«Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος»: Το μήνυμα και οι ανησυχίες των δανειστών

«Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος»: Το μήνυμα και οι ανησυχίες των δανειστών
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

«Δεν πρέπει να χαθεί κι άλλος χρόνος». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν σε κάθε τόνο προς την Ελλάδα στελέχη των δανειστών, εν όψει της εκλογικής μάχης της 20ής Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες της Κομισιόν «o χρόνος δεν είναι απεριόριστος καθώς υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν άμεσα».

Αν και Ευρωπαίος αξιωματούχος ερωτηθείς για το αν υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η νέα ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα συμφωνημένα, δήλωσε «απολύτως πεπεισμένος» και «σίγουρος» πως όποια και να είναι η νέα κυβέρνηση θα «τιμήσει τη συμφωνία», υπάρχουν αρκετά στελέχη στους κόλπους των δανειστών τα οποία εκφράζουν έντονη ανησυχία σχετικά με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Οι ανησυχίες των δανειστών πηγάζουν από το γεγονός ότι οι 21 προαπαιτούμενες δράσεις που είχαν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν εντός του Σεπτεμβρίου εκ των πραγμάτων μεταφέρονται για αργότερα. Παράλληλα, άγνωστο παραμένει αν η καινούργια κυβέρνηση θα προλάβει να ξεκινήσει την υλοποίηση και των 31 δράσεων που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

Αυτό σημαίνει ότι οι δανειστές δεν μπορούν να εγγυηθούν προς το παρόν ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των επόμενων δόσεων, καθώς αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων.

Βέβαια αυτό που καίει τους δανειστές δεν είναι η πιστή εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος για την εκταμίευση των δόσεων, όσο η έναρξη της συζήτησης για το Ελληνικό χρέος. Και αυτό γιατί η κατάληξη αυτής της κρίσιμης διαπραγμάτευσης θα κρίνει και το μέλλον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο Ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως τη συμμετοχή του στο πακέτο των 86δισ ευρώ.

Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι το Ελληνικό χρέος θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο, προκειμένου το ΔΝΤ να συνεχίσει να τηρεί τους κανόνες του καταστατικού του ώστε να παραμείνει στο πρόγραμμα και ως εκ τούτου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις κυβερνήσεις των χωρών που έχουν δεσμευτεί στα κοινοβούλια τους ότι το Ταμείο θα συμμετέχει κανονικά στο νέο πακέτο.

Οι τράπεζες

Ασφυκτικό είναι το χρονοδιάγραμμα και σε ότι έχει να κάνει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την 1.1.2016, όταν δηλαδή θα ξεκινήσει να ισχύει και στη χώρα μας η Κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, επεξεργάζονται το σχέδιο ανακεφαλαιοποίηση ενώ ταυτόχρονα αναζητούν επενδυτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, στόχος είναι η νέα κυβέρνηση να βρει έτοιμο τουλάχιστον ένα προσχέδιο του νομικού πλαισίου με βάση το οποίο θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου το νέο υπουργικό συμβούλιο να ολοκληρώσει την επεξεργασία των νομικών και τεχνικών κειμένων.

Δημοφιλή