ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30/08/2015 11:57 EEST | Updated 30/08/2015 12:14 EEST

Κουτσούμπας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ πριν φέρει το Μνημόνιο

sooc

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος», ερωτηθείς για το τι διακυβεύεται πραγματικά στις εκλογές, αναφέρθηκε στη μεγάλη ανησυχία της καπιταλιστικής αγοράς με τους διάφορους παράγοντές της «να συναινούν στην αναγκαιότητα δημιουργίας μιας σταθερότερης μακροπρόθεσμης κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, στην επιλογή του Α. Τσίπρα προκειμένου να ξεκαθαρίσει από τη μια το εσωκομματικό πεδίο στον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ταυτόχρονα και το βλέμμα του στραμμένο στις εν εξελίξει διεργασίες στο εσωτερικό των άλλων κομμάτων».

Προσέθεσε ότι ο λαός δεν έχει αρχίσει ακόμα να πληρώνει το νέο βαρύ λογαριασμό του τρίτου μνημονίου και επισήμανε ότι από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων αυτό που διακυβεύεται δεν είναι το «ποιος θα είναι ο αποστολέας, δηλαδή ποιο κόμμα, ποια κυβέρνηση αλλά πώς θα ακυρώσουμε την αποστολή του λογαριασμού, πώς θα αντιπαλέψουμε συνολικά το μνημόνιο. Εγγύηση γι' αυτό είναι το δυνάμωμα του ΚΚΕ παντού και στις εκλογές».

 

Κληθείς να εκτιμήσει τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις κάλπες, είπε ότι «αντικειμενικά οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης συνεργασίας που πιθανόν θα προκύψει, θα αφορούν στην υλοποίηση του μνημονίου, παρά τις επιμέρους διαφορές και το κυβερνητικό πρόγραμμα όλων των κομμάτων που το ψήφισαν», προσθέτοντας ότι τα κόμματα αυτά θα ζητήσουν τη συναίνεση του λαού στα μέτρα σφαγής του που θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει η κυβέρνηση που θα επιδιωχθεί να σχηματιστεί με οποιαδήποτε πρόσφορη μορφή ακόμα και αν το ίδιο το πολιτικό σκηνικό δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί».

 

«'Άλλωστε οι σχετικές διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει» είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο στόχος του ΚΚΕ

Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, ανέφερε ότι ο εκλογικός και πολιτικός στόχος του είναι η ενίσχυσή του όσο το δυνατόν περισσότερο, διότι με ισχυρό ΚΚΕ «υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής που θα κάνει κοινωνική ιδιοκτησία τον πλούτο που παράγει ο λαός και θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος».

 

Στο ερώτημα «ευρώ η δραχμή» επισήμανε ότι «με την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία παρούσα, είτε με ευρώ είτε με δραχμή, ο λαός μας θα πληρώσει το λογαριασμό» και πρόσθεσε «η ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ με το λαό να έχει στην ιδιοκτησία του τα κλειδιά της οικονομίας και της κοινωνίας, μπορεί να δώσει πραγματική λύση».

 

Στην παρατήρηση ότι διαμορφώνεται η αίσθηση πως το ΚΚΕ ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη «Λαϊκή Ενότητα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, μετά την επίθεση φιλίας των στελεχών της προς το ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε την επίθεση φιλίας με τη φράση «τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου», σημειώνοντας ότι τα στελέχη του «ΣΥΡΙΖΑ Νο2 του Λαφαζάνη» «είχαν πιάσει τα πρώτα υπουργικά στασίδια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που επί 7 μήνες εφάρμοζε καθ' ολοκληρίαν τα μνημόνια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

 

«Ε, δεν μπορείς να μιλάς και να φέρεσαι σαν να έπεσες σε λήθαργο το Γενάρη και να ξύπνησες τον Αύγουστο. Η χειμέρια νάρκη - ακόμα και η παρατεταμένη - δεν μπορεί να ισχύει για τους πολιτικούς και τα κόμματα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

 

Ερωτηθείς αν το κόμμα Λαφαζάνη προσπαθεί να διεμβολίσει τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, είπε: «ο κ. Λαφαζάνης καιροσκόπος πολιτικός είναι, όχι αφελής. Είναι δυνατόν να πιστεύει πως οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ που το Γενάρη δεν ακολούθησαν το ρεύμα της ελπίδας του ΣΥΡΙΖΑ που τελικά έγινε λεπίδα στη ζωή τους, ε, τώρα να πέσουν στην παγίδα της ξινισμένης ξαναζεσταμένης σούπας που σερβίρει ο ίδιος και το κόμμα του;».

 

Ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ

Ερωτηθείς ποιες πολιτικές συμμαχίες θα μπορούσε να κάνει το ΚΚΕ που «ακολουθεί μοναχικό δρόμο μετά την περίοδο του ενιαίου Συνασπισμού», ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε καταρχήν στο μάθημα των λαθεμένων πολιτικών επιλογών που «εμπέδωσε το ΚΚΕ με τις αποφάσεις του 14ου Συνεδρίου του». Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνήθη χρήση του όρου «συμμαχίες», ως συνεργασίες κομμάτων, κινήσεων και προσώπων «από τα πάνω» και τόνισε ότι η εναλλακτική λύση για τον λαό «δεν μπορεί να αναζητηθεί έξω και "από τα πάνω" αλλά μέσα στο λαό».

 

«Εκεί όπου εργάτες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, νέοι και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων μπορούν να συναντηθούν στη Λαϊκή Συμμαχία που κατευθύνεται στην ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και γι' αυτό μπορεί να διεκδικεί και να κερδίζει λύσεις στα καθημερινά επείγοντα ζητήματα. Και η δράση του ΚΚΕ μέσω των μελών του στη λαϊκή συμμαχία, μόνο μοναχική δεν είναι» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

 

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση λαϊκής διακυβέρνησης, και πρόσθεσε ότι «η θέση του ΚΚΕ να μη συμμετέχει σε κυβέρνηση μέσα στα πλαίσια του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, των δεσμεύσεων της ΕΕ, της διαπραγμάτευσης και της αναγνώρισης ενός χρέους που δε δημιούργησε ο λαός, των απαιτήσεων των μονοπωλιακών ομίλων, επιβεβαιώθηκε και αυτούς τους 7 μήνες, με τον πλέον τραγικό τρόπο, όταν μια δήθεν φιλολαϊκή αριστερή κυβέρνηση έφερε το τρίτο και φαρμακερό μνημόνιο».

 

Σχετικά με το ενδεχόμενο μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε νέο ΠΑΣΟΚ, είπε «ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα πριν την υπογραφή του μνημονίου».

 

Τέλος, ερωτηθείς για στελέχη της δημόσιας ζωής προερχόμενα από το ΚΚΕ που επιμένουν να διεκδικούν την εύνοια ή τη συνεργασία του κόμματος, ο ΓΓ της ΚΕ, αφού αποσαφήνισε ότι δεν αναφέρεται στους τίμιους ανθρώπους που «κουράστηκαν ή δεν άντεξαν στις δυσκολίες και τις καμπές της ταξικής πάλης», αλλά σε αυτούς «που πέρασαν στην απέναντι όχθη», είπε ότι για τους δεύτερους «μια φράση μας έρχεται στο μυαλό, "τα στερνά τιμούν τα πρώτα". Αλλά στην ερώτηση ταιριάζει νομίζω ως ένα βαθμό και ο στίχος από το 'Αξιον Εστί του Ελύτη: "Ήρθαν ντυμένοι φίλοι οι εχθροί μας"».