούν να φύγουν

Έκρυθμη η κατάσταση στη Κω. Εξεγέρθηκαν οι μετανάστες και ζητούν να φύγουν

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί μεταξύ των χιλιάδων μεταναστών που βρίσκονται στη Κω και ζητούν να φύγουν, με τον δήμαρχο του νησιού Γιώργο Κυρίτση να κάνει έκκληση προς τον Πρωθυπουργό να μεσολαβήσει προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου και να χυθεί αίμα.

Ένταση στο νησί σημειώθηκε την Τρίτη σε δύο περιπτώσεις, στο γήπεδο του Ανταγόρα (περίπου 2.000 μετανάστες, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές), όπου είχαν συγκεντρωθεί για διεκπεραίωση εγγράφων, και έξω από τις αστυνομικές υπηρεσίες του νησιού (περίπου 500 άτομα). Η ένταση - βασικός λόγος της οποίας, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι η ροή τακτοποίησης των μεταναστών- άρχισε όταν οι αρχές αποφάσισαν να μεταφέρουν τους μετανάστες στο κεντρικό γήπεδο του νησιού. Ωστόσο οι μετανάστες αρνήθηκαν να υπακούσουν και ζήτησαν άμεσα τα χαρτιά τους που θα τους επιτρέψουν να φύγουν. Οι αστυνομικοί προέβησαν στη χρήση πυροσβεστήρων σε μια προσπάθεια να τους απωθήσουν.

Στη συνέχεια μετανάστες διαδήλωσαν και έκλεισαν την Βασιλέως Γεωργίου φωνάζοντας ότι θέλουν να φύγουν, ενώ κάποιοι πέταξαν μπουκάλια με νερό σε διερχόμενα οχήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με την αστυνομία, πλέον η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί.

Εν τω μεταξύ εκτάκτως μεταφέρονται στην Κω δύο διμοιρίες των ΜΑΤ με μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο σχεδιασμός της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι οι δυνάμεις να τοποθετηθούν στο γήπεδο της Κω, όπου παραμένουν χιλιάδες μετανάστες μέχρι να πάρουν ενημερωτικά σημειώματα προσωρινής διαμονής στη χώρα.

Ένας ακόμη λόγος της μεταφοράς των ΜΑΤ στην Κω είναι ότι η Αστυνομία φοβάται ότι υπάρχουν από τη μία πυρήνες κατοίκων που απειλούν ότι θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και από την άλλη μετανάστες που είναι έτοιμοι να ξεσηκωθούν.

Έτσι, αποφασίστηκε σήμερα η άμεση μεταφορά δύο διμοιριών των ΜΑΤ με μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας C-130, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σκηνές από την Κω

Δημοφιλή