ΔΙΕΘΝΕΣ
26/08/2015 10:58 EEST | Updated 26/08/2015 10:58 EEST

Νεκρή από καρκίνο η Μάρσι Μπόρντερς, «πρωταγωνίστρια» εμβληματικής φωτογραφίας της 9/11

STAN HONDA via Getty Images
This 11 September 2001 file photo shows Marcy Borders covered in dust as she takes refuge in an office building after one of the World Trade Center towers collapsed in New York. Borders was caught outside on the street as the cloud of smoke and dust enveloped the area. The woman was caught outside on the street as the cloud of smoke and dust enveloped the area. AFP PHOTO/Stan HONDA (Photo credit should read STAN HONDA/AFP/Getty Images)

Από καρκίνο του στομάχου πέθανε η Μάρσι Μπόρντερς, επιζούσα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και «πρωταγωνίστρια» μιας εκ των εμβληματικότερων φωτογραφιών, όπου η ίδια εμφανιζόταν καλυμμένη με σκόνη λίγο μετά τη διαφυγή της από τον World Trade Center.

Η οικογένειά της ανακοίνωσε τον θάνατό της την Τρίτη μέσω Facebook. Είχε διαγνωστεί με καρκίνο του στομάχου πέρυσι, σε ηλικία 41 ετών. Η φωτογραφία, την οποία είχε τραβήξει ο φωτογράφος Σταν Χόντα του AFP, έκανε τον γύρο του κόσμο και έχει μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο τρομακτικά «ενθύμια» των επιθέσεων.

Η Μπόρντερς ήταν 28 χρονών την μοιραία ημέρα και εργαζόταν στον 81ο όροφο του βορείου πύργου του World Trade Center όταν συνετρίβη το πρώτο αεροπλάνο. Κατέβηκε με τις σκάλες και βγήκε από το κτίριο ενώ κατέρρεε ο νότιος πύργος, καλύπτοντάς την με σκόνη και συντρίμμια. Κάποιος την τράβηξε σε ένα κοντινό κτίριο, όπου ο Χόντα τράβηξε τη διάσημη φωτογραφία. Η ίδια είχε κρατήσει τα ρούχα που φορούσε, καλυμμένα ακόμα με σκόνη, σε μια πλαστική τσάντα στη ντουλάπα της. Τη δεκαετία μετά την 9/11 πάλευε με την κατάθλιψη και την κατάχρηση ουσιών. Όσον αφορά στον καρκίνο της, υποπτευόταν πως σχετιζόταν με τις επιθέσεις.