ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23/08/2015 08:53 EEST | Updated 23/08/2015 11:16 EEST

Φώφη Γεννηματά: Την απόδραση αντί για την δράση επιλέγει ο Τσίπρας με τις εκλογές

Sooc

Λόγω αδυναμίας καταφεύγει σε πρόωρες εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στην Καθημερινή της Κυριακής.

«Ο κύριος Τσίπρας για άλλη μια φορά γίνεται δραπέτης της ευθύνης. Δυστυχώς κάθε φορά που είναι ώρα για δράση, επιλέγει την απόδραση. Η επιλογή του για μία ακόμα φορά δεν αφορά τις ανάγκες της χώρας. Αυτό που κατά τον κύριο Τσίπρα προέχει δεν είναι να πατήσει η χώρα σε στέρεο έδαφος αλλά να μην προλάβει να φθάσει στα νοικοκυριά, στους αγρότες, στους συνταξιούχους, στους επαγγελματίες, ο λογαριασμός των οδυνηρών μέτρων που υπέγραψε», δήλωσε.

«Η προκήρυξη των εκλογών είναι η εξόδιος ακολουθία του αντιμνημονιακού αγώνα και το τέλος του κύκλου των ψευδαισθήσεων και του εμπορίου ψεύτικων ελπίδων που ξεκίνησε η Νέα Δημοκρατία και δόξασε ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στον ρόλο του ΠΑΣΟΚ η κ. Γεννηματά δήλωσε στην Καθημερινή πως το κόμμα θα είναι παρών στις εκλογές.

Με νέο ύφος, νέο λόγο, νέες προτάσεις, νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτιά του. Με τη συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που εκφράζουν τον ευρύτερο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης, διαμορφώνουμε έναν τρίτο εναλλακτικό πόλο στο πολιτικό μας σύστημα». Η κα Γεννηματά αναφέρεται και στο ενδεχόμενο προεκλογικής ή μετεκλογικής συνεργασίας: «Έχω διατυπώσει με καθαρότητα τη θέση μου ότι η χώρα δεν χρειάζεται διχαστικά και πολωτικά μέτωπα. Αντίθετα χρειάζεται γέφυρες συνεννόησης. Συνεννόηση και συνεργασία που δεν αφορά σε ευκαιριακά κυβερνητικά σχήματα αλλά στην έκφραση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης σε προγραμματική βάση. Γι αυτό ο πολιτικός μας χώρος πρέπει μετά τις εκλογές να είναι δυνατός. Λέμε λοιπόν όχι στα "μέτωπα", όχι σε αυτοδυναμίες και νέες αυταπάτες, όχι σε άλλα ψέματα. Εδώ και πέντε χρόνια λέμε, με συνέπεια και κόστος, ναι στην αλήθεια, ναι στην ευθύνη ναι στη συνεννόηση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων».

Η κυρία Γεννηματά ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και για το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο το οποίο κατά την άποψή της δεν ήταν αναπόφευκτο: «... Κατέστη αναγκαίο από την ανικανότητα και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Ήταν αναγκαία αλλά όχι από μόνη της και ικανή συνθήκη για την υπέρβαση της κρίσης.

Η χώρα χρειάζεται μια σειρά μεταρρυθμίσεων που δεν αφορούν αλλά αντιθέτως υπερβαίνουν το νέο τριετές μνημόνιο. Αλλαγές παντού. Στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, στην παραγωγική διαδικασία, στην οικονομία. Μόνο έτσι η πατρίδα μας θα ανακτήσει την αξιοπιστία και θα πετύχει τη βελτίωση των όρων του νέου μνημονίου που είναι αντιπαραγωγικά, υφεσιακά, άδικα.

Κυρίως πρέπει να προκληθεί ένα αναπτυξιακό και παραγωγικό σοκ που θα βάλει ξανά την οικονομία μπροστά, θα προσελκύσει επενδύσεις, θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης. Ο νέος πλούτος, η αναδιανομή του οποίου θα επουλώσει πληγές που άνοιξε στην ελληνική οικονομία και κοινωνία η κρίση δεν θα πέσει ως μάννα εξ ουρανού. Θα παραχθεί με σχέδιο και σκληρή προσπάθεια μέσα από μια αναπτυσσόμενη οικονομία».

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η κυρία Γεννηματά ανέφερε στην Realnews πως η αυτοδυναμία στις εκλογές είναι μια παραπλάνηση. Ακόμα, μίλησε για τις επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές.

«Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αποτελέσει τον τρίτο πόλο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα μέσα από μια προγραμματική δεσμευτική συμφωνία. Δεν είμαστε δεδομένοι για κανένα, δεν είμαστε ούτε της ΝΔ, ούτε του ΔΥΡΙΖΑ», δήλωσε.

Ακόμα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως θα καταθέσει προγραμματική δεσμευτική συμφωνία, η οποία θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων για τη συμμετοχή του κόμματος σε κυβέρνηση συνεργασίας την επομένη των εκλογών.

Kάλεσμα συσπείρωσης

Με δήλωσή της, η κ. Γεννηματά απηύθυνε κάλεσμα συσπείρωσης της κεντροαριστεράς: «Τώρα είναι ώρα για μια νέα αρχή.

Με την εμπειρία της ιστορικής μας διαδρομής, την δύναμη της παράδοσης της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά και με ισχυρή ανανέωση σε πρόσωπα, σε ιδέες, προτάσεις και πρωτοβουλίες.Θέλω να καλέσω όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τις κινήσεις, τα πρόσωπα του σοσιαλδημοκρατικού και κεντροαριστερού χώρου, σε συσπείρωση των δυνάμεων και συστράτευση, με ενιαία στάση και ψηφοδέλτια σε αυτές τις εκλογές.Να συζητήσουμε, να θέσουμε το κοινό συμφέρον πάνω από το προσωπικό, να συστρατευτούμε αλλάζοντας τα δεδομένα, ανοίγοντας νέους δρόμους, δημιουργώντας νέες προσδοκίες και ελπίδα για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».