ΔΙΕΘΝΕΣ
01/09/2015 08:10 EEST | Updated 01/09/2015 08:10 EEST

3.650 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη Βιέννη. Διαμαρτυρία στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης

Migrants wait to board a train to Germany at the Keleti Railway Station in Budapest, Hungary, Tuesday, Sept, 1, 2015. (Zoltan Balogh/MTI via AP)
ASSOCIATED PRESS
Migrants wait to board a train to Germany at the Keleti Railway Station in Budapest, Hungary, Tuesday, Sept, 1, 2015. (Zoltan Balogh/MTI via AP)

Τους 3.650 φτάνουν οι πρόσφυγες και μετανάστες, που κατέφθασαν αναχωρήσει με τρένο από την Βουδαπέστη έφτασαν χθες Δευτέρα στην Βιένη, ανακοίνωσε η αυστριακή αστυνομία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν αριθμό ρεκόρ σε μία μόνο ημέρα.

Οι ουγγρικές αρχές επέτρεψαν χθες την αναχώρησή τους με τρένο, παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς δεν είχαν θεώρηση διαβατηρίου (βίζα). «Τώρα επαληθεύουμε πόσοι από αυτούς ζητούν άσυλο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Πάτρικ Μάιερχοφερ.

Οι ουγγρικές αρχές είχαν εμποδίσει την αναχώρηση των προσφύγων και μεταναστών αυτών, οι οποίοι βρίσκονταν για πολλές ημέρες σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς στους σταθμούς της Βουδαπέστης, προτού τελικά αποφασίσουν να τους επιτρέψουν να φύγουν.

Μεγάλος αριθμός διανυκτέρευσε χθες στον σταθμό του Βεστμπάνχοφ στην Βιένη, με την ελπίδα να συνεχίσει το ταξίδι για την Γερμανία, η οποία χαλάρωσε την περασμένη εβδομάδα τους όρους χορήγησης ασύλου στους Σύρους που εγκαταλείπουν την χώρα τους.

Άλλοι, οι περισσότεροι χωρίς βίζα, κατάφεραν να επιβιβαστούν χθες σε τρένο με προορισμό το Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία, ενώ άλλοι αναχώρησαν για το Μόναχο, στην νότια Γερμανία.

Επίσης μια αμαξοστοιχία από την ουγγρική πρωτεύουσα έφτασε με περίπου 400 άτομα το βράδυ της Δευτέρας στην Βαυαρία.

Την ίδια ώρα οι ουγγρικές αρχές άρχισαν να απομακρύνουν το πρωί τον κόσμο από τον διεθνή σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης αφού ανέστειλαν τις αναχωρήσεις και τις αφίξεις, λόγω της συρροής σε αυτόν εκατοντάδων μεταναστών που προσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε τρένα για την Αυστρία και την Γερμανία, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Κανένα τρένο δεν θα αφιχθεί ή δεν θα αναχωρήσει από τον σταθμό του Κελέτι μέχρι νεωτέρας. Ζητούμε από όλον τον κόσμο να εγκαταλείψει τον σταθμό» , ήταν η ανακοίνωση που ακουγόταν από τα μεγάφωνα, την ώρα που εκατοντάδες αστυνομικοί άρχιζαν να απομακρύνουν τον κόσμο, που είχε συγκεντρωθεί σε αυτόν τον σταθμό από τον οποίο χθες πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες κατάφεραν να αναχωρήσουν για την Αυστρία και στην συνέχεια την Γερμανία.

Οι αρχές έκλεισαν τον σταθμό μέχρι νεωτέρας, δήλωσε παράλληλα και εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων MAV, ενώ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI μετέδωσε ότι εκατοντάδες είχαν συγκεντρωθεί εκεί εν αναμονή μιας αναχώρησής τους και ότι η αστυνομία έχει αποκλείσει την κύρια είσοδο του σταθμού.

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διαδηλώνουν έξω από τον σταθμό, ζητώντας να ανοίξει τις πύλες του και να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται επί τόπου.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί κουνώντας τα εισιτήρια, γιουχάροντας, σφυρίζοντας και φωνάζοντας «Γερμανία, Γερμανία» μπροστά από τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν σχηματίσει κλοιό μπροστά από την είσοδο του σταθμού.

Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς, όταν ερωτήθηκε για ποιον λόγο έκλεισε ο σταθμός της Βουδαπέστης, απάντησε στο Reuters ότι οι ουγγρικές αρχές προσπαθούν να εφαρμόσουν την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία οποιοσδήποτε θέλει να μετακινηθεί εντός της Ευρώπης πρέπει να είναι εφοδιασμένος με διαβατήριο που βρίσκεται σε ισχύ και μία βίζα Σένγκεν.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο)