ΔΙΕΘΝΕΣ
18/08/2015 15:53 EEST | Updated 18/08/2015 15:53 EEST

Η κατάδυση Πούτιν στην Κριμαία για να θαυμάσει ένα βυζαντινό ναυάγιο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που εδώ και χρόνια καλλιεργεί την εικόνα του αθλητικού και δραστήριου άνδρα, σε... καταδυτικές αποστολές.

Μπήκε σε ένα μικρό υποβρύχιο στα ανοιχτά της Κριμαίας για να θαυμάσει από κοντά ένα ναυάγιο του 10ου αιώνα.

Ο Πούτιν κατέβηκε με ένα βαθυσκάφος σε βάθος μεγαλύτερο των 80 μέτρων για να δει το ναυάγιο ενός βυζαντινού πλοίου που εντοπίστηκε τον περασμένο Μάιο στη Μαύρη Θάλασσα. «Είναι μεγάλο το βάθος» παραδέχτηκε ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους όταν επέστρεψε στην επιφάνεια.

Η κατάδυση αυτή «είναι ένας ωραίος τρόπος για να θυμηθούμε πόσο βαθιές είναι οι ιστορικές ρίζες μας, όπως και η ιστορία των διεθνών σχέσεών μας», σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος.

Το κουφάρι του πλοίου είναι καλυμμένο με 40 πόντους ιλύος και για αυτό είναι δύσκολο να το διακρίνει κανείς, όμως σύμφωνα με τον Πούτιν φαίνεται ότι είναι σε καλή κατάσταση. Το πλοίο «μετέφερε προϊόντα διασχίζοντας τον κόλπο του Μπαλακλάβα» και «υπάρχουν ελάχιστα σαν αυτό στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα», όπως είπε.

Ο Πούτιν έχει κάνει ξανά κατάδυση με βαθυσκάφος, στη λίμνη Βαϊκάλη. Στο παρελθόν έχει επίσης οδηγήσει ένα μονοθέσιο της Φόρμουλας 1, έχει πετάξει με μαχητικό αεροσκάφος και έχει ψαρέψει έναν λούτσο βάρους 21 κιλών στη Σιβηρία. Το 2011 είχε βουτήξει στη Μαύρη Θάλασσα και επιστρέφοντας στην επιφάνεια έφερε μαζί του δύο αρχαίους αμφορείς. Πολλά δε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης αμφισβήτησαν την «ανακάλυψη» του Πούτιν καθώς οι αμφορείς δεν ήταν καλυμμένοι με φύκια ή με κοχύλια και αρκετούς μήνες αργότερα ο εκπρόσωπός του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, παραδέχτηκε ότι η κατάδυση αυτή ήταν σκηνοθετημένη.

Πάντως το βυζαντινό ναυάγιο που είδε σήμερα ο Πούτιν είναι πραγματικό. Εντοπίστηκε τον περασμένο Μάιο και έχει μήκος 27-30 μέτρα, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως πρόκειται για το μεγαλύτερο βυζαντινό πλοίο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή.