Ειδησεις

Ποιοι είναι οι 12 υποψήφιοι που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του «Ποταμιού»

HuffPost Greece

Τα ονόματα των δώδεκα υποψηφίων που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του «Ποταμιού», ανακοίνωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Επικεφαλής θα είναι, όπως έχει ανακοινωθεί ο Νίκος Διαμαντούρος, ενώ στην τιμητική τελευταία θέση του ψηφοδελτίου θα είναι ο Συνταγματολόγος και υποψήφιος τον περασμένο Δεκέμβριο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Αλιβιζάτος.

Επίσης το ψηφοδέλτιο περιλαμβάνει τους Παναγιώτη Καρκατσούλη, Θανάση Σκόκο, Θόδωρο Σκυλακάκη, Μάνο Ματσαγγάνη, Βασίλη Μαρκή, Ιόλη Καλαβρέζου, Λενιώ Μυριβήλη, Παναγιώτη Βλάχο, Γιάννα Μπαλή και Γιώργο Χρονά, οι οποίοι πλαισιώνουν το ανανεωμένο ψηφοδέλτιο.

Ξεκινώντας την παρουσίαση των υποψηφίων, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε: «Ξέρω ότι το μυαλό όλων είναι στο debate οπότε θα είμαι αρκετά σύντομος. Είπαμε σήμερα να παρουσιάσουμε το ψηφοδέλτιο σε πλήρη σύνθεση. Θα μου επιτρέψετε μια μικρή ανατροπή.

Αυτή τη φορά θέλω να ξεκινήσω από το τέλος και θέλω να σας πω ότι το Ποτάμι παρουσιάζει στο ψηφοδέλτιό του ένα πρόσωπο που δεκαετίες τώρα παρατηρεί και σχολιάζει την ελληνική πραγματικότητα υπό το πρίσμα ενός ανθρώπου που ξέρει καλά τη νομική επιστήμη και υπερασπίζεται πάνω απ’ όλα τα δικαιώματα των ανθρώπων. Στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κινήματός μας θα είναι ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος. Θεωρώ ότι είναι μια ξεχωριστή τιμή που μας κάνει και μόνο από το γεγονός ότι καμία φορά στο παρελθόν δεν έχει δεχτεί να είναι υποψήφιος σε κανένα κόμμα, σε καμία λίστα. Βέβαια, ίσως είναι πιο πολιτικός απ’ όλους μας καθότι η πολιτική του ιστορία ξεκινάει από τον «Ρήγα», από τα χρόνια της δικτατορίας και πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή των πολιτικών ουσιαστικών συγκρούσεων».

Παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Αλιβιζάτος είπε: «Δύο λόγια μόνο. Τέτοιες ώρες δεν νομίζω ότι έχουμε την πολυτέλεια να καθόμαστε σπίτια μας. Πρέπει να παίρνουμε τις ευθύνες ο καθένας μας. Αυτό είναι το πρώτο. Έτσι και εγώ βρέθηκα σε έναν χώρο που δεν είχα ποτέ αποπειραθεί στο παρελθόν να δοκιμάσω. Το δεύτερο είναι ότι σε κρίσιμες ώρες, όταν η πατρίδα απειλείται, πρέπει να προχωράμε όλοι μαζί και αυτό είναι που ήθελα να υπογραμμίσω με τη δική μου παρουσία.

Δεν μπορεί ένα κόμμα μόνο του ή μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η επόμενη μέρα των εκλογών. Νομίζω ότι όλοι μαζί πρέπει να προχωρήσουμε. Και το τρίτο που θέλω να υπογραμμίσω σε ό,τι αφορά ειδικά εμένα -κι έτσι βλέπω αν θέλετε τη δική μου παρουσία- το νόημα είναι να προβάλουμε, να προωθήσουμε, να βοηθήσουμε, με την όποια πείρα μας νέους ανθρώπους χωρίς τα δικά μας πάθη, νέους, εννοώ και ηλικιακά. Επιτέλους και το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα πρέπει να αναδείξει όχι παρωχημένες μορφές αλλά νέους ανθρώπους να αναλάβουν θέσεις ευθύνης για να προχωρήσουμε. Ευχαριστώ πάρα πολύ».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε ιδιαίτερη μνεία και στον Βασίλη Μαρκή, τον οποίο δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για τη συμμετοχή του στο Ποτάμι, τονίζοντας ότι είναι ο εισαγγελέας που εδώ και πολλές δεκαετίες έχει υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε συγκεκριμένα: «Θα μου επιτρέψετε άλλη μια εξαίρεση. Θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον εισαγγελέα Βασίλη Μαρκή για την παρουσία του στο επιτελείο του Ποταμιού. Είναι ο εισαγγελέας που εδώ και πολλές δεκαετίες έχει υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Είτε φυλακισμένους, είτε ανήλικους φυλακισμένους, είτε εξαρτημένους, είτε μονογονεϊκές οικογένειες, ο Βασίλης Μαρκής, ένας άνθρωπος που έχει συγκρουστεί με τις παθογένειες της κοινωνίας μας κι όπως σας έχω πει και παλαιότερα είναι ο άνθρωπος που μαζί του και μαζί με μια ομάδα στελεχών, έχουμε φτιάξει τις προτάσεις για τη μεγάλη μάχη που πρέπει να δώσουμε απέναντι στη διαφθορά».

Νικηφόρος Διαμαντούρος

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, ένας από τους πιο αξιόλογους και διακεκριμένους ακαδημαϊκούς της χώρας, εκλέχθηκε ως ο πρώτος Συνήγορος του Πολίτη, θέση την οποία κράτησε από το 1998 μέχρι το 2003 ενώ από το 2003 μέχρι το 2013 διετέλεσε ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής. Γεννημένος το 1941, ο κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος είναι Διδάκτωρ του πανεπιστημίου Columbia, ενώ έχει ολοκληρώσει προηγουμένως δύο μεταπτυχιακά στο ίδιο πανεπιστήμιο . Το 2014 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Στο παρελθόν έχει υπάρξει Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Πολιτικής Επιστήμης διευθυντής προγραμμάτων στο Συμβούλιο Ερευνών για τις Κοινωνικές Επιστήμες Ν. Υόρκης (1983-1988), διευθυντής του ελληνικού ινστιτούτου διεθνών και στρατηγικών μελετών (1988-1991), αναπληρωτής καθηγητής και καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1988-2009). Διευθυντής Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (1995-1998).

Παναγιώτης Καρκατσούλης

Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο οποίος εξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ωε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας με το Ποτάμι, έχει βραβευτεί ως ο καλύτερος δηµόσιος λειτουργός στον κόσµο. Γεννημένος στην Αθήνα το 1958, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Κοινωνιολογία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Bielefeld της Γερμανίας.

Δίδαξε Δημόσια Πολιτική και Ρυθμιστική Διακυβέρνηση στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης για περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ παράλληλα εργάστηκε ως ειδικός επιστήμονας στο Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως. Δική του ήταν η ιδέα δημιουργίας των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), Ίδρυσε και διευθύνει το Ινστιτούτο Έρευνας Ρυθµιστικών Πολιτικών (www.inerp.gr). Έχει διακριθεί για το έργο του διεθνώς.

Θανάσης Σκόκος

Ο Θανάσης Σκόκος, στέλεχος στο Ποτάµι από την πρώτη στιγµή, είναι µηχανολόγος – ηλεκτρολόγος. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είναι κάτοχος MBA. Aπό το 1983 απασχολείται ως ελεύθερος επαγγελµατίας κατασκευαστής, και από το 1991 έως και το 2004 υπήρξε συνιδρυτής, µέτοχος και διευθύνων σύµβουλος ανώνυµης κατασκευαστικής εταιρείας. Παράλληλα µε την επιχειρηµατική του δραστηριότητα ανέπτυξε και συνδικαλιστική, στο πλαίσιο του ΤΕΕ. Από το 1992 έως και το 1995 ήταν αιρετός πρόεδρος του ΤΣΜΕ∆Ε.

Θόδωρος Σκυλακάκης

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης είναι Οικονομολόγος και Πρόεδρος της Δράσης. Έχει υπηρετήσει μεταξύ άλλων ως ευρωβουλευτής, Γεν. Γρ. στο υπουργείο Εξωτερικών, Δημοτικός Σύμβουλος και Αναπληρωτής Δήμαρχος της Αθήνας και σύμβουλος του πρωθυπουργού. Έχει επίσης εργαστεί 17 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και ιδρύσει 3 εταιρείες που συνεχίζουν και σήμερα τη λειτουργία τους στο χώρο της επικοινωνίας (1994), της διαχείρισης κρίσεων (2000) και το 2014 στο χώρο της καινοτόμας αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης. Υπήρξε επίσης Γ. Διευθυντής και στη συνέχεια Πρόεδρος του «Κέντρου Ερευνών και Προβληματισμού Ε21» και ιδρυτικό στέλεχος και Γ.Γ. του κόμματος «οι Φιλελεύθεροι». Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και αποφοίτησε πρώτος το 1981 και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο (MBA) από το City University του Λονδίνου, δίπλωμα από την British Market Research Society στην Έρευνα Αγοράς και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα την «κοινωνική ανοχή στη διαφθορά». Έχει συγγράψει το βιβλίο «Στο Όνομα της Μακεδονίας» (1995).

Μάνος Ματσαγγάνης

Διακεκριμένος οικονομολόγος και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Μάνος Ματσαγγάνης έχει ξεχωρίσει τόσο από το συγγραφικό του έργο αλλά και την αφοσίωσή του στα κοινά. Γεννημένος στη Γερμανία το 1963, από γονείς μετανάστες, αποφοίτησε από την ΑΣΟΕΕ, ενώ στη συνέχεια ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο του York (1988), και το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιου του Bristol (1992). Έχει εργαστεί ως ερευνητής στο LSE (1990-93), αλλά και στο πανεπιστήμιο Κρήτης (1996-99), και Θεσσαλίας (1999-2001). Παράλληλα ανέλαβε ως Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα κοινωνικής πολιτικής στο Γραφείο Πρωθυπουργού (1998 -2001), όπου τοποθετήθηκε δίπλα στον Νίκο Θέμελη. Το βασικό project με το οποίο ασχολήθηκε ήταν ένα σχέδιο για τη θεσμοθέτηση ενός προγράμματος ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος στην Ελλάδα.

Βασίλης Μαρκής

Ο Βασίλης Μαρκής έλαβε μέρος σε μερικές από τις μεγαλύτερες δίκες που έχουν γίνει στην Ελλάδα, όπως η δίκη της Εταιρείας Δολοφόνων, των Παλαιστινίων Φοιτητών της Πάτρας και των μελών της 17 Νοέμβρη. Γεννήθηκε στο Κεράμι της Λέσβου το 1943 και είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1971 εισήλθε στον Εισαγγελικό Κλάδο απ” όπου απεχώρησε το 2010 ως Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Διετέλεσε για τέσσερις φορές πρόεδρός της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ενώ πλέον έχει ανακηρυχτεί σε επίτιμο πρόεδρο της Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ειδικές ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι ανήλικοι εξαρτημένοι, οι φυλακισμένοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες. Έχει βραβευτεί για την κοινωνική του συνεισφορά από το Χαμόγελο του Παιδιού όπου έχει ανακηρυχτεί επίτιμο μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Ιόλη Καλαβρέζου

Η Ιόλη Καλαβρέζου είναι καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισµού στο Χάρβαρντ και Dumbarton Oaks. Έχει διδάξει στην Καλιφόρνια στο UCLA και στο Πανεπιστήµιο του Μονάχου και είναι µέλος του Συµβουλίου Επιτρόπων του Dumbarton Oaks στην Ουάσινγκτον και του Ινστιτούτου Κύπρου. Είναι καθηγήτρια Ιστορίας της Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισµού στο Πανεπιστήµιο Χάρβαρντ. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήµιο του Αµβούργου και στο Berkeley όπου πήρε και το διδακτορικό της. Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο αναφέρεται κυρίως σε θέµατα πολιτικής ιδεολογίας στην αυτοκρατορική και κοσµική τέχνη και ιδιαίτερα στον κόσµο της γυναίκας του Βυζαντίου. Στόχος της είναι να συνεισφέρει – σε πανευρωπαϊκό επίπεδο – τις γνώσεις και τη διοικητική της πείρα σε θέµατα πολιτισµού και παιδείας.

Λενιώ Μυριβήλη

Η Λενιώ Μυριβήλη, είναι εκπρόσωπος του κινήματος «Ευρώπη –Οικολογία», και Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Columbia, της Νέας Υόρκης,. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και βιβλία. Έχει δουλέψει τη δεκαετία του ’90 για τη βαλκανική ΜΚΟ/κίνηση πολιτών Helsinki Citizens Assembly, ενώ στη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη έχει συμμετάσχει σε διοικητικά συμβούλια συνεταιρισμών καταναλωτών και έχει δραστηριοποιηθεί στα πλαίσια της Sierra Club, της International Wildlife Fund και της Greenpeace. Δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό και τη σκηνοθεσία διαδραστικών και μη πολυμεσικών εφαρμογών. Ήταν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου στους Οικολόγους Πράσινους και υποψήφια στις ευρωεκλογές του 2009 και στην Α΄Αθήνας το 2012. Είναι στέλεχος του κόμματος «Ευρώπη-Οικολογία» και εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων για την αστική βιωσιμότητα.

Παναγιώτης Βλάχος

Ο πρόεδρος του «Μπροστά» και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας «Vouliwatch», Παναγιώτης Βλάχος, είναι ένας από τους πιο ενεργούς υποστηρικτές του κινήματος για την ανοιχτή διακυβέρνηση στην Ελλάδα. Γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Καρπενήσι Ευρυτανίας. Σπούδασε Νομικά, Δίκαιο της Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση στην Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάντειο), στο Ηνωμένο Βασίλειο (LSE) και στις Η.Π.Α (Harvard Kennedy School of Government). Έχει εργαστεί ως σύμβουλος και επικεφαλής πολιτικής και πολιτικής επικοινωνίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ έχει συνεργαστεί με εταιρίες, πολιτικά κόμματα, ερευνητικά ινστιτούτα, την ελληνική Κυβέρνηση (2009-2011), το Κοινοβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο και το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών. Είναι εκπρόσωπος του «Προοδευτικού Φόρουμ».

Ιωάννα (Γιάννα) Μπαλή

Η δημοσιογράφος Γιάννη Μπαλή έχει υπάρξει στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης για πάνω από 20 χρόνια. Γεννημένη στο Μούρεσι Μαγνησίας, έχει εργαστεί στο περιοδικό Αθηνόραμα, στο «Έθνος», στο Mega και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Flash» και «Αθήνα 9,84». Επί 22 χρόνια κάλυπτε το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ καθώς και τις δραστηριότητες της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Στη διάρκεια της επαγγελματικής της δραστηριότητας, εξέδωσε μαζί με άλλους συναδέλφους της το περιοδικό «Βουλή και Ευρωβουλή». Έχει τιμηθεί απο το Ίδρυμα Μπότση με το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων.Τιμητικές διακρίσεις της απένειμαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και ο Δήμος Σύμης για τη συμβολή της στην προβολή του ακριτικού νησιού.

Γιώργος Χρονάς

Ποιητής, συγγραφέας και δημοσιογράφος, ο Γιώργος Χρονάς, είναι ένας άνθρωπος με έντονη παρουσία στα ελληνικά γράμματα. Γεννημένος το 1948, ξεκίνησε τη διαδρομή του στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, επί Μάνου Χατζιδάκι. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα πεζών, ποιητικών συλλογών και μελετών, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Από το 1981 εκδίδει το περιοδικό «Οδός Πανός», τις ομώνυμες εκδόσεις, και τις «Εκδόσεις Σιγαρέτα». Ποιήματα του έχουν μελοποιηθεί από πολλούς Έλληνες συνθέτες, ανάμεσά τους ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Έχει υπάρξει υπεύθυνος του ενθέτου ¨Βιβλιοθήκη” της Ελευθεροτυπίας, έχει εργαστεί στο Πρώτο και το Δεύτερο Πρόγραμμα ενώ κατά καιρούς αρθρογραφεί σε διάφορα έντυπα.

Νικόλαος Αλιβιζάτος

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Νίκος Αλιβιζάτος είναι ένας επιστήμονας με ευρωπαϊκή ακτινοβολία που έχει διαπλάσει γενιές νέων Ελλήνων νομικών. Γεννημένος στην Αθήνα το 1949, κατάγεται από την Κεφαλλονιά και τη Χίο. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Université Paris II Panthéon-Sorbonne, όπου και υποστήριξε το 1977 τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο Les Institutions politiques de la Grèce à travers les crises: 1922- 1974. Δικηγόρος Αθηνών, με συνεχή παρουσία στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, έχει καταλάβει πολλά δημόσια λειτουργήματα, μεταξύ άλλων στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ενώ έχει διατελέσει υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών, ενόψει των εκλογών του 2004, στην κυβέρνηση Κώστα Σημίτη.

Popular in the Community