ΕΙΔΗΣΕΙΣ
31/08/2015 08:05 EEST | Updated 31/08/2015 08:29 EEST

Μητρόπουλος: Παράνομο ισόποσο το πρόστιμο που επιβλήθηκε. Δεν αποχωρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε αναλυτικές εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση που έχει προκύψει περί φερόμενης φοροδιαφυγής του προέβη ο Αλέξης Μητρόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Μητρόπουλος επεσήμανε ότι η εν λόγω ιστορία έχει να κάνει με το 1999. Η εταιρεία και όχι ο ίδιος προσωπικά ήταν που εισέπραξε το επίμαχο ποσό (ένα εκατ. δολάρια), ως αμοιβή για νομικές υπηρεσίες σε διεκπεραίωση κληρονομικών υποθέσεων, διευκρίνισε, συμπληρώνοντας ότι δικαστική απόφαση έχει ακυρώσει το σχετικό πρόστιμο, ως νόμιμα επαναπατρισθέν ποσό και τονίζοντας ότι η δική του εμπλοκή ήταν μεσολάβηση για τον επαναπατρισμό των χρημάτων.

«Είναι απαράδεκτο ορισμένοι να κάνουν λόγο για δήθεν παράνομη δραστηριότητα του γραφείου μας, ακόμη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αφού το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών με το εισαγωγικό ελεγκτικό του έγγραφο θεωρεί ότι το εισπραχθέν το 1999 ποσό προέρχεται από παρασχεθείσες δικηγορικές υπηρεσίες. Για την αμοιβή αυτή, που εισπράχθηκε ολόκληρη στο εξωτερικό, εκδόθηκε απόδειξη» σημείωσε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι «Για το ποσό του ενός εκατ. δολαρίων που εισέπραξε το γραφείο μας στο εξωτερικό το 1999 και μας επιβλήθηκε παράνομα ισόποσο πρόστιμο, έχουμε προσκομίσει ενώπιον των δικαστηρίων και των ελεγκτικών αρχών επίσημες τραπεζικές αποδείξεις που αποδεικνύουν ότι α) επιστρέψαμε, αφού φορολογήθηκε νομίμως, στους δύο δικηγόρους- πρώην συνεργάτες μας ποσό που εγγίζει τις 900.000 δολάρια σε υλοποίηση των υπ'αριθ. 9721/2005 και 2910/2006 τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων και β) επαναπάτρισα στο όνομά μου νομίμως, αφού φορολογήθηκα, ποσό ύψους 750.000 δολ. ΗΠΑ βάσει του άρθρου 38 ν. 3259/2004 το οποίο συμπεριέλαβα στη φορολογική μου δήλωσε έτους 2006. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι έχουμε εις διπλούν υπερκαλύψει όλες τις φορολογικές μας υποχρεώσεις απέναντι στην Πολιτεία. Επιπροσθέτως έχουμε δαπανήσει ποσό πλέον των 150.000 δολ. Σε δικαστικά έξοδα κάθε είδους σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας των Εθνικών και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Ο κ. Μητρόπουλος συμπλήρωσε ότι εμμένει στην πρόταση στρατηγικής συνεργασίας που συμφώνησα με τον Αλέξη Τσίπρα στο Ροδάκινο της Κρήτης το 2010 και δεν αποχωρεί από το ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν εκλιπαρεί θέση στα ψηφοδέλτια και ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να δημιουργήσει θέμα σπίλωσής του.