ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/08/2015 08:10 EEST | Updated 22/08/2015 08:38 EEST

Πάνω από 1.000 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα προς την ΠΓΔΜ

Migrants stand behind the barbed wire set by Macedonian police to stop thousands of migrants entering Macedonia illegally from Greece near the southern Macedonian town of Gevgelija, Saturday, Aug. 22, 2015. About 39,000 people, mostly Syrian migrants, have been registered as passing through Macedonia in the past month, twice as many as the month before.  (AP Photo/Darko Vojinovic)
ASSOCIATED PRESS
Migrants stand behind the barbed wire set by Macedonian police to stop thousands of migrants entering Macedonia illegally from Greece near the southern Macedonian town of Gevgelija, Saturday, Aug. 22, 2015. About 39,000 people, mostly Syrian migrants, have been registered as passing through Macedonia in the past month, twice as many as the month before. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Μειώθηκε από το πρωί του Σαββάτου ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα σύνορα με την Ελλάδα, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης, καθώς λόγω της ισχυρής βροχής κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ επέτρεψαν σε μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων να περάσουν τη συνοριακή γραμμή.

Συγκεκριμένα, από το απόγευμα της Παρασκευής έως το μεσημέρι του Σαββάτου, η αστυνομία της ΠΓΔΜ έχει επιτρέψει, σταδιακά, την είσοδο στο έδαφος της χώρας σε πάνω από 1.000 πρόσφυγες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη, στα σύνορα με την Ελλάδα.

Επετράπη κυρίως η είσοδος σε ευάλωτες ομάδες- έγκυες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με προβλήματα υγείας κ.ά.

Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής βρίσκονται περίπου 200 άτομα, που περιμένουν να επιβιβαστούν στο τρένο για το Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα με τη Σερβία, ενώ στην ουδέτερη ζώνη υπάρχουν ακόμη περίπου 1.500 μετανάστες, οι οποίοι ζητούν από τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ να τους επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα, χωρίς, ωστόσο, να παρατηρείται η χθεσινή ένταση.

Ορισμένοι μόνο από τους πρόσφυγες -κυρίως οι νεότεροι- προσπαθούν να περάσουν την ουδέτερη ζώνη από παράπλευρα μονοπάτια και ακολουθεί ανθρωποκυνηγητό με την αστυνομία.

Ο αριθμός των προσφύγων που συρρέουν στην Ειδομένη και από εκεί στην ουδέτερη ζώνη εκτιμάται πως θα αυξηθεί καθώς αναμένεται να συνεχίσουν να καταφτάνουν λεωφορεία από τη Θεσσαλονίκη.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)