ΚΟΙΝΩΝΙΑ
11/09/2015 06:54 EEST | Updated 11/09/2015 09:48 EEST

Γιατί ασκήθηκε δίωξη στον Χρήστο Μαρκογιαννάκη για την υπόθεση Γιακουμάκη. Τα «σκοτεινά» σημεία της έρευνας

Eurokinissi

Αίσθηση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η είδηση ότι η Εισαγγελία Ιωαννίνων άσκησε μεταξύ άλλων δίωξη για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη και στον γνωστό βουλευτή της ΝΔ, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.

Ο πολιτικός φέρεται από το υλικό της δικογραφίας να παρεμβαίνει την άνοιξη του 2014 με τηλέφωνο προς τον τότε διευθυντή της Γαλακτοκομικής Ιωαννίνων, προκειμένου να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση φοιτητές από την Κρήτη που ελέγχονταν για παραβατικές πράξεις τους.

Οι ίδιοι φοιτητές που ελέγχονταν τότε κατηγορούνται σήμερα για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Και εδώ είναι που η υπόθεση περιπλέκεται.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο κ.Μαρκογιαννάκης φέρεται μεν προσπάθησε να βοηθήσει τους φοιτητές που απειλούνταν από τη διεύθυνση της Σχολής με αποβολή αλλά οι πράξεις για τις οποίες ελέγχονταν δεν αφορούσαν στη ψυχολογική και σωματική βία σε βάρος του Βαγγέλη.

«Η παρέμβαση έγινε για να μην τιμωρηθούν για καταστροφές που είχαν προκαλέσει στην Εστία της Σχολής. Δεν σχετίζονταν με την υπόθεση Γιακουμάκη. Η υπόθεση περιπλέκεται από το γεγονός ότι όταν έγινε το τηλέφωνο του πολιτικού η διεύθυνση της Γαλακτοκομικής Σχολής γνώριζε ήδη για τους τραμπουκισμούς των συγκεκριμένων φοιτητών σε βάρος του Βαγγέλη. Τουλάχιστον ένα μήνα πριν το τηλέφωνο είχαν ενημερωθεί αλλά παρόλαυτά ήταν πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν τον πολιτικό», αναφέρει αξιόπιστη πηγή.

Τα δύο στελέχη της Σχολής που ενημερώθηκαν, ο διευθυντής και η υπεύθυνη της Εστίας, κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος. Ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται στα χέρια του Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων, ο οποίος και αναμένεται να την επεξεργαστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η απάντηση του βουλευτή κ.Μαρκογιαννάκη

Ο βουλευτής της ΝΔ πάντως, κάνει λόγο για μεθόδευση με στόχο να πληγεί η ΝΔ στις εκλογές. Με επιστολή υποστηρίζει ότι η δίωξη είναι «μια απίστευτα προκλητική και βάναυση κακοποίηση του αποδεικτικού υλικού της σχετικής δικογραφίας, που ακόμη και ο χαρακτηρισμός της ως 'κατάχρησης εξουσίας' είναι επιεικής».

«Μια συνήθης και επιβεβλημένη, ανθρώπινη ενέργεια, σε ανύποπτο χρόνο, περίπου ένα χρόνο προ του θανάτου Β. Γιακουμάκη, που δεν είχε καμία σχέση με bulling, βασανισμούς κλπ., την οποία από την πρώτη στιγμή που άρχισε να διαφαίνεται κακόβουλη εκμετάλλευση της, δημόσια επιβεβαίωσα, διαστρεβλώθηκε σκόπιμα και 'βαπτίστηκε' ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και μάλιστα σε σχέση με πραγματικά περιστατικά που ούτε ο πλέον νοσηρός νους θα μπορούσε εύκολα να συνθέσει. Σέβομαι τους θεσμούς, τους οποίους όμως θα πρέπει, πρώτοι απ' όλους, να σέβονται εκείνοι που τους υπηρετούν» αναφέρει ο κ. Μαρκογιαννάκης στην επιστολή του.

Ο κ Μαρκογιαννάκης κάνει επίσης λόγο για «μεθόδευση». «Η στόχευση είναι να πληγεί η Νέα Δημοκρατία, ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών».