Πολιτικές εξελίξεις φέρνει η ψήφιση του μνημονίου. Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Τσίπρας έπειτα από τις απώλειες

Πολιτικές εξελίξεις φέρνει η ψήφιση του μνημονίου. Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Τσίπρας έπειτα από τις απώλειες
Eurokinissi

Πολιτικές εξελίξεις σηματοδοτεί η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή με την οποία εγκρίθηκε η συμφωνία επί του σχεδίου σύμβασης οικονομικής ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και για τις ρυθμίσεις υλοποίησης της συμφωνίας χρηματοδότησης, αφού αν και υπερψηφίστηκε δεν «έγινε» αναίμακτα για τον ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα ο Πρωθυπουργός να ρίξει το γάντι στους διαφωνούντες βουλευτές του αφού σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η συμφωνία εγκρίθηκε, έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία στην Ολομέλεια που ξεκίνησε στις 2 τα ξημερώματα και ολοκληρώθηκε μετά τις 10 το πρωί της Παρασκευής, με 222 «ναι» 64 «όχι» 11 «Παρών» και 3 απόντες.

Από τους 162 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας 119 επέλεξαν το ΝΑΙ ενώ 44 επέλεξαν άλλη στάση, είτε ΟΧΙ είτε Παρών. Υπέρ της έγκρισης της συμφωνίας ψήφισαν 118 κυβερνητικοί βουλευτές.

Πως ψήφισαν στο ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα «όχι» σε όλα είπαν οι Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Κοδέλας, Γιάννης Σταθάς, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Ιωάννα Γαϊτάνη, Ευαγγελία Αμανατίδου - Πασχαλίδου, Αλεξάνδρα Κατσανάκα, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Ραχήλ Μακρή, Θανάσης Πετράκος, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Βασίλης Κυριακάκης, Ευγενία Ουζουνίδου

«Παρών» δήλωσαν οι Βασιλική Κατριβάνου, Ανέττα Καββαδία, Αλέξης Μητρόπουλος, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστο Καραγιαννίδης, Ηρώ Διώτη, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Βασιλική Λέβα

Ναι επί της αρχής, παρών στα υπόλοιπα ψήφισε ο Γιώργος Κυρίτσης

Απόντες ήταν ο Γρηγόρης Ψαριανός, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο Γιάννης Ακριώτης.

Η εξέλιξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα οι κυβερνητικοί βουλευτές που ψήφισαν το νομοσχέδιο να είναι μόλις 118, δηλαδή κάτω από το ψυχολογικό όριο των 120 αν και η κυβέρνηση δεν έχει χάσει τη δεδηλωμένη το Σύνταγμα ορίζει πως το 120 είναι το όριο.

Αμέσως μετά το αποτέλεσμα κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Τι ορίζει το Σύνταγμα και η Βουλή

Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.

Με τον τρόπο αυτό ο Πρωθυπουργός φέρει προ των ευθυνών τους «αντάρτες» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πριν από το συνέδριο, καθώς στη ψήφο εμπιστοσύνης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών αρκεί να μην πέσει κάτω από τα 2/5 και αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να πέσει κάτω από 120 βουλευτές.

Με τον τρόπο αυτό οι «αντάρτες» θα αναγκαστούν να πάνε στη Βουλή και να ψηφίσουν ή να μην πάνε και να εκτεθούν. Όπως και να έχει τους θέτει προ των ευθυνών τους και τους εκθέτει σε όποια κίνηση κάνουν.

Όλγα Γεροβασίλη: «Ότι προβλέπει ο κανονισμός»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «πραγματικά σήμερα είχαμε μια μεγάλη πλειοψηφία που ψήφισε τη συμφωνία, είχαμε όμως και έναν αριθμό βουλευτών οι οποίοι επέλεξαν μια διαφορετική διαδρομή». Για να τονίσει ότι «επομένως, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του μέσα στη συνεδρίαση, θα γίνουν όλα όσα χρειάζεται να γίνουν, ακολουθώντας πάντα τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα».

Στο ερώτημα εάν προβλέπονται κομματικές διαδικασίες από τον πρωθυπουργό κατά των διαφωνούντων, είπε: «δεν ανέφερα κάτι τέτοιο».

Ερωτηθείσα εάν θα πρέπει αυτοί οι βουλευτές να αποχωρήσουν, σημείωσε ότι «ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην ιστορική στιγμή και στην ανάγκη του ελληνικού λαού και θα κριθεί από αυτό». Η κ. Γεροβασίλη πρόσθεσε ότι μίλησε για ενέργειες όχι με βάση την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τους κανονισμούς, αλλά ότι μίλησε για ενέργειες με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Τέλος, στο ερώτημα αν ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα αφορούν και στην πρόεδρο της Βουλής, απάντησε: «νομίζω ότι είμαι αρκετά σαφής».

Τι ορίζει ο κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

Τι είπε ο Πρωθυπουργός

«Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής επώδυνης διαδικασίας και σήμερα έχουμε ένα νέο τοπίο μπροστά μας και οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα» είπεο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν την ψηφοφορία.

Υπεραμύνθηκε των επιλογών του λέγοντας πως δεν μετανιώνει που συμβιβάστηκε και δεν χόρεψε το χορό του Ζαλόγγου και υπογράμμισε πως αυτό το έκανε για το καλό του λαού ο οποίος του είχε δώσε την εντολή να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη.

Απαντώντας στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κ. Μεϊμαράκη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «μου ζητάτε να δώσω ένα τέλος στο πολιτικό παράδοξο ζητώντας μου να πάω σε εκλογές. Μη κάνετε όμως τέτοιου είδους αιτήματα γιατί ενίοτε γίνονται αποδεκτά».

Καμμένος: Αυτή η συμφωνία αποτελεί το τέλος της πολιτικής των μνημονίων

«Αυτή η συμφωνία αποτελεί το τέλος της πολιτικής των μνημονίων» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρόσθεσε ότι συνοδεύεται από «ένα αναπτυξιακό πακέτο και μία διαγραφή χρέους» καθώς η κυβέρνηση «έχει καταφέρει να μεταφέρει την συζήτηση στην Βρυξέλλες».

Συνέχισε λέγοντας: «Γυρίσαμε και σε Ανατολή και σε Δύση, αλλά λύση δεν βρήκαμε. Μακάρι να υπήρχε λύση ακόμα και με εθνικό νόμισμα». Πρόσθεσε ότι η μεγάλη διαφορά της συμφωνίας διέπεται από το ευρωπαϊκό δίκτυο και όχι το αγγλικό.

«Η πατέντα που είχατε στήσει για να υπαχθεί η περιουσία του ελληνικού λαού στο αγγλικό δίκαιο τελείωσε σήμερα» υποστήριξε.

Κωνσταντοπούλου: Δεν υπερασπίζομαι άλλο τον κ. Τσίπρα

Είχε προηγηθεί η σφοδρή επίθεση που δέχθηκε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία είπε πως την πληγώνει και την στενοχωρεί το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται ένας ακόμη πρωθυπουργός μνημονίων.

«Δεν θα υπερασπιστώ σήμερα άλλο τον Πρωθυπουργό, γιατί με έπεισε ότι δεν πρέπει να το κάνω, όταν είπε ότι είναι σουρεαλισμός να λέω ότι τον στηρίζω και να μην ψηφίζω μνημόνια.

«Με πληγώνει και με στενοχωρεί η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να πεταχτούν στα σκυλιά οι σύντροφοι που διαφώνησαν μαζί του, συμπλήρωσε η πρόεδρος της Βουλής».

Μεϊμαράκης: Δεν φοβόμαστε τις εκλογές

Με αναφορά στη Ζωή Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης λέγοντας πως κάποιος την πρότεινε.

«Βλέπουμε την πλήρη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και της Βουλής. Πάμε για την πλήρη διάλυση της χώρας, αλλά αυτό η ΝΔ θα το σταματήσει», είπε και πρόσθεσε: «Αν αποφασίσετε εκλογές είναι δικό σας θέμα. Σας λέω όμως ότι οι εκλογές θα μας πάνε αρκετά πίσω γιατί η διαδικασία θα μας οδηγήσει στο να χάσουμε δυο μήνες σε μια κρίσιμη περίοδο για την ανόρθωση της οικονομίας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δεν φοβόμαστε τις εκλογές, αλλά να γίνονται όταν πρέπει. Αν γίνουν τώρα εκλογές μπορεί να ανακόψουμε την πορεία της οικονομίας και να χρειαστούμε ακόμα χειρότερο μνημόνιο», τόνισε.

Η στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού

Επίθεση κατά της κυβέρνησης, αν και ψήφισαν το νομοσχέδιο, εξαπέλυσαν από το βήμα της Βουλής τόσο η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά όσο και ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Η συμφωνία έχει και λάθη και αδικίες, έχει και ευκαιρίες να χτίσουμε μία νέα πατρίδα» είπε ο κ. Θεοδωράκης και επεσήμανε πως η Ελλάδα χρειάζεται κυβερνήσεις με ευρύτερες συμμαχίες και αλλαγές στον εκλογικό νόμο με κατάργηση μεταξύ άλλων του μπόνους των 50 εδρών.

Το ΠΑΣΟΚ με αίσθηση ευθύνης δίνει θετική ψήφο στη συμφωνία δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά υπογραμμίζοντας πως η ψήφος αυτή δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως ψήφος ανοχής και εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ αλλά ψήφος εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

«Τα μέτρα του 3ου Μνημονίου Τσίπρα κονιορτοποιούν ότι δεν πρόλαβαν να συντρίψουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ, επιπλέον, κανένα από τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν μέχρι τώρα, δεν καταργείται, ή έστω αναστέλλεται» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας το κόμμα του οποίου έδωσε αρνητική ψήφο.

Τώρα το βλέμμα στο Eurogroup

Εν τω μεταξύ συνεδριάζει το απόγευμα στις 16:00 στις Βρυξέλλες το Eurogroup για την έγκριση της συμφωνίας. Σε αυτή θα παραβρεθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και στόχος του είναι να αποτρέψει το όποιο ενδεχόμενο για μια νέα συμφωνία που θα προβλέπει δάνειο – γέφυρα κάτι που φέρεται πως επιθυμεί η γερμανική πλευρά η οποία εκφράζει κάποια διστακτικότητα όσον αφορά στο περιεχόμενο των συμφωνηθέντων.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την Πέμπτη πίεσε την Ευρώπη να υποβάλλει πρόταση για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, λέγοντας ότι το ίδιο θα λάβει απόφαση για περαιτέρω χρηματοδότηση για την Αθήνα μόνο αφού ληφθούν μέτρα για να καταστήσουν το χρέος της χώρας πιο βιώσιμο.

Δημοφιλή